• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir.rs

06.02.2024

16:00

Jezivo nasilje u Nišu! Kamenovale vršnjakinju, hitno se oglasila škola!

printscreen

Društvo

Jezivo nasilje u Nišu! Kamenovale vršnjakinju, hitno se oglasila škola!

Podeli vest

Osnovna škola u Nišu koju pohađaju dve učenice sedmog i jedna učenica osmog razreda koje su maskirane fantomkama pre nedelju dana presrele jednu učenicu i krvnički je udarale kamenom u glavu samo zato što nije uskladila boju duksa s bojom ranca i što je dobila peticu iz nemačkog, kaže da najoštrije osuđuje svaki vid nasilja i da kontinuirano radi na prevenciji vršnjačkog i svakog drugog vida nasilja.

- Školski policajac obavestio je upravu škole o nasilju koje je učenica doživela na putu do škole. Po saznanju, postupajući u skladu sa propisima, škola je kontaktirala roditelja koji je prijavio nasilje policijskoj upravi kako bi se, u onoj meri u kojoj to dozvoljavaju nadležnosti, prikupile informacije o događaju, stanju učenice, kako bi se u dogovoru sa roditeljem, preduzele mere podrške i obezbedila bezbednije okruženje za ovu učenicu i ostale učenike.

Škola je okviru nadležnosti obavila razgovore sa učenicama i njihovim roditeljima na koje je ukazano od strane roditelja napadnute učenice, pregledani su snimci sa školskih kamera kako bi se utvrdilo da li je bilo ikakvih sukoba u školi prethodnih dana koji bi uslovili napad. Sprovedena je anonimna anketa među učenicima i uspostavljena kontinuirana saradnja sa policijskim službenicima, koji, s obzirom da se napad desio van škole i da je prijavljen policiji, dalje utvrđuju šta se desilo - navode iz škole i dodaju:

- U vezi sa prethodnom, ranije podnetom prijavom, koja je upućena školi od strane roditelja, škola je reagovala i preduzimala sve zakonom propisane mere i aktivnosti u cilju zaštite učenice i preduzimala vaspitne aktivnosti sa učenicima (što potvrđuje Zapisnik Prosvetne inspekcije).

Foto: printscreen

 

Naglašavaju i da je učenici koja je trpela nasilje pružena podrška kroz individualan savetodavni rad, vršnjačku podršku i radionice sa odeljenjem.

- Učenica koja je vršila nasilje bila pod pojačanim vaspitnim aktivnostima i bila joj je izrečena kaznena mera ukor odeljenskog veća. Ove aktivnosti biće i u buduće nastavljene. U sve aktivnosti bili su uključeni roditelji. Takođe, aktivnosti na nivou škole sa svim učenicima u cilju prevencije nasilja je povećan i one su se odnosile na podršku učenicima u prevazilaženju problema, na jačanje njihovih veština za prevazilaženje sukoba i na vršnjačku podršku, razvoj empatije i drugarstva. Škola i učenici koriste materijale dostupne na platformi "Čuvam te".

Paralelno, naši nastavnici pohađaju obuke u oblasti reagovanja i prevencije nasilja, a škola sarađuje sa Policijskom upravom na projektu „Zajedno i bezbedno kroz detinjstvo". Vršnjačko nasilje je društvena pojava na kojoj moramo da radimo sinhronizovano - škola, roditelji i šira društvena zajednica u cilju njenog suzbijanja. Škola koristi priliku da još jednom pozove sve roditelje da nam budu saradnici, da obavezno prijavljuju svaku sumnju ili pretnju nasiljem i da zajedno rešavamo sve probleme.

Foto: printscreen

 

Podsetimo, prof. dr Igor Novaković, zamenik predsednika Skupštine Grada Niša je otkrio je da je žrtva vršnjačkog nasilja ćerka njegovog prijatelja.

Novaković je najpre o ovom problemu pisao na društvenim mrežama, gde je naveo da ta devojčica duži vremenski period trpi nasilje, što verbalno, što neverbalno zbog garderobe, ali i odličnog uspeha u školi.

- Poslednji put su je, maskirane fantomkama, napale tri drugarice. Udarale su je kamenom u glavu što nije uskladila boju duksa s bojom ranca. Nekoliko puta su obaveštavani direktorka, psiholog, školska uprava, razredna, MUP... I ništa! Taj ćošak ne pokrivaju kamere?! Probao sam da pomognem. Nismo uspeli. Dete je uplašeno i ona će promeniti školu. Zlostavljači ostaju i naći će novu žrtvu. I posle se dogodi "Ribnikar" - napisao je on


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat?

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija