• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Rina.rs

20.02.2024

11:46

Sve se rasproda u rekordnom roku! Ovaj srpski proizvod ide "kao alva"! (FOTO)

Shutterstock

Društvo

Sve se rasproda u rekordnom roku! Ovaj srpski proizvod ide "kao alva"! (FOTO)

Podeli vest

Sa prvim sunčanim danima završava se i pauza kod vrednih poljoprivrednika, a pripremni radovi u voćnjacima i na njivima već su počeli.

Velika potražnja je i za sadnim materijalom, tako da je u čačanskom institutu za voćarstvo skoro sve rasprodato.

- Najveća potražnja je za sadnicama šljive. Ostao je još neki komad čačanske lepotice i sorte Nada , dok su rasprodate čačanska rodna i stenlej. Što se tiče drugih voćnih vrsta u Institutu se još uvek mogu kupiti sadnice kajsije , kruške , maline kupine, lešnika , dok su ostale voćne vrste gotovo sve rasprodate- kažu u Institutu za voćarstvo u Čačku.

Foto: RINA

 

Oni dodaju da su za ovu 2024. godinu zbog velike potražnje pripremili znatno veću količinu sadnog materijala, a proces proizvodnje sadnica traje dve godine.

- Pre nego što se voće posadi potrebno je dobro pripremiti zemljište. Ne bi trebalo žuriti sa sadnjom iako je lepo vreme. Neophodno je izvršiti zalivanje sadnica. Kada se sadi u martu biljkama treba više vlage, kako bi se sadnice lepo primile i da bi lepo napredovale - kažu u Institutu.

Ističu da bi idealni uslovi za voće bili da do kaja februara i u martu temperature budu nešto niže, ne ispod nule već oko 10 stepeni. To bi omogućilo voćkama da budu u stanju mirovanja i pripreme se za vegetaciju. Ono što je u svakom slučaju nepoželjno jesu prolećni mrazevi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija