• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.03.2024

10:58

Srbiji nedostaje 20.000 vozača! Konačno izmenjen pravilnik: Za volan kamiona može i sa 18 godina!

Shutterstock

Društvo

Srbiji nedostaje 20.000 vozača! Konačno izmenjen pravilnik: Za volan kamiona može i sa 18 godina!

Podeli vest

Procena je da u ovom momentu Srbiji nedostaje oko 20.000 profesionalnih vozača kamiona i autobusa. To nije problem samo naše zemlje, već cele Evrope, pa i sveta. Razvijene zapadnoevropske zemlje problem pokušavaju da reše uvozom radne snage sa Zapadnog Balkana, što dodatno komplikuje situaciju u Srbiji.

Zbog toga su firme u Srbiji, koje se bave transportom robe i prevozom ljudi, prinuđene da uvoze radnu snagu i vozače dovode iz Šri Lanke i Indije.

Država je preduzela određene mere, te je u septembru prošle godine izmenama Zakona o bezbednosti saobraćaja smanjena starosna granica za vozače kamiona i autobusa.

Ovim je starosna granica za vozače kamiona smanjena sa 21 na 18 godina, a za vozače autobusa sa 24 na 21 godinu.

Međutim, te izmene nisu mogle da budu primenjene u praksi dok se ne donesu podzakonski akti, a među njima i Pravilnik o teorijskoj i praktičnoj obuci kandidata za vozače.

Direktor Poslovnog udruženja drumskog saobraćaja Srbijatransport Goran Aleksić kaže za Euronews Srbija da se radi na tome da se podstakne i unapredi sistem edukacije profesionalnih vozača.

- Iz srednjih škola izlazi godišnje negde oko 1.000 učenika koji su završili smer za vozača. Srbiji godišmnje treba između 4.000 do 5.000 vozača. Nedostaje nam oko 3.000 vozača godišnje da se obuči - kaže Aleksić.

Foto: Shutterstock

 

Kao jedno od mogućih rešenja za manjak vozača, stručnjaci iz oblasti saobraćaja predlažu i stimulisanje žena da voze, kao što je u SAD, gde postoji veliki broj žena vozača.

Navode i da država treba da reaguje i da se smanje cene obuke vozača u tzv. CPC centrima i u auto-školama.

- Država treba da subvencioniše tu obuku, da napravimo modele da obučavamo te mlade ljude kroz obrazovanje, saradnju sa privredom - naveo je Aleksić i dodao da je pozitivan korak u tom pravcu uvođenje novog smera po dualnom modelu obrazovanja od septembra - "vozač motornih vozila"

Foto: Shutterstock/Miloš Rafailović

 

Dodaje da bi dodatnim poreskim olakšicama država mogla da stimulisale firme koje se bave transportom - tako što ne bi plaćale poreze na platu vozača u prvih par godina, zatim da akcize na gorivo firmama koje se bave transportom budu kao u Nemačkoj ili Francuskoj.

- Država bi mogla određenim podsticajima da veže vozače da ostanu u zemlji. Eventualno povoljnijim subvencijama za stanove. Imamo primere u inostranstvu da se isplaćuju određene naknade suprugama vozača, posebno ako su u drugom stanju. Sve su to medeli kako bi mogli da se zadrže vozači - naveo je Aleksić.

Deficit profesionalnih vozača predstavlja ključni izazov na tržištu prevoza, posebno u gradovima poput Beograda, gde je potražnja za ovom vrstom usluge izuzetno visoka.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija