• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

10.01.2024

09:39

Odlične vesti za sve zadužene u evrima, najgore je prošlo: Očekujte pad kamata ove godine

Shutterstock

Društvo

Odlične vesti za sve zadužene u evrima, najgore je prošlo: Očekujte pad kamata ove godine

Podeli vest

Najteži period je najverovatnije iza nas, nivo kamantih stopa dostigao je palfon i ako se ne dese neke revolucionarne geopolitičke promene možemo da očekujemo njihovo smanjenje, rekao je za RTS profesor Nikola Stakić. Prognozira da bi inflacija mogla da bude 5 odsto, a rast BDP-a 3 odsto.

Protekle dve godine svetska privreda, ali i srpska ekonomija, bile su pred velikim iskušenjima, pre svega zbog ratova koji su prouzrokovali visoku inflaciju i visoke kamate koje su ih pratile. Dobra vest je da je inflacija u SAD i Evropi počela da se smanjuje. 

Profesor Univerziteta Singidunum Nikola Stakić rekao je za RTS da sfera finansija ima najveći stepen globalizacije do sada.

“Govor guvernera Centralne banke Amerike, odnosno način na koji će nešto reći i sadržina njegovog govora - u dovoljnoj meri utiče upravo na dva makroekonomska pokazatelja, a najpre na nivo kamatnih stopa u Americi, zatim nakon Amerike šta je ono što se dešava u evrozoni i na kraju kako ćemo mi kao država reagovati na okolnosti”, objasnio je Stakić.

Novac kao svaka druga roba

Novac kao i svaka druga roba ima svoju ponudu i potražnju. U zavisnosti od ponude i potražnje diktira se i njegova cena koja se ogleda u nivou kamatnih stopa.

"Naša zemlja i naše tržište su daleko veći od susednih država i daleko je veći stepen tražnje. Ne treba gledati samo jednu stranu novčića, nego treba gledati i tzv. kamatni diferencijal - razliku između aktivne i pasivne kamatne stope. Dakle, možda iz ugla štediša kamatne stope u Srbiji su daleko najviše u regionu, ali s druge strane, kamate na pojedine oblike kredita su takođe najskuplje kada uzimate kredit", rekao je Stakić.

Pad kamatnih stopa, Amerika je najpragmatičnija

“Ono što građani treba da znaju je da je najverovatnije, najteži period iza nas, kako u Evropi, tako u Americi, da je nivo kamatnih stopa dostigao neki takozvani plafon i da ukoliko se ne dese neke velike revolucionarne stvari, pre svega, u geopolitičkom smislu, možemo da očekujemo smanjenje kamatnih stopa", kaže Stakić.

Prema njegovim rečima, obično to ide dinamikom da je Amerika prva koja je najpragmatičnija i proaktivnija u tom smislu, tako da će Amerika verovatno prva krenuti.

"U Evropi je malo drugačija situacija, pre svega, to nije jedno koherentno i jedinstveno fiskalno tržište i Evropa se suočava sa nekim realnim ekonomskim problemima. Najverovatnije će biti i zvanično u recesiji, kada izađu podaci za četvrti kvartal”, objasnio je Stakić.

Navodi da je i najveća evropska ekonomija, Nemačka, u problemu.

Poslednjeg meseca inflacija je skočila u Evropi za pola procenta, jer su ukinute određene subvencije za hranu i energente, kaže on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Plivaju u novcu: Banke u Srbiji za devet meseci imale profit 865 miliona evra
Društvo

Plivaju u novcu: Banke u Srbiji za devet meseci imale profit 865 miliona evra

Ako je suditi po poslovnim rezultatima banaka, za njih je rast kamata bio “zlatna koka” 2023. godine, pa ni njihovo zamrzavanje od strane NBS od oktobra neće narušiti njihove finansijske rezultate. To pokazuju podaci po kojima je profit iz 2022. godine od 742,4 miliona evra, za devet meseci u 2023. prevaziđen i iznosi 865 miliona evra.

04.01.2024

09:23

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Planeta

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)
KONTROLNI TORANJ ODMAH OBAVEŠTEN

Nova drama sa "boingom", i to u Istanbulu! Avion udario prednjim delom o pistu, dramatičan snimak se širi mrežama! (VIDEO)

Teretni avion kompanije Boing "FedEx Airlines" sleteo je u sredu na aerodrom u Istanbulu bez raspoređenog prednjeg stajnog trapa (deo aviona preko koga se on oslanja na podlogu, pri stajanju, poletanju, sletanju i vožnji po zemlji) i uspeo da ostane na pisti, saopštilo je tursko ministarstvo saobraćaja, dodajući da nema žrtava.

08.05.2024

12:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05