• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Kurir

08.02.2024

11:44

Naše piće nalazi se na Uneskovoj listi: Za njim su poludeli Švajcarci i Francuzi, a uskoro će ga prvi put probati Kinezi

Shutterstock

Društvo

Naše piće nalazi se na Uneskovoj listi: Za njim su poludeli Švajcarci i Francuzi, a uskoro će ga prvi put probati Kinezi

Podeli vest

Domaća rakija je autentično piće koje možemo u svetu predstaviti i kao proizvod vrhunskog kvaliteta. Pravi se od voća koje je najskuplja i najzahtevnija sirovina u proizvodnji jakih alkoholnih pića.

Naša rakija šljivovica nalazi se na Uneskovoj listi, a odnedavno imamo i potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini naše zemlje sa Кinom o izvozu rakija na veliko kinesko tržište, gde je rakija potpuno nepoznat proizvod.

U Srbiji se godišnje proizvede 50 miliona litara rakije, za kratko vreme mogli bismo da imamo i 60 miliona litara. Ukoliko u narednim godinama dođe do podizanja zasada voća, može se dostići godišnja proizvodnja od 100 miliona litara rakije.

Ali, paraleno sa povećanjem proizvodnje rakije, moralo bi se raditi na tome da alkoholno piće bude u legalnim tokovima trgovine, jer polovina godišnje proizvodnje rakije potiče iz domaćinstava i uglavnom se nelegalno javno prodaje, bez oznake porekla, zdravstvene kontrole i naplate poreza i akcize.

Foto: B.I.

 

 

Prema procenama Saveza proizvođača rakije Srbije, svega trećina rakije je u legalnim tokovima, a dve trećine se proda na sivom tržištu.

― Podaci Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u 2022. godini pokazuju da je proizvedeno voćne rakije 25 miliona litara u registrovanim destilerijama. Pored registrovanih proizvođača (preduzetnika i pravnih lica), veliki je broj individualnih proizvođača – fizičkih lica koji proizvode rakiju za sopstvene potrebe. Procenjuje se da sa količinom rakije za sopstvene potrebe u domaćinstvima ukupna količina proizvedene rakije iznosi oko 50 miliona litara ― kaže sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije Aleksandar Bogunović.

Zakonom o jakim alkoholnim pićima omogućeno je da individualni proizvođači, fizička lica, višak proizvedene rakije prodaju registrovanim destilerijama, a koju će registrovani proizvođači dalje doraditi, preraditi i uz analizu kvaliteta pustiti u promet.

― Za devet meseci 2023. godine izvoz rakije je iznosio 9,7 miliona evra. Izvoz rakije u 2022. godini dostigao je vrednost od 13,4 miliona evra, što je bilo povećanje od 25,3 odsto u odnosu na prethodnu godin u ― ističe Bogunović.

Foto: Shutterstock

 

 

Stotine miliona evra gubi državni budžet zbog neuređenog tržišta rakije.

Naveo je i da se najviše rakije izvozi u Hrvatsku, Crnu Goru, Nemačku, SAD i Bosnu i Hercegovinu.

― Tržišta na kojima je zabeleženo znatnije povećanje izvoza rakija od voća u 2022. godini u odnosu na 2021. su tržište Švajcarske, Bugarske i Francuske, a nova tržišta na kojima je zabeležen izvoz su Azerbejdžan, Litvanija, Letonija... ― navodi Bogunović.

Međutim, to se ne čini i Savez proizvođača Srbije apeluje da se ovakva praksa prekine, da država proizvodnju i promet rakije iz domaćinstava, koja se prodaje na manifestacijama, uvede u legalne zakonske okvire.

― Državni budžet zbog ovakve situacije na tržištu godišnje gubi stotine miliona evra, jer nadležni za sprovođenje Zakona i borbu protiv ilegalne trgovine alkoholom uglavnom ne rade svoj posao, dok pojedini državni organi i institucije čak aktivno podržavaju i promovišu sivo tržište ― saopštio je Savez proizvođača rakije Srbije i naveo da imaju oko 900 članova koji imaju registrovane destilerije, a pre tri godine, kada su osnovani, bilo je svega 200 članova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija