• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.12.2023

16:27

Meteorolog Ristić najavio da stižu ledeni dani! Evo kakvo nas vreme čeka u decembru i šta će biti za vikend!

printscreen

Društvo

Meteorolog Ristić najavio da stižu ledeni dani! Evo kakvo nas vreme čeka u decembru i šta će biti za vikend!

Podeli vest

U Srbiji danas umereno oblačno, vetrovito i osetno toplije, a najviša temperatura biće od 15 do 23 stepena. Jedino će u Timočkoj Krajni biti hladnije do 9 stepeni, usled čega će doći do naglog otapanja snežnog pokrivača, otkriva za naš portal meteorolog Ivan Ristić.

Meteorolog Ivan Ristić navodi da će u subotu, 02. decembra, veći deo dan biti umereno oblačno, vetrovito ali i dalje veoma toplo, sa maksimalnom temperaturom sličnom kao u petak, od 15 do 22 stepena. U Timočkoj Krajni maglovito sa temperaturom do 8 stepeni.

- Krajem dana na severozapad Vojvodine dolazi hladni front koji će usloviti naoblačenje, pojačan severozapadni vetar kišu i pad temperature - ističe Ristić i dodaje:

Foto: Zoran Sinko

 

- Hladni front stići će do samog juga Srbije, do nedelje ujutru i doneti osetniji pad temperature.

Ističe da Đenovski ciklon nastavlja svoj put preko Balkana na severoistok tako da mi u Srbiji nećemo imati neke bitnije padavine.

- U nedelju, 3. decembra, biće pretežno oblačno, povremeno sa provejavanjem slabog snega, a na jugoistoku slaba kiša. Podnevna temperatura biće u osetnijem padu, ponegde i za 20 stepeni i kretaće se od 2 do 5 stepeni - navodi Ristić.

Meteorolog ukazuje na polarni vrtlog, a sa njim i hladan artički vazduh tokom sledeće nedelje odlazi polako na sever i severoistok i ustupa mesto vlažnom i toplijem vazduhu sa Atlantika.

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

 

- Početkom sledeće nedelje hladno sa minimalnom temperaturom od -5 do 0 stepeni dok će najviša dnevna biti izmedju 0 i 5 stepeni. Od utorka, 5. decembra počinje košava. Od srede, 6. decembra, porast dnevnih temperatura tako da će najviša dnevna biti izmedju 5 i 10 stepeni. Takođe sa otopljenjem u drugom delu sledeće nedelje stižu i oblaci koji donose kišu u nižim i sneg na višim planinama - kaže meteorolog.

- U drugoj polovini decembra ponovo se očekuju prodori hladnijeg vazduha koji mogu doneti pojavu snega i u nižim predelima, promenljivo vreme uz brzo smenjivanje hladnijih i toplijih dana zadržaće se do kraja decembra. U hladnijim danima najniža temperatura kretaće se od -5 do 0 stepeni, a najviša dnevna temperatura kretaće se od 0 do 5 stepeni. 

Ove zime sibirski anticiklon uticaće u nekoliko navrata na vreme u Evropi ali i kod nas i doneće veoma niske temperature i dosta snega većem delu Evrope.

- Njegov dolazak najverovatnije posle Nove Godine ali se ne može isključiti i pre već u drugoj ili trećoj dekadi decembra. Ukoliko dodje do prodora hladnog vazduha sa istoka temperatura će pasti ispod nule padaće sneg uz umerene jutarnje mrazeve od -10 do -5 stepeni - zakljućuje Ristić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija