• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic

24.01.2024

10:47

Sećam se imena pacijentkinja koje su izgubile bitku, sećam se njihove borbe! Od raka grlića materice svakog dana umru dve žene

Shutterstock

Društvo

Sećam se imena pacijentkinja koje su izgubile bitku, sećam se njihove borbe! Od raka grlića materice svakog dana umru dve žene

Podeli vest

Zajedno protiv raka grlića materice“ slogan je 18. Evropske nedelje prevencije ove maligne bolesti čiji početak je obeležen i kod nas u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

U nameri da podstaknu na razmišljanje o reproduktivnom zdravlju i korišćenju mera prevencije, lekari su ponovo podosetili na značaj vakcinacije protiv humanog papiloma virusa, kao i na rano otkrivanje raka grlića materice.

U proseku svake godine registruje se oko 1.100 zena sa karcinomom grlića materice, a od ove maligne bolesti život izgubi više od 400 žena. To su podaci koji su dovoljan razlog da zaista početkom ove godine govorimo o inovacijama, kako u programu skrininga grlića materice tako i intenziviranju preventivnih pregleda kada je ženska populacija u pitanju - kaže za  Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kao primarna mera prevencije u Srbiji je od juna 2022. Godine za decu od 9 od 19 godine dostupna besplatna vakcina protiv HPV-a, ali je do sada je vakcinisana svega 31.309 dece.

Vakcina je bezbedna, ona ne sadrži virus u sebi, ona imitira virus, pa tako imitira imuni odgovor, nikakve značajne neželjene reakcije nisu pronađene u ovih 500 miliona doza, a znate li šta je 500 miliona doza. Pre nego što sam bila pedijatar, radila sam kao lekar opšte medicine, lečila sam te žene, imam pacijentkinje koje su umrle od ove bolesti, ja im se imena sećam zato što su prošle kroz strašnu patnju i nisu izlazile iz moje ambulante - rekla je specijalista pedijatrije Jelena Mitrović.

A koliko su pored vakcinacije važni i redovni preventivni pregledi govoreći o ličnom iskustvu sa ovom bolešću podsetila je i Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Jednom godišnje može svaka od nas da izdvoji vreme. I stalno vodim svoj primer, šta bih dala da mogu da vratim vreme unazad, i da čekam i pet dana kod lekara, ali da nisam prošla ono što sam prošla. Teške muke, dve operacije i tako dalje. To su stvari na kojima svi zajedno moramo da radimo - kaže Gorica Đokić iz udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika "Progovori".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija