• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.02.2024

14:34

Svi putevi vode u Kačarevo! Počela 37. "Slaninijada": Učestvuje više od 500 izlagača iz cele zemlje!

V.N.

Društvo

Svi putevi vode u Kačarevo! Počela 37. "Slaninijada": Učestvuje više od 500 izlagača iz cele zemlje!

Podeli vest

U Kačarevu nadomak Pančeva danas je otvorena 37. "Slaninijada", a na oko 500 štandova brojni proizvođači iz cele zemlje izložili su mesne prerađevine.

Svi putevi će od 15. do 18. februara voditi u Kačarevo, gde će se tokom ta četiri dana održati 37. svetska Slaninijada – festival slanine, mesa i mesnih prerađevina, prenosi zdravopančevo.

Slaninijada će zvanično biti otvorena u četvrtak u podne, a pola sata kasnije biće proglašeni i pobednici. Odluku o najboljima doneće žiri koji čine profesori sa Poljoprivrednog fakulteta dr Milan Baltić i dr Neđeljko Karabasil i veterinar Vladan Đurković.

Kao i uvek, oni će ocenjivati kvalitet slanine, sastav, tehnologiju proizvodnje, miris, ukus i izgled slanine.

Osim što će biti dodeljena titula Zlatnog pobednika Slaninijade, biraće se i najbolja domaća, najbolja zanatska i najbolja industrijska slanina, a tu su i specijalne kategorije: najbolja slanina od mangulice, najdeblja, najduža i najbolja inostrana slanina.

Na ovogodišnjoj Slaninijadi očekuje se rekordna poseta, tim pre što se trajanje manifestacije poklapa sa državnim praznikom i vikendom.

Posetioci će sigurno uživati i u bogatom pratećem programu. Nastupaće tamburaši i kulturno-umetnička društva, a deca će se družiti sa karikaturistom, ilustratorom i mentorom crtanja za decu Nikolom Dragašem na radionici „Čvarkolije na papiru”.

Neće izostati ni zanimljiva kulinarska takmičenja na koja su ljubitelji Slaninijade navikli. Biće to nadmetanja u topljenju slanine „Zlatni čvarak”, u spremanju svinjskog gulaša „Zlatni kotlić“ i u spremanju donatorskog slaninarskog pasulja „Čarobni pasulj”. Donatorski pasulj biće poklonjen Domu za decu bez roditeljskog staranja „Spomenak” iz Pančeva.

 

 

U subotu i nedelju na Slaninijadu dolazi Slaviša Ševrt, jedan od najboljih srpskih portret karikaturista, dobitnik značajnih nagrada za karikaturu i strip. Koliko Slaviša dobro radi portret-karikature, govore i tri osvojene nagrade „Pjer“ koje dodeljuju „Večernje novosti“.

U subotu, od 12 sati, biće održan izbor za „Najljućeg Slaninara”. Kako kažu organizatori, iza ovog naziva krije se ljuti izazov gde se prijavljuju samo takmičari sa čeličnim nepcima koje trpe ljutinu.

- Imaćemo više krugova takmičenja. Od blago ljutih paprika stići ćemo do Karoline Riper koja ima 2.200.000 skovila, što znači da je za oko 200.000 jedinica ljuća od suzavca - najavljuju Kačarevci.

U subotu u 13 sati na bini Hale sportova najjači takmičari i takmičarke će se nadmetati u izazovu držanja slanine, a potom će uslediti amatersko takmičenje u obranju ruku, u tri kategorije: muškarci do 90 kg, muškarci preko 90 kg i žene bez obzira na kilažu.

Tokom sva četiri dana trajanja manifestacije parking u Kačarevu biće besplatan!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija