• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

06.03.2024

13:29

Uskoro će u Srbiji biti iskorenjen HPV virus? Vrsni stručnjaci zvaničnim podacima umirili građane - smrtnost će biti drastično smanjena!

Informer DN

Društvo

Uskoro će u Srbiji biti iskorenjen HPV virus? Vrsni stručnjaci zvaničnim podacima umirili građane - smrtnost će biti drastično smanjena!

Podeli vest

Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, upozoravaju stručnjaci

Informisanost o Humanom papiloma virusu (HPV) u Srbiji je mnogo bolja, ali i dalje mala u poređenju sa Evropskim zemljama. Iako čak 85 odsto ispitanika zna da HPV infekcija može da izazove karcinom, kod nas je vakcinisano svega pet odsto dece.

U zemlji u kojoj prosečno dve žene svakoga dana izgube život zbog raka grlića materice, zabrinjavajući podatak jeste da je dve trećine ispitanika reklo da im pedijatri uopšte nisu preporučili imunizaciju dece protiv ovog virusa.

Ovo su podaci najnovijeg istraživanja o informisanosti stanovništva o HPV imunizaciji, koje je Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ realizovalo tokom februara 2024. godine uz pomoć Udruženja žena „Naša Aska“.

Rak grlića materice je četvrti najčešći oblik raka kod žena u svetu i godišnje od njega umre oko 300.000 pacijentkinja. Sa više od 1.500 novoobolelih i približno 700 umrlih žena, rak grlića materice drugi je vodeći uzrok obolevanja i četvrti uzrok umiranja od raka kod žena u Srbiji. Od juna 2022. država je prepoznala imunizaciju kao najefikasniju zaštitu od HPV, vakcina je besplatna za sve dečake i devojčice uzrasta od 9 do 19 godina.

Foto: Informer DN

 

 

- Nakon dve godine smo ponovili istraživanje kako bismo mogli da vidimo da li ljudi danas više znaju o HPV, da li su se promenili neki stavovi vezano za vakcinaciju. Kada pogledamo rezultate, vidi se da se po malo stvari pomeraju na bolje, ali to samo pokazuje da moramo da radimo i dalje kako bi ostvarili veće pomake. Ono što je značajno, jeste da građani danas znaju mnogo više o HPV i posledicama koje on izaziva. Zahvaljujući aktivnostima, pre svih udruženja pacijentkinja i medija ta informisanost je bolja, ali nam još uvek nedostaje znanja, odlučnosti i edukacije medicinskih radnika - kaže dr Mima Fazlagić, ginekolog i predsednica Udruženja žena “Naša Aska” koje je u saradnji sa Udruženjem za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“ uradilo istraživanje o informisanosti o HPV i dodaje:

- Sa druge strane, kratko je vreme da bi se u praksi situacija promenila. I dalje je veliki broj mladih zaražen HPV virusom. Smatra se da je u svetu populacija od 17 do 23 godina zaražena preko 80 odsto ovim virusom. Kod nas je malo više, jer mladi ne koriste zaštitu. Ta masovna zaraženost HPV-om je uzrokovala da se rak grlića materice javlja u većem procentu. Najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života.

 

Foto: Shutterstock

 

 

Vakcina protiv HPV ne sprečava samo karcinom grlića materice, već i druge maligne bolesti.

– Jedna od najboljih vesti u prethodnom periodu je da je država o trošku RFZO omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV. Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivamo roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i rak penisa, vagine, anusa, ždrela i drugih, dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na HPV. Iskustva zemalja, kao što je Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je kod više od 95 odsto stanovništva iskorenjen HPV, a samim tim i rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe – istakla je Gorica Đokić iz Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika „Progovori“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Inovativna imunoterapija razara ćelija raka na do sada neviđen način: Lekari sa Instituta za onkologiju otkrivaju kome može pomoći ovaj vid lečenja!
Društvo

Inovativna imunoterapija razara ćelija raka na do sada neviđen način: Lekari sa Instituta za onkologiju otkrivaju kome može pomoći ovaj vid lečenja!

Mnogi karcinomi se sada mogu kontrolisati tokom dužeg vremenskog perioda i cilj svih istraživanja upravo jeste da karcinom postane hronična bolest sa kojom se može živeti. Međutim, uprkos značajnom napretku u lečenju malignih bolesti, akcenat se uvek mora staviti na prevenciju, kaže medikalni onkolog dr Suzana Matković.

06.03.2024

11:16

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija