• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

21.03.2024

10:00

Setva šećerne repe u toku: Sunoko uz poljoprivredne proizvođače

P.R.

Društvo

Setva šećerne repe u toku: Sunoko uz poljoprivredne proizvođače

Podeli vest

Kompanija Sunoko, članica MK Group, zajedno sa svojim partnerima, poljoprivrednim proizvođačima, spremno je dočekala ovogodišnju setvu šećerne repe. Za potrebe prerade u tri Sunokove šećerane biće zasejano oko 32.500 hektara, sa kojih se očekuje oko 1,8 miliona tona šećerne repe.

Svojim partnerima kompanija je tradicionalno obezbedila kvalitetan repromaterijal, kao i novčane avanse za početak proizvodnje u iznosu od 600 evra po hektaru. Ovogodišnja cena šećerne repe iznosi 47 evra po toni za digestiju 16%, uz bonus za seme u iznosu od 2 evra po toni i bonus za poljoprivrednike čija repa bude imala natprosečan sadržaj šećera.

Foto: P.R.

 

„Trendovi ukazuju na to da će šećerna repa i ove godine biti najisplativija kultura u poljoprivredi. Sunoko i naš Istraživačko-razvojni centar pružiće, kao i do sada, punu podršku poljoprivrednicima u cilju postizanja što većih prinosa i što boljeg kvaliteta šećerne repe. Naš plan za ovu godinu je proizvodnja 290.000 tona šećera”, poručio je Slobodan Košutić, generalni direktor kompanije Sunoko, i dodao da ova količina podmiruje u potpunosti domaće potrebe za ovim proizvodom, ali i ostavlja prostor za rast izvoza.

Foto: P.R.

 

„Naši strateški planovi i rast prodaje usmereni su na povećanje izvoza Sunoko šećera u Evropsku uniju i na tržišta u regionu. Srbija ima veliki potencijal kada pričamo o proizvodnji šećera, i tu šansu treba da iskoristimo za veći plasman na evropskom kontinentu. Zato je važno da svi zajedno radimo na tome da podignemo prinos šećerne repe na srpskim njivama, a Sunoko je tu da pomogne kroz deljenje ekspertize i najnovijih naučnih saznanja sa svojim partnerima”, rekao je Košutić.

Tokom 2023. godine proizvodnju šećerne repe u Srbiji pratili su izazovni uslovi, ali je ostvaren prinos na nivou petogodišnjeg proseka. Zahvaljujući kompaniji Sunoko, Srbija je jedina zemlja na Balkanu koja je samodovoljna kada je reč o proizvodnji šećera i ima potencijal da se dalje razvija kao neto izvoznik ovog proizvoda.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija