• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/ Blic

12.01.2024

15:31

Tri virusa haraju Srbijom, šta će biti sa školskim raspustom? Evo kakve su šanse da se produži, jedna stvar je ključna!

Shutterstock

Društvo

Tri virusa haraju Srbijom, šta će biti sa školskim raspustom? Evo kakve su šanse da se produži, jedna stvar je ključna!

Podeli vest

Kako stvari danas stoje, drugo polugodište će kako je i planirano, početi 22. januara, kaze izvor iz Ministarstva prosvete.

Kako je nezvanično rečeno u Ministarstvu prosvete, još nije stigla inicijativa za produženje raspusta. S obzirom na to da drugo polugodište za đake u Vojvodini počinje u ponedeljak, 15. januara, a za njihove vršnjake u ostatku Srbije 22. januara, malo je verovatno da takva odluka bude donesena.

Čeka se odluka Batuta i Ministarstva prosvete

Batut za sada takođe nije poslao posebne preporuke, a očekuje se da će se saopštenjem u toku dana ili sutra oglasiti i Minstarstvo zdravlja.

- Ukoliko broj dece obolele od gripa bude i dalje u rastu, nadležni će pred kraj raspusta preispitati odluku - navodi izvor.

Epidemiolozi uveliko upozoravaju da nas najveći udar gripa očekuje upravo u januaru i februaru. Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najviše kod, dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta.

Zbog toga se među roditeljima đaka pojavilo pitanje da li mogao da se ponovi scenario iz 2019. i 2020. godine kada je zimski raspust produžen zbog gripa.

Podsetimo, u Ministarstvu prosvete su ranije naznačili da će, ukoliko dobiju preporuku Ministarstva zdravlja za produženje raspusta postupiti u skladu sa tom preporukom.

Ako bi se razmatrao produžetak zimskog raspusta, on bi minimalno morao da traje nedelju dana, što znači da bi učionice ponovo bile pune od 29. januara. Pitanje je kako bi ova promena uticala na decu iz Vojvodine koja su se raspustila nedelju dana pre svojih vršnjaka u ostatku Srbije i da li bi to značilo da bi njihov raspust trajao čak dve nedelje duže.

Mini raspust u februaru

Ne treba zaboraviti da postoji još jedan način da se iznađe rešenje za aktuelnu epidemiološku situaciju.

Pošto je ranijih godina zimski raspust trajao do polovine februara, kada vrhunac talasa gripa još traje, ne treba zaboraviti mogućnost da ove godine umesto produžetka zimskog raspusta imamo još jedan mini raspust u februaru.

To bi nam omogućili neradni dani u tom mesecu, četvrtak i petak, 15 i 16. februar, kada se obeležava Dan državnosti. Za njima sledi vikend, pa bi sa tri radna dana đaci mogli da spoje vikende i u februaru odmaraju čak devet dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija