• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

27.11.2018

22:42

VUK JEREMIĆ SE OPASNO UPLAŠIO: Advokatu dao 1.000.000 dolara da ga brani na sudu u Njujorku!

Politika

VUK JEREMIĆ SE OPASNO UPLAŠIO: Advokatu dao 1.000.000 dolara da ga brani na sudu u Njujorku!

Podeli vest

Lider NS angažovao preskupog njujorškog advokata Gaja Petrila, koji zastupa i Trampove ljude. Petril je stručnjak za slučajeve pranja para i nikada ne naplaćuje manje od milion dolara

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić angažovao je Gaja Petrila, jednog od najskupljih američkih advokata, da ga danas zastupa pred sudom u Njujorku, otkriva Informer.

Jeremić će danas u Njujorku svedočiti o svojim vezama sa Patrikom Hoom, bivšim ministrom unutrašnjih poslova Hongkonga, kog američki tužioci terete za pranje para i međunarodnu korupciju. Ho je jedan od Jeremićevih glavnih finansijera. Bivši šef diplomatije tvrdi da je u ovom slučaju samo običan svedok koji treba na sudu da govori o poznanstvu sa Hoom. Ali ako je to stvarno tako, ako se ne plaši eventualne optužbe, zašto onda angažuje najskupljeg advokata?!

Mnogo toga zna...

To što je Jeremić za svedočenje angažovao advokata specijalizovanog za slučajeve pranja para pokazuje da se plaši da bi mogao da bude optužen
Marko Matić, "Antidot"

Rešava teške slučajeve

Jeremić je, dakle, unajmio Petrila i njegovu kancelariju, čiji honorari se, prema pisanju američkih medija, kreću od milion dolara pa naviše. Pritom, novac za svoje usluge on gotovo uvek uzima unapred! O kakvom je specijalcu reč, najbolje svedoči podatak da ga je u junu ove godine angažovao i Trampov saradnik Majkl Koen u procesu koji se protiv njega vodi zbog davanja 130.000 dolara mita Trampovoj navodnoj ljubavnici Stormi Danijels.

Petril je više od decenije partner u advokatskoj firmi "Petril, Klajn end Bokser", a stručnjak je upravo za slučajeve pranja para, prevare i specijalne istrage. Uža specijalnost su mu nagodbe sa tužilaštvom!

"To je vrsta advokata kog želite da angažujete kada hoćete da ostavite otvorena vrata za saradnju s tužilaštvom i nagodbu. Jedan državni tužilac koji ga dobro poznaje kaže da je on 'prava stvar', ali da nije jeftin. Kada dođe do suda, ne mogu da zamislim da njegova kancelarija naplaćuje manje od sedam cifara, pa ide i do dva miliona dolara. Uglavnom žele keš unapred ili neku čvrstu garanciju da će biti isplaćeni", piše o njemu američki "Biznis insajder".

Ko je Gaj Petril

Foto: Informer DN

* Od juna 2018. advokat Trampovog saradnika optuženog da je u njegovo ime podmitio porno-glumicu Stormi Danijel sa 130.000 dolara
* Šef kriminalnog odseka suda u Njujorku od 2008. do 2009.
* Partner u uticajnoj advokatskoj kancelariji "Petril, Klajn end Bokser LLP"
* Vodi slučajeve koji se tiču pranja para i prevara, specijalnih istraga
* U stručnim krugovima u Americi ga bije glas da je idealan čovek za nagodbe

Kako se navodi u zvaničnoj biografiji, Petril je od 2008. do 2009. obavljao funkciju šefa kriminalnog odseka Južnog distrikta suda u Njujorku i ima jake veze u toj instituciji. To je upravo sud pred kojim se vodi proces protiv Hoa i pred kojim će se danas pojaviti i Jeremić kao glavni svedok!

- Moje svedočenje će se odnositi na činjenicu da sam upoznao Patrika Hoa i bivšeg šefa diplomatije Senegala Tidijana Gadija, ne i na njihovu dalju saradnju, jer u njoj nisam učestvovao - rekao je Vuk Jeremić prošle nedelje objašnjavajući poziv na saslušanje koje je dobio od američkog tužioca.

On je medijima prosledio i zahtev koji je u njegovo ime sudu u Njujorku dostavio upravo Petril i pravni tim njegove advokatske kancelarije, čime se 'crno na belo' potvrdilo da koristi njihove advokatske usluge. Logično, nameće se pitanje zašto bi lider Narodne stranke angažovao tako skupog advokata i čitavu advokatsku mašineriju samo zašto što je "svedok koji poznaje optužene"?!

Novo svetlo na slučaj

Glavni urednik istraživačke mreže 'Antidot' Marko Matić kaže da ova otkrića bacaju potpuno novo svetlo na Jeremićev slučaj.

Foto: Informer

Patrik Ho

Patriku Hou juče počelo suđenje

Jeremićevom finansijeru Patriku Hou juče je izborom porote počelo suđenje u Njujorku. Prvi će se među svedocima naći Jeremić, a sudija Loreta Preska dozvolila je da drugi saradnik Tidijan Gadio dobije status svedoka saradnika, kao i da se u dokazni materijal uvrste i informacije o Hoovoj trgovini oružjem s Južnim Sudanom i Katarom.
To je upravo zemlja od koje je lider NS dobio 200.000 evra i 120.000 dolara donacija! Ho je takođe jedan od saradnika i finansijera Jeremićeve organizacije CIRSD, kojoj je sa raznih računa uplatio oko 5,3 miliona dolara za navodne konsultantske usluge.

- To što je Jeremić za svedočenje angažovao advokata specijalizovanog za slučajeve pranja para pokazuje da se plaši da bi mogao da bude optužen. To pokazuje i da on o mutnim radnjama Patrika Hoa zna mnogo više od onoga što je otkrio srpskoj javnosti. S obzirom na nova saznanja koja se svakodnevno otkrivaju, zaista niko više sa sigurnošću ne može da tvrdi da li će do kraja ovog procesa Jeremić ostati samo svedok ili će promeniti taj status u neki drugi. Možda svedoka saradnika, a možda i optuženog - ocenjuje Matić.

JEREMIĆ I EKIPA MOTIVISANI POHLEPOM! Patrik Ho davao milione da bi osigurao unosan posao sa svoju firmu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

" NATO-Vuce sad ne jedes prasetinu kao kad dajes podrsku Siptarima " ????????? " Nemoj da se sekiras za $, svejedno tvoji nisu ni bili, nisi ih zaradio " ????????

SS

pre 5 godina

Imbecil Vuk ,jazavac pred sudom.Valjda će mu advokati pa ostali ameri pokupiti svu lovu,pre nego što ga budu zatvorenici guzili u zatvoru.Kako je pridobio novac valjda će mu tako i otići.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17