• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.04.2024

22:30

Goloruki Srbi pobedili NATO vojnike! U paklu na Kosovu i Metohiji, pored Šiptara, tukli smo se i sa Amerikancima! (VIDEO)

Reuters/shutterstock

Društvo

Goloruki Srbi pobedili NATO vojnike! U paklu na Kosovu i Metohiji, pored Šiptara, tukli smo se i sa Amerikancima! (VIDEO)

Podeli vest

U jeku NATO agresije na SR Jugoslaviju, besneo je sukob između terorističke OVK i pripadnika srpske policije i vojske. Pored svega toga narod na KiM je morao da se suočava i sa nasiljem od strane stranih "mirovnih" vojnika.

Srpski civili su se 5. aprila 1999. uspešno sukobili sa NATO snagama na Kosovu i Metohiji, ranivši 11 američkih, jednog poljskog vojnika u prvom većem sukobu između Srba i NATO snaga u više od mesec dana. Povređeno je i 14 Srba, uključujući 10 koji su pogođeni gumenim mecima - ispaljenim u pokušaju da razbiju masu na barikadi.

Osmočasovni sukob izbio je 5. aprila kada je jedan Srbin uhapšen pod optužbom za oružje. Okršaj u utorak uključivao guranje, toljage, pse i gumene metke u jugoistočnom planinskom regionu američkog sektora u blizini makedonske granice.

Problemi su počeli kada su američka vojna policija i poljski vojnici 18. vazdušno-jurišnog bataljona zaplenili dve ručne bombe i uhapsili jednog čoveka u selu Sevce, 40 milja južno od Prištine. Oko 150 Srba je opkolilo kuću i odbilo da dozvoli trupama da odu. Srbi iz obližnjih sela Gotovuša, Jažince, Sevce i Štrpce krenuli u marš ka Sevcu tražeći oslobađanje Srbina. Poljske i američke trupe postavile su blokadu na više od kilometar od Sevca da bi zaustavile demonstrante. Kako je masa rasla, američke trupe su vratile čoveka na barikadu u pokušaju da smanje napetost, rekavši da će biti pušten za 48 sati po normalnoj proceduri. Međutim, tada je nekoliko žena pokušalo da odvuče muškarca od vojnika. Mirovne snage su zatim pustile pse napadače da pokušaju da rasteraju gomilu i izujedajuz gomilu.

„Bilo ih je mnogo (američkih vojnika) grupa nas je krenula protiv njih. Udarili su me. Njihov izgovor je bio da su dolazili ovde da provere oružje, ali mi ne znamo ništa o tome ." rekao je tada jedan od srpskih meštana.

Portparol NATO-a, potkomandant Filip Anido, rekao je da je osumnjičeni Srbin pobegao pre nego što je stigla pojačanja iz helikoptera. „Čovek kojeg je zaplenio naš poslanik je zadržan – zadržan je u prostoru gde je bila gomila, na kontrolnom punktu, i tokom svađe je pobegao, a u ovom trenutku nije u starateljstvo“.

Selo je u sredu bilo mirnije i u selu nisu viđeni mirovnjaci. Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da će američke trupe na Kosovu i Metohiji, osim u "vanrednom hitnom slučaju", ograničiti svoje patrole na sektor koji kontrolišu SAD i da neće pojačavati savezničke mirovne snage u drugim delovima srpske pokrajine. Sukob je označio prvo veliko nasilje između Srba i mirovnih snaga NATO-a od kada su Srbi u Mitrovici, koja se nalazi u francuskom sektoru, proterali američke padobrance iz svog dela podeljenog grada u tuči kamenja tokom pretresa oružja februara 1999. godine


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)
Planeta

"Okončajte ovo odmah!" Haos u Americi! (FOTO, VIDEO)

Veliki broj njujorških policajaca ušao je u utorak uveče na Univerzitet Kolumbija i priveo oko 50 propalestinskih demonstranata, nekoliko sati nakon što je gradonačelnik Njujorka poručio da protest studenata koji dve nedelje paralizuje tu obrazovnu instituciju "mora odmah da se okonča".

01.05.2024

12:17

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15