• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: JOVANA MATIJAŠEVIĆ

07.01.2024

09:00

Anja (5) bila donor svom mlađem bratu! Životna borba porodice Sokić

Informer

Društvo

Anja (5) bila donor svom mlađem bratu! Životna borba porodice Sokić

Podeli vest

Od davnina je poznato da se ljubav između sestre i brata ne može opisati, niti dočarati... Ljubav kao neraskidiva veza, kao snaga da za brata ili sestru date i život ako treba. Anja Sokić (5) i njen brat Vuk (3) upravo su to i dokazali i održali lekciju iz hrabrosti i požrtvovanosti.

Naime, njih dvoje su išli na ispitivanje zbog svog malog brata Vida, starog samo osam meseci, a devojčica je jedina od četvoro Sokića kompatibilna s mališanom, kom je bila potrebna transplantacija koštane srži jer boluje od retke i teške bolesti - imunodeficijencije (skupa imunskih bolesti).

Borba za brata

Prema rečima njihovog tate, Zorana Sokića, iako je Vid rođen kao zdrava i vesela beba, nakon samo nekoliko meseci njihov život postao je prava borba.

- Posle nekoliko meseci počeo je često da ima temperaturu, upale ušiju... Nijedan antibiotik nije mogao da mu pomogne. To nam je bio najveći problem. Iako su lekari na pedijatriji VMC-a na Novom Beogradu pokušali sve, zaista su davali sve od sebe, nisu mogli da mu pomognu. Nakon toga otišli smo na Institut za majku i dete, gde su otkrili da beba ima upalu pluća. Mišljenje je bilo da je u pitanju virus koji su starija deca donela iz vrtića. Međutim, vreme je prolazilo, a Vidu je bilo sve gore. Pojavili su mu se i čvorići na stomaku i butinama. Nismo hteli da se igramo zdravljem i ponovo smo otišli u bolnicu. Ispostavilo se, u poslednji čas - započinje svoju priču Zoran i nastavlja:

- Odmah smo primljeni u bolnicu. Tim profesora Pašića s imunologije započeo je brojne pretrage, dobili smo dijagnozu - imunodeficijencija. Rekli su nam da zbog njegovog stanja nije smeo ni da primi Be-Se-Že vakcinu, budući da nije imao imunitet. Bio je u teškom stanju, sumnjali su na još neke komplikacije. Prolazili smo kroz pravu agoniju.

Foto: Informer

 

Najveći šok je usledio, priznaje ovaj hrabri tata, kada im je rečeno da je jedini spas transplantacija koštane srži.

- Prvo su morali da urade analize podudarnosti s najužim članovima porodice. Sa mnom, suprugom Anom, sa Anjom i mlađim sinom Vukom, koji ima tri godine. Posebno dirljivo je bilo kada su Anja i Vuk došli da daju krv na testiranje. Znate, oni se nisu čuli, nisu plakali, bez reči i pogovora, iako znam da su se bojali svega. Pogotovo Anja, koja se igle mnogo plašila. Ali znali su da će to pomoći njihovom bratu i poneli su se kao pravi heroji, udruživši snage. Analize su na kraju pokazale da Vidu može pomoći jedino sestra Anja - drhtavim glasom priča Zoran i napominje:

- Tako mala, a tako velika devojčica! Bez pogovora je pristala i pokazala nam šta su hrabrost i ljubav prema bratu. Naš ponos. Tada smo shvatili ko nam je neprijatelj, a kako sam ja vojno lice i ceo život zagovaram vojničku disciplinu, sproveli smo našu vojnu taktiku. Za decu to je bila igra superheroja, odnosno Ana je bila "supermama", koja je s njima bila kod kuće, dok je "supertata" morao na drugo mesto, odnosno u bolnicu s Vidom. To su bile naše podeljene uloge, da svima olakašmo našu životnu, timsku borbu. Velika podrška nam je bila i profesorka Vujić sa odeljenja za transplantaciju koštane srži, koja nam je rekla da će Anja pristupiti proceduri. A onda i svi ostali lekari i tehničari. Predivni ljudi!

Posebna zahvalnost medicinarima

Zoran je u razgovoru za Informer posebno istakao da su tokom lečenja u bolnici imali fenomenalan tretman.
- Nema reči kojima bi mogao da se zahvalim svim doktorima i medicinskim tehničarima. Tretman koji smo imali na odeljenju za Imunologiju i sterilnom bloku moram da posebno naglasim. Rade u teškim uslovima, među decom sa teškim dijagnozama, a oni sve postižu i trude se da olakšaju boravak i deci i roditeljima. Tek kada dođemo u ovakvu situaciju, shvatimo koliko nam znače svi ti ljudi u belim mantilima - iskren je naš sagovornik. 

Foto: Informer

 

Teško i napeto

Anja je bila spremna, a transplantacija je obavljena 8. decembra.

- Bilo je teško i napeto! Mnogo je uspona i padova, i dalje traje borba. Vid se trenutno još oporavlja, a praznike provodimo u bolnici. Nas dvojica. Ni to nam nije teško, jer sve ćemo nadoknaditi, samo da se on potpuno oporavi i da svi rezultati budu kako treba! A nas dvoje smo roditelji malih heroja - ponosan je naš sagovornik. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija