• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.02.2024

12:18

Bojana Mitić kao dete izlečila se od leukemije, a danas volontira u NURDOR-u! 15. februara se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka! (VIDEO)

Masha Bandjur

Live TV

Bojana Mitić kao dete izlečila se od leukemije, a danas volontira u NURDOR-u! 15. februara se obeležava Međunarodni dan dece obolele od raka! (VIDEO)

Podeli vest

Danas je Međunarodni dan dece obolele od raka koji je ustanovljen 2002. godine od strane Međunarodne konferencije Udruženja roditelja dece obolele od raka. Od tada se obeležava u 88 zemalja širom sveta. U Srbiji je ovaj datum postao deo nacionalnog Kalendara javnog zdravlja 2013. godine na inicijativu udruženja roditelja i uz podršku Ministarstva zdravlja. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Bojana Mitić, danas devojka, a nekada devojčica koja je pobedila kancer.

Ovaj dan promoviše veće poštovanje i dublje razumevanje pitanja i izazove relevantne za rak u detinjstvu koji utiče na decu i adolescente obolele od raka, preživele, njihove porodice i društvo u celini.

Bojana Mitić iz NURDOR-a ispričala je svoje iskustvo tokom lečenja od raka krvi, odnosno leukemije.

Foto: Masha Bandjur

Bojana Mitić

-Moje lečenje je trajalo od 2007. do 2009. godine. Najbolje pamtim prve terapije. U Tiršovoj sam primila prvu terapiju koja je bila izuzetno bolna. Tada sam shvatila da je krenula jaka borba i da neću brzo izaći iz bolnice. Često govorim da je moja sreća u nesreći bila u tome što sam imala malo godina. Mislim da su moji roditelji to sve mnogo teže podneli nego ja. Važno je da roditelji pozitivno utiču na celu tu situaciju. Sa njihove strane nisam osetila tugu i strepnju. Imala sam tu sreću da su svi oko mene bili pozitivni i izuzetno hrabri- rekla je Bojana Mitić.

Ona je ispričala svoje iskustvo u saradnji sa NURDOR-om.

-Prvenstveno, ja sam šest meseci bila neprestano u bolnici, a kasnije sam dolazila u dnevnu bolnicu na terapije. Period nakon ležanja u bolnici bio je dosta lakši. Nakon lečenja postoji obaveza da se sveke godine narednih pet godina dolazi na terapije. 2014. godine doktor je rekao da smo konačno pobedili bolest. NURDOR je Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka. Njima sam se pridružila nakon zlečenja i od sedme do 18-te godine bila sam tamo, a i danas tamo volontiram. Kada se roditelji i deca nađu u takvoj situaciji koja je šokantna za sve NURDOR tu nastupa i pruža psihološku pomoć porodicama. Mi se svakog dana trudimo da senzibilišemo društvo o tome koliko je rak kod dece prisutan u našoj državi. Sve više ljudi čulo je za NURDOR i zna čime se ovo udruženje bavi- rekla je Bojana Mitić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod:

https://cms.brid.tv/videos/edit/1557172?partner_id=24145



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Srbija će, pored uvoza proizvoditi sopstveno oružje! Ulaganje u vojsku veće nego ikad! (VIDEO)
Live TV

Srbija će, pored uvoza proizvoditi sopstveno oružje! Ulaganje u vojsku veće nego ikad! (VIDEO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija ove godine potrošiti blizu 740 milona evra za nabavku vojne opreme. Na prikazu naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije u Nišu izjavio je da je u toku ulaganje od 300 miliona evra u proizvode domaće industrije koji će ući u našu vojsku. Sledeća ulaganja planirana su u artiljeriju. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Aleksandar Lijaković, pomoćnik direktora "Jugoinport SDPR".

15.02.2024

10:27

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija