• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Telegraf

12.12.2023

13:43

Da li je 8. januar neradni dan jer Božić pada u nedelju: Evo koliko ćemo praznovati 2024.

Shutterstock, Pngwing

Društvo

Da li je 8. januar neradni dan jer Božić pada u nedelju: Evo koliko ćemo praznovati 2024.

Podeli vest

Božić, koji se obeležava neradno svakog 7. januara, naredne godine pada u nedelju. Šta to znači za zaposlene i da li se "sistem prenošenja" prebacuje na sledeći radni dan, 8. januar?

Kada je reč o danima vikenda, samo u slučaju da praznik koji se praznuje neradno pada u nedelju, važi pravilo prenošenja na prvi sledeći radni dan.

Ipak, pošto je verski praznik ovo pravilo ne važi.

- Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo - stoji na Paragraf Lex-u.

Srećom, ako se zadesi da radite na dan obeležavanja Božića, važno je da znate svoja prava. Podsetimo, prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

Pored toga, zaposleni koji radi na dan praznika koji je neradni dan ima pravo i na druga uvećanja zarade ukoliko su ispunjeni uslovi za to (uvećanje zarade za rad noću, uvećanje zarade za prekovremeni rad i sl).

U 2024. očekuje nas čak šest neradnih dana. Prvo nam sledi Nova godina, zatim Božić, te Vaskrs i 1. maj koji će se naredne godine obeležavati istog dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija