• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

18.01.2024

18:26

Sjajne vesti! Struka podržala ideju ministarke Grujičić o platnim razredima lekara

Zoran Sinko

Društvo

Sjajne vesti! Struka podržala ideju ministarke Grujičić o platnim razredima lekara

Podeli vest

Platni rezredi u zdravstvu sve su češća tema, o njima je opet juče govorila ministarka zdravlja prof. dr Danica Grujičić, a njenu ideju podržali su i istaknuti hirurzi, rukovodioci klinika i zdravstvenih ustanova u Srbiji. Oni kažu da bi realizacija ove ideje doprinela poboljšanju efikasnosti, povećao kvalitet rada i zalaganje zaposlenih.

Ministarka zdravlja je da podsetimo i juče ponovila svoj stav u vezi sa platama lekara, i istakla da državni sektor mora malo više da se ugleda na privatni.

Ona je nedavno govorila o tome da neko ko je uradio dve operacije a normlano je 20, nije zaradio celu već desetinu plate. Svesna da to nije popularna mera, kazala je i da platni razredi plaćaju obrazovanje, ali da neko ko se školovao treba i da privređuje.

-  Moramo napraviti razliku između onih ljudi koji drže zdravstveni sistem na svojim plećima, i između onih koji su tu, ali je njihov radni učinak daleko, daleko manji nego ovih drugih - objasnila je ministarka Grujičić za TV Prva.

Foto: printscreen

 

Istaknute hirurge, rukovodioce klinika i direktora zdravstvenih ustanova u Srbija ovakav ministarkin govor nije uplašio. Ne okreću glavu, već, šta više, kažu da je ideja dobra i da bi njome uveo red.

Direktor Klinike za kardiohirurgiju Univerzitetstkog kliničkog centra Srbije UKCS) prof. dr Svetozar Putnik, kardiohirurg kaže da podržava ideju ministarke zdravlje, i da bi ona doprinela poboljšanju efikasnosti.

- Napravili bismo time neku vrstu pozitivne diskriminacije, sistem vrednosti kojim bi se vrednovao rad. Činjenica je da je u zdravstvu veći stepen entizijazma i empatije nego u drugim profesijama, ali ne može moderno zdravstvo da bude zasnovano samo na tome, već mora da bude zasnovano na sisetmu vrednosti koji će biti direktno ocenjeno -  kaže prof. dr Putnik.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Kragujevac prof. dr Slobodan Milisavljević smatra da je ministarka Grujičić u pravu.

- To bi povećalo i kvalitet rada i zalaganje ljudi... Doprinelo bi tome da se vrednuje rad onih koji rade i odvoje od onih koji su deo opšteg miljea decenijama - mišljenja je prof. dr Milosavljević.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija