• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. MATIJAŠEVIĆ

25.01.2024

07:35

Pobedila sam opasnu bolest! Ispovest pacijentkinje koja se borila sa kancerom grlića materice

Informer DN

Društvo

Pobedila sam opasnu bolest! Ispovest pacijentkinje koja se borila sa kancerom grlića materice

Podeli vest

Redovni ginekološki pregledi pomogli su Neveni Ilić (36) iz Požarevca da se rak grlića materice otkrije na vreme, kao i da njen život bude spasen.

- Nekoliko dana pred 33. rođendan, umesto poklona dobila sam najteže saznanje u životu - da bolujem od raka grlića materice! U početku nisam htela da prihvatim istinu i bila sam ljuta na svet. Tih dana razvela sam se i od muža i imala sam osećaj da sam razorena. A onda sam jednog jutra ustala i rešila da se borim za sebe, svog sina i moje roditelje i pobedim neprijatelja! - ovako za Informer priča Nevena Ilić (36) iz Požarevca, mlada apotekarka koja je pre dve godine ušla u koštac sa ovom opakom bolešću.

Najbolnije saznanje

Prema njenim rečima, redovni ginekološki pregledi pomogli su da se bolest otkrije na vreme i da joj život bude spasen nakon samo jedne operacije.

- Bila je to teška godina s borbom na svim životnim poljima. Osim što je korona bila u jeku, ja sam se borila s porodičnim problemima i razvodom, a onda i s ovim opakim kancerom, koji mi je život promenio iz korena. Iako sam išla često kod ginekologa, radila sam i rendgen pluća, ultrazvuk stomaka, svu moguću prevenciju, ipak sam obolela. Ali na vreme sam otkrila jer sam išla na preglede redovno i to me je spaslo - započinje svoju priču hrabra Nevena i nastavlja da opisuje svoju životnu borbu:

- Sve je počelo sa učestalim krvarenjem, zbog čega sam na svaka tri meseca išla kod ginekologa. Tražila sam da mi urade sve moguće analize. I eto, nekoliko dana uoči 33. rođendana usledilo je bolno saznanje. Bio je 22. januar 2021. godine. Zvali su me roditelji, koji su zdravstveni radnici, i mama me je prva upozorila da nalaz nije dobar i da imam adenokarcinom na grliću materice. Otišla sam hitno kod ginekologa i urađena mi je kiretaža i biopsija grlića materice.

Foto: Informer DN

 

Muž joj je okrenuo leđa u borbi

U razgovoru za Informer otkriva i da se pored bolesti borila i s razvodom od supruga.
- Htela sam da se razvedemo mnogo pre kancera, jer je postalo mučenje. Od muža nisam imala nikakvu podršku. Došla sam u Beograd da radim, da ostanem da živim u velikom gradu, jer sam iz Požarevca. Međutim, nakon udaje sve je krenulo loše. Nisam smela da dozvolim da me sve to poremeti, da me dovede do tako slabog stanja organizma, koji nije mogao da se odupre kanceru. Dok sam vodila najveću životnu borbu, spakovala sam kofere i sa sinom otišla. Isključila sa ga potpuno iz svog života i odlučila sam tada da sama bijem tu najtežu bitku, da ozdravim za svoje dete, za sebe i za moje roditelje - s ponosom naglašava Nevena.

Prvo je, priznaje ova mlada heroina, osetila zaprepašćenje i bes, a onda je usledilo odbijanje da se prihvati istina.

- Kad su mi saopštili dijagnozu, sećam se da sam bila ogorčena, uplašena i besna. Nisam želela ni mogla da prihvatim istinu, osećala sam se kao da sam se rastavila na delove. Mnogo mi je bilo teško i samo sam ponavljala: "Zašto baš ja?" Ja koja sam redovno išla na sve preglede, dojila dete godinu i po dana, vodila zdrav život, poštovala lekarske savete... Uz to ništa nije ukazivalo na takav problem. Bila sam vitalna, dobro sam se osećala... Trebalo mi je vremena da prihvatim situaciju, a onda sam rešila da se borim za sebe i svoje dete. Gledala sam se svako jutro u ogledalu i plakala, to je bilo jače od mene. Ipak, nisam se plašila da ću umreti, jer je tu bio moj sin. Tada je imao svega tri godine i on je glavni motiv za moju borbu! Gledala sam ga kako spava pored mene, bezbrižan i predivan. Znala sam da moram pobediti bolest - ističe Nevena.

Foto: Informer DN

 

Životna borba

U tim trenucima, dodaje ona, samo sam htela da što pre počne moja borba, da zakažem neophodnu operaciju kako se bolest ne bi širila.

- Nakon samo nekoliko nedelja od postavljanja dijagnoze, otišla sam na intervenciju. Bio je to početak februara. Činila sam sve što treba i slušala lekare, samo da se izborim sa tim čudom u meni. Lekari su me pitali da li da vade sve organe ili ne, rekla sam: "Vadite!" Svakako nisam planirala više dece, ni pre saznanja da bolujem od kancera. Na bolest sam najmanje mislila, što zvuči neverovatno. Operacija je trajala šest sati, ali su lekari sjajno uradili svoj posao. Kada sam otišla na konzilijum nakon toga, sećam se njihovih reči: "Nevena, vi ste sada zdrava žena, ne trebaju vam ni hemioterapije. Samo redovne kontrole zbog rizika u naredne dve godine." To je bila moja pobeda - kroz osmeh priča ova mlada majka i apeluje na sve roditelje da vakcinišu decu vakcinom protiv oboljenja izazvanih humanim papiloma virusom (HPV) i zaštite ih od raka, a ženama da ne preskaču redovne ginekološke preglede, jer time mogu sebi spasti život.

Radojević Škodrić: Nedovoljno dece vakcinisano protiv HPV

U Srbiji je do sada vakcinisano samo pet odsto devojčica i dečaka koji su po starosti kandidati za vakcinu protiv HPV, što predstavlja veoma nizak obuhvat, posebno za zemlju u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog karcinoma grlića materice, napominje prof. dr Sanja Radojević Škodrić, direktorka Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja (RFZO).
Prema njenim rečima, HPV vakcina je prvi preventivni inovativni lek koji je država obezbedila o trošku RFZO.
- Reč je o devetovalentnoj vakcini, cena jedne doze je 14.000 dinara, a u zavisnosti od uzrasta prima se u dve ili tri doze. Dakle, nije u pitanju nimalo jeftina vakcina. Od strane Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ova vakcina je proglašena za najbezbedniju i efikasnu. Ono što država još može da uradi i ono što je u planu jeste HPV tipizacija. To znači da će u domovima zdravlja i institutima za javno zdravlje biti omogućeno da se svakoj ženi u dobi od 35 do 60 godina, radi HPV tipizacija kako bi se odredilo da li pacijentkinja ima onkogeni HPV. Kada se otkrije onkogeni HPV, ta žena je kandidat za češće preventivne preglede - napominje direktorka RFZO.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sara Ćirković šampionka Evrope!
Ostali sportovi

Sara Ćirković šampionka Evrope!

Kakav uspeh za srpski sport! Mlada srpska bokserka Sara Ćirković (19) osvojila je titulu šampiona Evrope, pošto je u finalu šampionata u Beogradu, u kategoriji do 54 kg, ubedljivo savladala Rumunku Lakramioaru Perijok.

27.04.2024

18:22

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija