• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

10.03.2024

15:52

Petrašinović na Kongresu studenata tehnike: Oduvek sam želeo da našu zemlju štiti pamet naših ljudi

informer.rs

Društvo

Petrašinović na Kongresu studenata tehnike: Oduvek sam želeo da našu zemlju štiti pamet naših ljudi

Podeli vest

Kongres studenata tehnike održava se jubilarni deseti put u studentskom odmaralištu Ratko Mitrović na Zlatiboru. Ovaj kongres održava se od 2014. godine na Zlatiboru, sinergijom Saveza studenata Mašinskog fakulteta i Saveza studenata Rudarsko-geološkog fakulteta uz podršku matičnih fakulteta. Ovogodišnja teme kongresa glasi „Promene koje oblikuju svet – inovacije u tehnici“.

Jedno od završnih predavanja na Zlatiboru imao je Miloš Petrašinović, suvlasnik kompanije PR-DC i asistent na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. On je na ličnom primeru ilustrovao važnost usmeravanja studenata ka nastavku obrazovanja u pravcu tehnoloških inovacija i upoznao ih sa projektima koje njegova kompanija realizuje.

“Vi svoje stečeno znanje na fakultetu, danas možete primeniti i u Srbiji. Razvojem modernih tehnologija, u našoj zemlji danas se stvaraju vrednosti koje se upravo iz naših gradova izvoze u čitav svet. I tu ne mislim samo na Beograd i Novi Sad, već na mnoge druge gradove i opštine. Sa ove distance i mog desetog Kongresa studenata tehnike, na kome sam pre jedne decenije bio učesnik a godinama unazad predavač, mogu samo da vam potvrdim da se moja želja kao studenta zaista i ispunila. Sanjao sam o tome da našu zemlju štiti pamet naših ljudi. Težite timskom radu, to će doprineti ne samo vašem profesionalnom rastu već će i unaprediti kako tehnološki, tako i odbrambeni i vojni sektor u Srbiji ”, istakao je Petrašinović.

Dodao je da zaštita zemlje podrazumeva i odbrambeni i ekonomski napredak.

“Kada kažem na našu zemlju štiti pamet naših ljudi, mislim naravno na sjajne dronove koje naša kompanija proizvodi i koje izvozimo u svet. Ali takođe, svi vi ćete biti motor razvoja Srbije u budućnosti. Vašim inovacijama, idejama, pomeranjem granica u vašim oblastima obezbedićete ubrzan ekonomski rast svije zemlje i time je zaštititi od nazadovanja i stagniranja. Moje kolege iz kompanije i ja vidimo to kada izlažemo na sajmovima širom sveta, od Pariza, Londona, sve to Rijada, Dubaija i Abu Dabija. Svi znaju za Srbiju kao vodeću zemlju ovog dela Evrope u oblasti modernih tehnologija. Kada izađete iz studentskih klupa, već ćete imati širom otvoren prozor u svet, stim da nećete morati da se selite iz svoje zemlje već ćete odavde moći da osvojite čitavu planetu” , rekao je Petrašinović.

Govoreći o ključu uspeha mlade, inovativne kompanije kakva je PR-DC, on je istakao da je suština uspeha u timskom radu, te da bi studenti trebalo da teže ka tome.

“Delite svoja iskustva, dobar dogovor i raspodela posla predstavljaju ključne elemente pri radu na zajedničkom projektu. Timski rad prevazilazi sve, budući da omogućava ne samo postizanje ciljeva projekta, već i lični razvoj svakog pojedinca u timu. Zajednički rad podrazumeva i lični napredak, a verujte da je svaki uspeh veći i slađi kada imate sa kim i da ga podelite”, zaključio je Petrašinović.

Kongres studenata tehnike okuplja studente tehničkih fakulteta Balkana kako bi sticali nova znanja iz tehničko-tehnoloških nauka - od energetike, životne sredine pa sve do savremenih informacionih tehnologija. Pored akademaca iz Srbije, biće Kongresu su prisustvovali i studenti srodnih fakulteta iz Bitolja, Skoplja i Banja Luke.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!
NEVEROVATNO

(VIDEO) Ovaj snimak je razgnevio celu Rusiju! Kako je Ukrajina uspela ovo?! Dron zbrisao milionski supermoderni sistem!

Prema tvrdnjama ukrajinske vojske, u napadu njihovih snaga uništen je skupoceni sistem ruske vojne opreme. Ukrajinska vojno-obaveštajna agencija GUR objavila je u subotu video snimak za koji tvrde da prikazuje udar pripadnika Obaveštajne službe odbrane Ukrajine (DIU) i 15. odvojene artiljerijsko-izviđačke brigade Black Forest kako gađaju ruski radarski sistem 48Y6 K-1 Podljot, a na snimku je uhvaćen i dramatičan trenutak eksplozije.

27.04.2024

20:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija