• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

18.01.2024

09:08

U februaru veća isplata za 9.000 zaposlenih u ovom sektoru: Evo kolika im povišica sledi

Shuterstock/Informer

Društvo

U februaru veća isplata za 9.000 zaposlenih u ovom sektoru: Evo kolika im povišica sledi

Podeli vest

Otprilike 9.000 zaposlenih u zdravstvu, uglavnom nemedicinskih radnika, povećana je osnovica za obračun i isplatu plata za 10 odsto, ali su i izmenjeni koeficijenti, u rasponu od 1,2 odsto za fizičara specijalistu, do 8,34 odsto za zaposlene na ekonomskim, upravnim i administrativnim poslovima.

"Sve ovo je omogućeno nedavno usvojenim izmenama i dopunama Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koje se prvenstveno odnose na nemedicinske radnike u zdravstvu koji imaju najniža primanja, to jest od minimalne zarade pa do pedesetak i nešto hiljada dinara. Reč je o tehničkim službama, administraciji, ali i o malom broju zdravstvenih saradnika, a među njima su psiholozi, socijalni radnici i IT inženjeri u zdravstvu", otkriva Zoran Savić, predsednik Sindikata zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Plate svih tih zaposlenih biće kumulativno povećane, počev od isplate zarade za januar 2024. godine, kroz koeficijente, i to maksimalno do skoro devet odsto u odnosu na sadašnje, tj. različitim grupama zaposlenih u zdravstvu sledovaće različita povećanja zarada, kroz koeficijente.

"Primera radi, pre povećanja socijalnim radnicima i psiholozima osnovna zarada je iznosila 87.832 dinara. Sada, posle povećanja koeficijenta, ali i osnovice za obračun i isplatu plata, ona će iznositi 99.199 dinara. Zaposlenima sa šestim stepenom stručne spreme u tehničkom održavanju, a reč je o onima u upravnim i administrativnim poslovima, plata je bila 60.582 dinara, a sada staje 68.198 dinara", nabraja Savić.

Foto: Shutterstock, Ivan Dobricic

 

 

Zaposleni sa četvrtim stepenom stručne spreme na srednje složenim ekonomskim, upravnim i administrativnim poslovima primaće ubuduće 55.534 dinara, umesto dosadašnjih 46.602 dinara.

"Povećanje je u skladu sa sporazumom o izmeni koeficijenta za obračun i isplatu zarada, iako su zahtevi sindikata bili znatno veći. Nastavićemo rad u radnoj grupi za unapređenje položaja radnika u zdravstvu, a od maja ili juna očekujemo novo povećanje plata. Nadam se da će do tada biti usvojene i izmene koeficijenta za onaj deo zdravstvenih saradnika i nemedicinskih radnika za koje sada to nije učinjeno. Reč je o još nekoliko hiljada zaposlenih u zdravstvu", navodi Savić.

Kolektivni ugovor za zdravstvo produžen je za naredne tri godine i ostalo je da se o tome izjasni Vlada Srbije, a predmet tog ugovora je i poboljšanje položaja lekara na specijalizaciji, preciziranje odredbi koje se tiču njihovog statusa, plata...


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija