• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Euronews

04.12.2023

13:58

Dijabetičari na udaru farmakomafije! Falsifikovani "ozempik" pojavio se i u Srbiji

Shutterstock izvor

Društvo

Dijabetičari na udaru farmakomafije! Falsifikovani "ozempik" pojavio se i u Srbiji

Podeli vest

Ogromna potražnja za lekom "Ozempik", koji je namenjen pacijentima sa dijabetesom tip 2 ali se masovno koristi i za mršavljenje, dovela je do čestih nestašica u apotekama i pojave falsifikata u mnogim evropskim zemljama

U kompanji Novo Nordisk, koji proizvodi lek, za Euronews Srbija kažu da je i u Srbiji bilo potvrđenih slučajeva lažnog leka "Ozempik".

U Austriji je nekoliko ljudi završilo na bolničkom lečenju, jer su su koristli falsifikovani lek "Ozempik". Kod njih je došlo do naglog pada šećera u krvi i ozbiljnih neželjenih efekata. Ispostavilo se da je medikament koji su koristili sadržao insulin, umesto "Ozempikovog" aktivnog sastojka semaglutida.

Ono što se zna jeste da je lek verovatno kupljen onlajn i da nema dokaza da su falsifikat izdavale apoteke.

Na opasnost od pojave falsifikata upozorila je i Evropska agencija za lekove (EMA). Ona je saopštila da se lažni lek pojavio u raznim zemljama EU i Velikoj Britaniji. Za sada nemaju dokaza da su lažne preparate pacijentima izdavale legalne apoteke.

Trend drugačije upotrebe "Ozempika", koji je namenjena dijabetičarima, krenuo je iz SAD sa rijaliti zvezdom Kim Kardašijan i milionerom Ilonom Maskom koji su na društvenim mrežama govorili o njegovom pozitivnom dejstvu na gubljenje kilograma. To je izazvalo pravu pomamu i globalnu nestašicu. Kada je stigao u Srbiju mogao je da se kupi u apotekama, bez lekarskog recepta. Tada je krenula njegova masovna upotreba i za mršavljenje.

Zdravstvene vlasti bile su primorane da reaguju kako bi obezbedile dovoljne količine za pacijente kojima je ta terapija neophodna.

Uvedeno je da se lek može izdati samo uz lekarski recept i mišljenje endokrinologa. Izdavanje terapije dozvoljeno je samo pacijentima koji imaju dijabetes. 

Velika potražnja dovodi do čestih nestašica u apotekama. Lek se u apotekama nalazi u dozama od 0,25 mg, 0,5 mg, 1 mg. U Srbiji je trenutno nestašica leka u dozi od 1 miligram.  

U predstavništvu Novo Nordiska za Srbiju i Crnu Goru kažu da je i u Srbiji bilo potvrđenih slučajeva falsifikovanog leka Ozempik. 

- Od marta ove godine do sada kompanija Novo Nordisk primila je ukupno 21 prijavu, od čega je u 20 slučajeva potvrđeno da se radi o lažnom leku Ozempic - kažu u Novo Nordisku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija