• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

09.02.2024

20:49

Pažnja! Nova internet prevara uzela maha - Evo kako možete da se zaštitite

printskrin

Društvo

Pažnja! Nova internet prevara uzela maha - Evo kako možete da se zaštitite

Podeli vest

Evo kako to funkcioniše: napadač krade nalog, zatim objavljuje nejasnu, ali zabrinjavajuću poruku, zajedno sa linkom ka sajtu koji izgleda legitimno, a kada kliknete - nastaje haos!

Ako vaš prijatelj na društvenim mrežama objavi post sa nejasnom porukom i određenim linkom, znači da je hakovan!

Taj link preusmerava na lažni sajt koji traži vaše podatke za prijavljivanje na Facebook kako biste nastavili. Ako ih unesete, stranica zabeležava vaše podatke. Nakon toga, opet vas preusmeravaju – Bleeping Computer, koji je izvestio o ovom problemu ranije ove nedelje, kaže da korisnici mobilnih telefona završe na Googleu, dok korisnici desktop računara budu preusmereni na druge sumnjive sajtove koji promovišu browser ekstenzije, VPN-ove ili partnerske sajtove.

Ako vaš Facebook nalog bude preuzet, koristiće ga da proširi ovu shemu na vašu mrežu. Iako ova prevara nije nova – prema Bleeping Computer-u, prvi put se pojavila pre otprilike godinu dana – i dalje je aktuelna.

Da biste se zaštitili od ove kampanje (i bilo koje druge koje se oslanjaju na kompromitovanu lozinku), možete preduzeti nekoliko koraka.

Prvo, ako mislite da ste kliknuli na jedan od ovih loših linkova, promenite lozinku što je pre moguće. Izaberite jaku, jedinstvenu i nasumičnu lozinku – možete koristiti menadžer lozinki da je generiše i čuva. Zatim, omogućite dvofaktornu autentifikaciju (2FA) na svom nalogu.

Ona dodaje drugi sloj procesu prijavljivanja, gde morate uneti šestocifreni kod ili koristiti hardverski token pored lozinke. Bezbednije forme 2FA (softverski tokeni ili hardverski ključ) trebalo bi da zaustave potencijalne hakere, jer nemaju pristup aplikaciji koja generiše tokene ili hardverskom ključu.

Napomena: 2FA kodovi poslati preko SMS-a su rizičniji, jer napadač može preuzeti vaš broj telefona da bi dobio te poruke usmerene ka njemu.

Na kraju, možete koristiti antivirusni program ili browser ekstenziju koja detektuje i blokira zlonamerne linkove. Nije potpuno sigurno, ali doprinosi vašem ukupnom sigurnosnom omotaču. Onlajn bezbednost se zasniva na slojevima – imati više od samo lozinke pomaže vam da se bolje zaštitite.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija