• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik.rs

15.08.2018

19:22

TRAŽE NAM DA PRIZNAMO KOSOVO, ONDA DA UĐEMO I U NATO: Beograd nema alternativu, MORA DA KAŽE NE!

Politika

TRAŽE NAM DA PRIZNAMO KOSOVO, ONDA DA UĐEMO I U NATO: Beograd nema alternativu, MORA DA KAŽE NE!

Podeli vest

Ukoliko neka vrsta dogovora prema pitanju Kosova i Metohije bude napravljena, da li će posle toga na agendi Zapada biti članstvo Srbije u NATO? Ako hoće, kad bi se to moglo očekivati i koje mogućnosti u tom slučaju ima Srbija

Iskusni diplomata Vladislav Jovanović konstatuje za Sputnjik da činjenični materijal govori da je daleko najveći broj ljudi u Srbiji, kao i najšira javnost, uveren u to da je NATO zločinačka vojna organizacija, jer se takvim pokazao vršeći agresiju nad Saveznom republikom Jugoslavijom. 

Ceo Balkan pod jedan krov

Pritom, javnost Srbije je svesna da se NATO veoma ofanzivno širi po svim prostornim delovima Evrope, dodaje Jovanović, što je u sukobu sa OEBS-om koji hoće da se napravi jedan zajednički poredak mira i bezbednosti u celoj Evropi, a ne da se ona deli prema nekim bezbednosnim vertikalama.

- Međutim, NATO ne prestaje da zagovara svoju omiljenu tezu da se ceo Balkan uvuče u svoju organizaciju i da na taj način prebrine brigu da u svom daljem kretanju prema svojim takozvanim protivnicima na Istoku, Rusiji, Iranu, Kini, ili sutra možda Turskoj, ima sigurnu zaleđinu - sugeriše Jovanović.

To je želja Zapada i NATO-a koju oni ne kriju, ali od ostvarenja te želje, kako tumači taj diplomata, nema ništa i to iz dva razloga.

- Prvo što oni imaju problem Kosova koji su stvorili u odnosima između njih i Srbije. Drugo, što nisu spremni da učine bilo kakvu prihvatljivu ponudu Srbiji za popravljanje odnosa. Prihvatljiva ponuda bi bila da konačno shvate da su izvršili nedopustivo prekrajanje granica preotimanjem Kosova od Srbije i darivanje tog preotelog dela manjinskim Albancima koji su krenuli ka tom cilju putem

AP/fotomontaža

Prema tome, ideja i zamisao o mogućnosti da Srbija postane članica NATO-a jeste van realnih mogućnosti, ističe sagovornik Sputnjika, i ne postoji bilo kakva osnovana nada da će takve mogućnosti biti stvorene u doglednoj ili čak u beskonačnoj budućnosti. 

Crna slika Alijanse ne bledi

Sa druge strane, to što se sad Amerika verbalno politički otvara prema pitanju Kosova i dopušta da dve strane, Priština i Beograd, dođu do nekog kompromisa (pretpostavlja se da bi on imao teritorijalnu suštinu, da bi to bilo zadovoljavajuće za Srbiju, jeste prema Jovanovićevom mišljenju apsolutno neprihvatljivo i ne može da bude osnova za bilo kakva očekivanja.

ISTINA O KOSOVU, MARIJA ZAHAROVA: Priština je crna rupa Evrope, na Kosovu su potrošili MILIJARDE I DOBILI NIŠTA!

- Međutim, NATO može da očekuje simpatije i podršku u jednom delu političke elite u Srbiji, mislim na opozicioni deo koji se i ranije javno, bar neki od njih, deklarisao u prilog ulaska u NATO. Takođe, može da se nada da bi jedan deo političkog establišmenta koji nije u opoziciji mogao eventualno da uđe u takvu vrstu kombinacije - rezonuje Jovanović.

I to je opet nerealistično jer javnost u Srbiji ima potpuno negativan stav o NATO-u, naglašava Jovanović, niti takav stav može da bude izmenjen bilo kakvim pokušajima NATO-a da tu crnu sliku o sebi na neki način izbeli.

U godinama koje predstoje, prema Jovanovićevom mišljenju, postojaće želja NATO-a za apsorpcijom celog Balkana i učlanjenje svih preostalih država u NATO, ali i averzija javnosti Srbije prema svakoj takvoj mogućnosti.

PUTIN VENČAVA AUSTRIJSKU MINISTARKU, PA PALI KOD MERKELOVE: Ruski predsednik rado viđen u Evropi u inat NATO!

- Političari u Srbiji koji žele da dobiju podršku moraju sa time da računaju i da to uzmu u obzir kao nepobitnu činjenicu. Ako bi to ispustili iz vida ili ne bi došli nikada na vlast ili bi pali sa vlasti ukoliko bi na vlast došli pre toga - upozorava Jovanović.  

Afirmisati stav o vojnoj neutralnosti

U slučaju da pred Srbiju ipak budu stavljeni takvi zahtevi, pitanje je kako se postaviti, ne pokvariti odnose, ne biti izolovan, a ipak reći: „Ne".

- Prvo, ne treba da dođe u situaciju da kaže: 'Ne', već treba da afirmiše sadašnji stav o vojnoj neutralnosti koji je proklamovan Ustavom, koji se ostvaruje u odnosima sa svim zemljama, uključujući i zemlje NATO-a, čiji su najviši čelnici više puta ponovili da njima vojna neutralnost Srbije ne smeta. Koliko je to iskreno, drugo je pitanje, ali je činjenica da su oni prisiljeni da zvanično zauzimaju takav stav - predlaže Jovanović. 

To svakako ne bi bio jedini primer vojne neutralnosti u Evropi (ima takvih primera više, tu su Austrija, Švajcarska, Irska i Finska, iako se govorka da bi mogla da promeni taj svoj stav).

Reuters/fotomontaža

- Prema tome, nije ta pozicija nemoguća, niti neprihvatljiva, a sa druge strane, nije u suprotnosti sa principima OEBS-a, koji upravo zagovaraju želju da bezbednost bude podjednaka za sve članice OEBS-a, a ne da bude pod pritiskom jednog dela kao što je NATO - konstatuje Jovanović. 

(FOTO/ANKETA) OVAKO SU ŠIPTARI PODELILI KOSOVO: Srbiji šipak, njima sve i plus Preševska dolina!

Činjenica o vojnoj neutralnosti sa čvrstom, afirmativnom politikom Srbije i sa jačanjem sopstvenih kapaciteta da se ta vojna neutralnost štiti u slučaju potrebe, prema mišljenju tog diplomate, jeste najbolja odbrana od daljih mogućih ambicija koje bi NATO imao prema Srbiji


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Margo

pre 5 godina

Naravno da cemo da kazemo NE! U protivnom, sledi nam ISTREBLJENJE! Ne treba ni u EU....RASPADAJU SE! Viktor Orban je najpametniji, u smislu da STITI interese svoje nacije, Putin takodje! Napolje migranti, MMF....

root

pre 5 godina

Ono, malo mi neprijatno da te razočaram, Mađarska je već 20 godina član NATO-a, a nekih 15 je u EU.

Zlata

pre 5 godina

I kad bi usli u Nato--Srbe bi slali po svetu da ginu za interese Amerike!!! Sto dalje od tih bitangi i ubica !!!

SS

pre 5 godina

Šiptari pre i sad dobro plaćaju ostvarenje svoje državice,članice NATO I EU.Samo Srbi pune svoje račune u bankama,a na kraju potrošiće im neko drugi,možda i nepoznati.Zašto?

Zlata

pre 5 godina

Od kad je Kosovo u EU i u NATO-u,nesto,koliko vidim,niste dobro obavesteni ! Zvanicno--nisu ! Vecina zemalja EU ,one koje su gubitnici u Drugom svetskom ratu,su pod patronatom SAD-a,pa otuda "igraju"kako Ameri sviraju.....

Branko

pre 5 godina

Ministar vanjskih poslova HR Jandrokovic, kad su ga pitali hoce li HR priznati Kosovo odg je: " MALO CEMO PRICEKATI DA VIDIMO KAKO SE SE ODLUCITI VELIKE SILE PA CEMO TAKO I MI" haaaa haaaa haaaaa, toliko o samostalnosti drzave HR!!!!!!????????

brane

pre 5 godina

Тo je to. Razgraničenje na Kosovu je samo zamka za Srbiju, navlakuša, od koje se ona mora ograditi.

baki

pre 5 godina

meni iskreno ne smeta clanstvo u taj savez ali ne sad jos su rane sveze jer iskreno jak si onoliko koliko ti je drustvo jako tako da to moze samo korist da donese ja gledam realno mozda se to vecini nema svideti ali to je moje misljenje .

deda Raša

pre 5 godina

Nije to jeftina turneja. Izmisljaju krize, ne rade nista a ubiraju NATO POREZ. Pa citali ste da NATO nece branoti Crnu Goru. I tada nastupa ono "Pustio bih ja njega, al on nece mene". Tada postajes vecni duznik, bas isto kao u nekoj banci, razlika je samo sto je ovde duznik drzava, a onda i mi svi. Prohtevi, normalno rastu!!!! A gde je tu njihova demokratija? Nema je, samo aparat prinude i nasilja. Sto bi mi ulazili u NATO, ako je americka demokratika - demokratija u pravom smislu?

baki

pre 5 godina

ja sam ubedjen da i ako dodje do rata sa rusijom kinom ili nekom jacem nato ce se raspasti tu ce svako da okrene dupe uza zid pa ko prezivi ali ovako se ima koristi nije to lose ali kao sto sam i reko jos je rano za nas treba proci dosta godina da bi nasi to mogli prihvatiti.

Miki

pre 5 godina

Nikada priznati Kosovo ! Nikada u savez sa zlikovcima koji su nas bombardovali i koji stalno rade protiv nase zemlje ! Volim moju Lepu Srbiju , najvise na svetu !

milan lala

pre 5 godina

Niti ce Srbija ikada uci u NATO jer je to jednostavno nemoguce narod mrzi NATO i neda ni jednoj vlasti da tako nesto i pomisli a kamo li da sprovede. Niti ce Srbija ikada priznati "kosove " . Ja dozivljavam ove toboz pregovore , trazenje kompromisa , "razgranicenja " samo kao mudru privremmenu kupovinu vremena i bezbednosti za nas narod na KiM dok od Rusije / ODKB i Kine ne dobijemo logisticku podrsku za : " svesiptarski maraton po Bajdenovom auto putu, pravac : Pristina - Prokletije -Tirana u organizaciji Vojske Srbije . Sa siptarima nema dogovora niti ce ga ikada biti zbog antisrpske megalomanije njihovih mentora . Na Istoku novi je sudija

Jovan

pre 5 godina

@milan lala I kako ce nam pomoci ti ODKB? Preletece do nas kroz vazdusni prostor nato zemalja, a ovi ce da ih tek tako puste? Znas li ti kakvi PVO sistemi su instalirani u Rumuniji i Bugarskoj?

milan lala

pre 5 godina

Odgovor za Jovana @ Imas li kartu sveta ? ...e pa lepo je otvori na "google" pa nadji Jadransko more a onda zamisli u medjunarodnim vodama kod ulaza u Boku Kotorsku veliku Rusku flotu sa ratnim brodovima i podmornicama naoruzani do zuba " Kalibrima i Kindzalima " koji pokrivaju sve i jednu tacku u celoj Evropu sve i jednu drzavu u EU a onda zamisli pored Ruske flote i Kinesku flotu sa ratnim brodovima. Pa onda zamisli ko bi to mogao pokusati da napadne Srbiju kad otpocne "sve albanski maraton" u reziji Vojske Srbije da se sprovede rezolucija 1244 a sve pod budnim okom Ruske i Kineske sile . O kavim PVO mastas Jovane bili bi spaljenni u sekundi. Budi siguran da niko u Evropi i NATO nije spreman rizikovati svoju bezbednost zbog siptarski narko dilera i ratni zlocinaca u Pristini. Sta ce biti i kako zavisi od nas i nase volje , ciju stranu cemo odabrati , biti sa prijateljima u EEU/ Rusija ili sa neprijateljjima u EU . Opkoljeni nismo Jovane jer za Rusku kalibre i kindzale nema opkoljenosti . Sve sto nam treba stize Dunavom medjunarodnom rekom iz Rusije i niko to cak i po medjunarodnom pravu nemoze sprecavati a da i ne govorim da bi se neko usudio silom to raditi bio bi zbrisan u pepeo pretvoren . Na Istoku novi je sudija Jovane . Poltroni u Evropi jos to nisu ukapiralli no skapirace ce brzo .

Vladimir

pre 5 godina

A gde je slika Putina u subari?Cim nema te slike manje se osecam kao seljacina i balkaneros.Dajte molim vas popravite to.Unleash the SELJAK within!!!!!!

Perakaže

pre 5 godina

NATO nas je trovao, nato nas je palio, nato nam je zemlju učinila smrtonosno radioaktivnom za sledećih 20,000 godina. Kako s usudjuju. To da nemaju obraza davno smo videli i dosta nam je i njih i Evrope. Uz sve to najveće zlo uvek dolazi iz Ujedinjenog Kraljevstva, koji su se zarekli da će da istrebe i izbrišu srbe sa površine zemlje.

m

pre 5 godina

prestati sa zavaravanjem ! Srbe ce mrzeti do kraja vecnosti i nazad ! vise se ni ne trude mrznju da sakriju ! nema nista od pregovaranja ! neko pametan je rekao "oni se prave da hoce da nas prime nadam se samo da se mi pravimo da hocemo da udjemo ! nase mesto se zna smo jadan Vucic ne sme to javno da kaze sve sa izgovorom da ce mo izgubiti zapadne investitore.nismo nista shvatili kada je pao Berlinski zid pa ni sada ne shvatamo da ce cela evropa moliti kineske investitore a strah od Rusa im podgreva Tramp da bi im uzimao 2% od bruto nacionalnog dohotka,te pare bi mogle da im ostanu u budzetu da mogu jos vise terorista da finansiraju .mani se Vucicu prolupale babe !pustila je u zemlju Hiljade terorista ceka ih pakao sto su i zasluzili !

Zoran 52

pre 5 godina

Bolje rat nego pakt, znaju Srbi to dobro, i nemci i saveznici su nas bombardovali, toliko koliko nas vole. Isto nas opet čeka, kolonija klasična neće moći.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17