• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.03.2024

16:06

Penzioneri, sutra je poslednji dan: Ukoliko ste nezadovoljni rang-listom PIO Fonda ovo treba da uradite - odmah!

Shutterstock

Društvo

Penzioneri, sutra je poslednji dan: Ukoliko ste nezadovoljni rang-listom PIO Fonda ovo treba da uradite - odmah!

Podeli vest

U petak 1. marta, objavljena je preliminarna rang-lista penzionera koji su dobili besplatnu rehabilitaciju u nekoj od 25 domaćih banja.


Kako je PIO fond ranije objavio, penzioneri koji nisu na spisku, a smatraju da bi trebalo da budu i da ispunjavaju kriterijume, mogu da podnesu žalbu komisiji do 8. marta.

Komisija je dužna da u roku od pet dana razmotri podnete prigovore, obavesti njihove podnosioce i utvrdi konačnu rang-listu penzionera koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju.

Konačna rang-lista će zatim biti objavljena 14. marta, nakon čega će uslediti i prvi pozivi korisnicima za upućivanje na oporavak, već krajem marta.

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje Srbije objavio je oglas za prijem zahteva za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju za ovu godinu, na koji su zainteresovani mogli da se jave do 25. januara.

Pravo na desetodnevnu besplatnu rehabilitaciju u banjama i lečilištima Srbije imali su korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, koji imaju prebivalište na teritoriji Srbije, čija penzija iznosi do 39.850 dinara i koji osim penzije nemaju druga lična primanja, a uslov je bio i da nisu koristili rehabilitaciju počev od oglasa za 2020. godinu, pišu Penzionisani.rs

Foto: Shutterstock

 

 

Pravo da se jave na oglas imali su i penzioneri koji su to pravo ostvarili primenom domaćih propisa, a koji primaju penziju iz inostranstva (preračunato po srednjem kursu NBS na dan 31. 12. 2023. godine 1 evro = 117,1737 dinara), pod uslovom da zbir tih penzija iznosi do 39.850 dinara.

Važna izmena od ove godine je to što će sada veći broj korisnika koji nisu sposobni da rehabilitaciju koriste samostalno, imati pravo da besplatno povedu pratioca.

Do sada je Fond finansirao troškove pratioca slepe osobe i pratioca deteta koje je ostvarilo pravo na porodičnu penziju a nesposobno je za samostalan život i rad.

Novi Pravilnik predviđa da Fond snosi troškove pratioca korisnika koji je ostvario pravo na pomoć i negu drugog lica.

Najstariji ove godine prvi put tako rano kreću s rehabilitacijom, prethodnih godina je to bilo krajem maja ili početkom juna.

Osim toga, ove godine će i veći broj korisnika moći da bude upućen na besplatnu rehabilitaciju, 21.500, što je znatno više u odnosu na 15.000, koliko ih je lane bilo upućeno, a sve zahvaljujući povećanom budžetu Fonda PIo za te namene.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija