• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. Kljajić

20.02.2019

21:15

(FOTO) PAVELIĆ OVAKO PRERUŠEN POBEGAO U ARGENTINU! Ministarstvo spoljnih poslova otkrilo tajnu staru 71 godinu!

Politika

(FOTO) PAVELIĆ OVAKO PRERUŠEN POBEGAO U ARGENTINU! Ministarstvo spoljnih poslova otkrilo tajnu staru 71 godinu!

Podeli vest

Ivica Dačić izneo u javnost nepoznate detalje iz dosijea o ustaškom krvniku. Još 1951. SFRJ poslala Argentini sve podatke o Paveliću i tražila njegovo izručenje, ali ga je Huan Peron zaštitio

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otkrio je tajnu čuvanu 71 godinu! Dačić je objavio dosad nepoznate detalje iz dosijea koji su obaveštajne službe bivše Jugoslavije vodile o ustaškom krvniku, poglavniku zločinačke NDH Anti Paveliću.

Foto: informer.rs

U tom dosijeu duže od 70 godina stajala je fotografija prerušenog Pavelića, fotografija koju je koristio kada je 1948. pod imenom Pablo Aranhos iz Italije prebegao u Argentinu. U dosijeu, takođe, stoji i diplomatska nota koju je Jugoslavija još 1951. godine dostavila Argentini. U tom dopisu navedeni su svi podaci o Paveliću, čak i tačna adresa na kojoj je u Buenos Ajresu živeo. Naše vlasti tada su zatražile hitno hapšenje i izručenje ratnog zločinca, ali Argentina to nije uradila pošto je Pavelić uživao ličnu zaštitu argentinskog diktatora Huana Perona.

Foto: informer.rs

Diktatorska zaštita

Dačić je juče rekao da se iz dosijea jasno vidi da su jugoslovenske vlasti imale informacije o svakom Pavelićevom pokretu u emigraciji.

Foto: informer.rs

- Pavelić je iz Italije pobegao u Argentinu avgusta 1948. godine. On je prebegao italijanskim brodom 'Sestrijere' pod lažnim imenom Pablo Aranhos. Posedovao je pasoš Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, koji mu je izdat u Rimu 5. jula 1948. godine. Na fotografiji koju posedujemo, a koja mu je bila i na svim ličnim dokumentima, prerušen je i imao je dužu kosu, bradu i brkove... - priča Dačić za Informer.

Najveći krvnik u istoriji

* Odmah posle napada Hitlerove Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju, Pavelić je sa svojim ustašama 10. aprila 1941. proglasio Nezavisnu Državu Hrvatsku
* Pod njegovom komandom počinjen je najstrašniji genocid u modernoj istoriji
* Pavelićeve ustaše su za četiri godine rata ubile više od 700.000 Srba, više od 50.000 Roma i gotovo 40.000 Jevreja
* Zverski su ubijana čak i deca, a NDH je jedina država u istoriji koja je imala logor za decu u kojima su ona ubijana na najjezivije načine
* Nemački oficiri su zabeležili da su ustaše Paveliću u Zagreb u više navrata na poklon slale pune korpe iskopanih očiju pobijenih Srba

Prema njegovim rečima, SFRJ je zatražila Pavelićevo izručenje od argentinskih vlasti, ali bezuspešno...

- Naša ambasada je 15. maja 1951. godine predala tamošnjim vlastima sve informacije o Paveliću. Kad je došao, pod kojim imenom, kao i gde se tačno nalazi. Uručili smo im i notu kojom smo tražili hapšenje i ekstradiciju Pavelića. Međutim, oni na to nikad nisu odgovorili. Tad su na vlasti bili Huan Peron i njegova žena Evita, oni su sarađivali sa španskim diktatorom Frankom i zaštitili su Pavelića - navodi Dačić, koji kaže da je Udba imala mnogo informacija o kretanju ustaškog monstruma.

- Poslali smo Argentini sve fotografije koje smo u tom momentu posedovali. Poslata je slika sa fašističkom omladinom iz 1949. godine, zatim 1950. godine slika sa strankom koju su formirali pod nazivom Hrvatska državotvorna stranka... Ali ništa nije vredelo, zločinac je bio pod zaštitom Perona, ali očigledno i još nekih moćnika sa Zapada - podvlači Dačić.

 

Smrtno ga ranio četnik Blagoje Jovović

Foto: informer.rs

Atentat na Antu Pavelića izvršio je četnik Blagoje Jovović, i to 10. aprila 1957. u Lomas de Palamoru, predgrađu Buenos Ajresa.

"Krenem za njim. Brzim korakom. Skoro trčim. Dolazim na sedam-osam metara. Pavelić me je osetio, video... počeo da viče: 'Majku ti je... srpsko-jevrejsku, komunističku!' Čujem pucanj, ne znam odakle dolazi. Ne stajem. Trčim pravo na Pavelića. Dođem na dva-tri metra i pucam. Jednom. Drugi put! Pucam mu u leđa, onako kako je bežao. Dva puta u njega. On pada", prisetio se kasnije Jovović, koji je preminuo u poznoj starosti 1999.

Zadobijene rane od atentata Paveliću nikada nisu zacelile, a umro je u rano jutro 28. decembra 1959. u 71. godini u Madridu, od posledica atentata.

JEZIVA IDEJA IZ HRVATSKE! "ZA DOM SPREMNI" JE POVIK PROTIV SRPSKOG FAŠIZMA - Beograd i Jevreji moraju da reaguju!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Smrad

pre 5 godina

Znači ovo je pomirenje šta Vučić zagovara u regionu.

PeraKojotGenije

pre 5 godina

Е да смо били паметни и уједињени и да је било више Благоја.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17