• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.11.2017

08:25

MONTGOMERI SHVATIO: Srbiju smo KONSTANTNO PRITISKALI - Amerika mora da preispita svoju politiku!

Politika

MONTGOMERI SHVATIO: Srbiju smo KONSTANTNO PRITISKALI - Amerika mora da preispita svoju politiku!

Podeli vest

Bivši američki ambasador u Srbiji Vilijam Montgomeri ocenio je kao "dobar znak" to što je Atlantski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je srpska vlada preduzela ka pomirenju

- Nisam siguran šta "istorijsko pomirenje" znači u pogledu odnosa Srbije i Amerike. Od pada Miloševića imali smo pozitivne odnose. Dobar je znak to što je Atlanski savet SAD prepoznao ulogu Srbije u regionu i korake koje je vaša Vlada preduzela ka pomirenju - izjavio je Montgomeri za "Blic".

Prema njegovim rečima, glavni problem koji se tiče odnosa Beograda i Vašingtona u poslednjih 17 godina je taj što SAD, rame uz rame sa Evropskom unijom, nisu uspele da razumeju ili prihvate da američka politika prema Bosni i Kosovu nije urodila plodom i da su obe oblasti ostale u suštini bezbadežni slučajevi nesposobni da funkcionišu samostalno i bez ikakvih osnova u ekonomiji.

On ocenjuje da je politika SAD prema ovom regionu bila na "autopilotu" poslednje dve decenije.

- Kao rezultat toga, srpsku vladu smo konstantno pritiskali da prihvati naše viđenje o tome kako stvari treba da funkcionišu. Nadam se da bi strategija Atlanskog saveta SAD mogla da bude početak preispitivanja naše politike - kaže Montgomeri.

On je dodao da je saglasan sa idejom da bi Vašington trebalo da bude aktivniji u dijalogu između Beograda i Prištine.

- Slažem se da Amerika treba da bude uključena u dijalog između Beograda i Prištine, imajući u vidu to da će Albanci zaista slušati samo SAD. Brinem se i da ćemo, ako nismo spremni da budemo istinski objektivni i pragmatični, samo nastaviti da učvršćujemo beskompromisnu poziciju Prištine - napomenuo je Montgomeri.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
novica

pre 6 godina

Kakve veze ima Srbija sa atlantikom....??? Pa tek atlantskim savezom ili savetom...a marsovski savet....

sumadinac ne prskani

pre 6 godina

coveku nije jasno sta znaci "istorijsko pomirenje" jer zaboga posle petog oktobra bar sto se njega i njegovih dreugara tice sve je bilo ok .pa neka nam bar za pocetak mirko oprosti sto nas je tukao .iskreno ponekad mi je stvarno zao sto srbija ko severna koreja nema atomsku bombu .

Ljube

pre 6 godina

Lepo je veliki Njegoš rekao: Spuštavah se ja niz vaše uže, zamalo se uže ne pretrže Treba da budemo totalne budale pa da verujemo vašim pričama i promeni politike - to vam više ne prolazi ni u Somaliji i Afganistanu

penzos

pre 6 godina

Čuvajte se američke dobrote, ko sa đavolom tikve sadi o glavu mu se obijaju!

dragan

pre 6 godina

Nije on to sada shvatio, to je on i ranije znao i smisljeno radio. Sada nesto smeraju.... Menjaju taktiku, a cilj je isti... Njima nikada ne veruj...

AS

pre 6 godina

NE ZNAM ŠTA OVO TREBA DA ZNAČI, ALI SE NADAM U POZITIVAN POMAK.

Lazarinka

pre 6 godina

Bolje gledajte vi svoju zemlju, ostavite vi nas da živimo kako mi znamo, nemojte vi vašu "demokratiju" nasilničko ponašanje za sve.!

arso

pre 6 godina

Vratite nam KOSMET pa da pricamo u suprotnom, nemojte da nas prebrojavate, ima nas dovoljno, a i bice nas i 2050, pored sve vakcinacije i radijacije.

Denny

pre 6 godina

Sta vise hoce vaj spijun ? Uzasno je sta rade ti ljudi ! Samo poslusajte govor o "depopulizaciji" planete mladjeg princa Harija u Londonu !

Goca

pre 6 godina

Dislo im iz dup...u glavu, ali tek kad su Rusija i Kina usle u blisku saradnju sa nama. Sad moraju da popuste i plate za ono sto su uradili Srbiji.

dr

pre 6 godina

za veliku ameriku,sas 300 miliona stanovnika,bi bilo najbolje da 2 miliona,velikih poklonika i obozavalaca,stanovnika sa KiM prime i inkorporiraju .Dobili bi vrijedne radnike,spremne da se pridruze velikoj americi cijih zastava na KiM ima vise nego u americi. ne verujem da u americi postoje bulevari i spomenici posveceni biliju klintonu i njegovoj supruzi.

Flavie Felix IV

pre 6 godina

Ne treba njima verovati,oni nisu drzava oni su biznis.Njihov interes je da siptari i dalje za njih rasturaju drogu po evropi.Zato sad pokusavaju da se uglave u dijalog kao fer igrac a ustvari zele da ubrzaju drzavu kosovo.Moze ali da ucestvuju Rusi i Kinezi.

veselin

pre 6 godina

Lisice (ameri) dlaku menjaju, ali ćud NIKAD!

dusan

pre 6 godina

3000 убијених Срба.Осиромашени уранијум.окупирано Косово.окупирана Црна Гора.100 000000000$ штете.Амери су у рангу нациста.Ето им хрвата и шиптара.

vlada

pre 6 godina

....kako se svi "osvestite" kad odete sa funkcije, a u suštini je opet neka "nova igra"! Kako tako moćna CIA, da pravi takve previde /Irak, Libija, Sirija ....da ne idemo dalje/! Gospodine - sve je to nova LAŽ!

Branka Zivkovich

pre 6 godina

Oprez kada vidis ko te hvali. Nije on nista “shvatio”. To je samo jos prasine u oci.

slavko radovanovic

pre 6 godina

Ništa Atlanski savez nije prepoznao već sada vidi da može uskočiti Rusija.Amerika nikada nije bila prijatlej Srbije i Srba i ne može to ni biti.Prijatelj se ne postaje od neprijatelja.Prijatelj jeste ili nije.U sivm uslovima.Da ste 1991.godine shvatili da je za Ameirku a ne i za Njemačku najbolje da Jugoslavija opstane i to pod dominacijom Srba vjerovatno bi davno imali bazu na Krimu.Ali vama su Albanci prijatlelji.Buš jedan presjednik Amerike za prijatelje odabrao je državu Albaniju koja do 1912.nije ni postojala i koju su te 1912.stvorili Englezi a za naprijatelja ste uzeli Srbe.I od Rusa i Koneza ste trebali napraviti svoje prijatelje.Ali prokleti ste.Htjeli ste sve za sebe.A Srbi znaju da je uvjek tako na početku rata a drugačije na kraju.Tako je bilo i 1914. i 1941.godine.I tada su Rumunija i Bugarska odmah prihvatile savez za Nijemcima pa su na kraju lizali.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija