• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. Dobromirović

20.07.2018

18:15

DINKIĆ I ĐELIĆ OJADILI SRBIJU! Nekadašnji šef NBS Radovan Jelašić OPLEO PO SARADNICIMA!

Politika

DINKIĆ I ĐELIĆ OJADILI SRBIJU! Nekadašnji šef NBS Radovan Jelašić OPLEO PO SARADNICIMA!

Podeli vest

Odluka o povećanju penzija iz 2008. godine doneta isključivo zbog političkih ucena, a posledice plaćamo i dan-danas, ocenjuje bivši guverner

Bivši guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić optužio je bivše ministre Božidara Đelića i Mlađana Dinkića da su političkom odlukom o povećanju penzija 2008. godine finansijski uništili državu!

Jelašić je ustvrdio da je ova odluka, doneta u jeku svetske ekonomske krize, doneta isključivo zbog političkih ucena i nebrige za državu. Prema njegovim rečima, posledice tog katastrofalnog poteza građani plaćaju i danas, jer je od tog momenta javni dug države "eksplodirao"!

Lažne optužbe

Bivši guverner je istakao da su Đelić i Dinkić pokušali da se pravdaju rečima da je kriza šansa za Srbiju.

mojugao

SINIŠA MALI
MINISTAR FINANSIJA

Budžet Srbije za 2019. biće kreiran do polovine septembra i dolaska delegacije MMF. Novi aranžman sa MMF, koji nema finansijske delove, govori da će budžet biti razvojni. Ovo je velika vest, zato što smo potpuno konsolidovali javne finansije.

- Kao juče sećam se da u jeku najveće ekonomske krize posle Drugog svetskog rata, nova, tek formirana vlada kreće sa povećanjem penzija od 10 odsto, da bi neki ministri tvrdili, da ne pominjem imena, da je "kriza naša šansa" - naglasio je Jelašić, da bi na konstataciju novinara da su to bili Dinkić i Đelić odgovorio:

- Kada sam ih upitao odakle pare, gledali su me kao Marsovca. Pa to je, kažu, deo koalicionog ugovora!? E zato je javni dug od 27 odsto BDP brzo eksplodirao. A nije bilo razvoja i novih investicija, jer su pare išle u potrošnju. Građani i danas plaćaju račun za sve što se radilo od 2008. do 2012. godine. Kad država odluči da časti sve, veoma je teško voditi restriktivnu monetarnu politiku. U to vreme država nije emitovala hartije od vrednosti i NBS je jedina sterilisala višak novca po vrlo visokim kamatnim stopama. To košta, ali je bio jedini način da se održi kakva-takva stabilnost. I kad sam to uradio, jer niko drugi nije hteo, onda svi prstom upru u mene - aha, evo ko je kriv što je NBS napravila gubitak. Najlakše je tako. Prvo me nateraju da uradim nešto zato što je to zakonska obaveza NBS, a posle me kritikuju da sam nesposoban. Sad znate još jedan razlog zašto sam odlučio da podnesem ostavku - objasnio je Jelašić u intervjuu za NIN.

UDOMIO SE! Mlađan Dinkić novi savetnik Mila Đukanovića?!

Informer

Đelić i Dinkić se nisu oglašavali. Na drugoj strani, predsednica Odbora za budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava Aleksandra Tomić kaže da su podaci tačni.

- Ovo je odraz neodgovorne ekonomske politike svih koji su vladali Srbijom do 2012. godine. Na nama je bilo da probleme rešavamo zbog građana koji su nam ukazali poverenje. Interesantno je da se sad, kad su sprovedene reforme i fiskalna konsolidacija, javljaju stručnjaci s naknadnom pameću. Poštovanje stoji za sve stručne ljude koji su ukazivali na posledice loših odluka, ali njihov glas se tada nije čuo. Velika je šteta što se ćutalo, jer Srbija ne bi prolazila ekonomsku golgotu - podvlači Tomićeva.
Instrument za bogaćenje

Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da je to o čemu govori Jelašić slika neodgovorne vlasti.- Ti ljudi su bili usredsređeni isključivo na očuvanje političkih pozicija. Njihova vlast bila je instrument za ostvarivanje ličnih interesa i bogaćenje na račun građana. Ipak, ono što nikako ne treba zaboraviti jeste činjenica da su se sve ključne odluke donosile u kabinetu predsednika uzurpatora Borisa Tadića, kome nikada nije bilo teško da pogreši u svoju korist i na štetu Srbije - zaključuje Dobrašinović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17