• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

09.02.2024

20:46

Od perača sudova do vrhunskog pica majstora! Dela njegovih ruku obilaze region (FOTO)

RINA

Društvo

Od perača sudova do vrhunskog pica majstora! Dela njegovih ruku obilaze region (FOTO)

Podeli vest

Širom planete danas se obeležava svetski dan pizze, koja je jedno od najpopularnijih jela na svim merdijanima.

Nastala u 19. veku kada su Napolitanci spojili tanko testo, kečap, sir i bosiljak ona je danas nezamenjiva u mnogim jelovnicima. Shodno tome, potražnja za iskusnim pizza majsorima nikada ne jenjava. Damir Karpuzi iz Beograda je jedan od njih.

- Počeo sam kao perač sudova u jednom restoranu, a posle toga sam se zaposlio kod svojih roditelja koji su otvorili malu piceriju. Tu sam se zaljubio u čitav taj proces rada i želeo sam da napredujem. Otišao sam u Italiju i tamo prošao njihove škole za pravljenje čuvene napuljske pizze. Postao sam pizza majstor, ali ni tu nisam stao već sam prošao i sve obuke kako bih postao instruktor. Nije bilo lako sve to savladati, jer tu morate da naučite i kako svoje znanje da prenesete drugima- kaže Damir.

Foto: Rina.rs

 

Ovaj majstor za pizzu kaže da iako možda mnogi misle da znaju kako se ovaj čuveni specijalitet pravi, ipak je dosta veštine potrebno da bi se napravila prava napuljska pizza. Ono što je važno jeste da se testo mesi od sredine ka rubovima, kako bi oni bili vazdušasti nakon pečenja.

- Prava napuljska pizza je margarita. Sastojci su jednostavni, ali ključ njenog kvaliteta i specifičnog ukusa jeste način pripreme i tradicionalan način pečenja. Ona se peče samo 90 sekundi, sve preko toga čini da se testo sasuši, a mocarela isuviše istopi i onda to više nije margarita - kaže Damir.

On danas u Beogradu ima svoj restoran koji odlično radi i ovaj mladi čovek najbolji je pokazatelj da kad nešto dovoljno želite, to možete i da ostvarite.

- Postati pizza majstor iziskuje veliku volju i posvećenost, ali svaki trud se isplati. Ova pofesija može biti jako isplativa, jer je solidno plaćena. A svako ko ima dovoljno iskustva može i da se osamostali i razvije svoj privatni biznis. Ja se trudim da uvek dajem svoj maksimum u radu i mislim da mušterije to i prepoznaju- kaže ovaj kulinarski maestro.

Damir za kraj ima poruku za sve mlade ljude koji se dvoume u izboru svojih budućih profesija. Kaže da je najvažnije da se posao bira srcem, jer samo kad se radi ono što se zaista voli, onda nijedna žrtva ne pada teško.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija