• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: rts.rs

19.04.2019

09:55

NEMA REŠENJA BEZ SRBIJE! Dačić na RTS poručio: Dvostruki suverenitet je NEPRIHVATLJIVO REŠENJE ZA KOSOVO!

Politika

NEMA REŠENJA BEZ SRBIJE! Dačić na RTS poručio: Dvostruki suverenitet je NEPRIHVATLJIVO REŠENJE ZA KOSOVO!

Podeli vest

Za Srbiju nije prihvatljiva ideja dvostrukog suvereniteta Kosova, po kojoj bi postojala mogućnost da se posle desetak godina održi referendum, kaže za RTS Ivica Dačić, uz napomenu da ovaj predlog za sada niko nije zvanično izneo. Ističe da kosovsko pitanje ne može da se reši bez Srbije. Da može, ne bi nas ni zvali da razgovaramo, dodao je on

Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da će se u prvom delu sastanka u Berlinu, kojem će prisustvovati lideri sa Zapadnog Balkana, govoriti o regionalnim pitanjima, dok će drugi deo sastanka biti posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Današnji skup je poruka snage, jedinstva i stabilnosti!

 

Foto: srbijadanas.rs

Dačić je poručio i da današnji skup u Beogradu, u okviru kampanje "Budućnost Srbije", šalje poruku snage, jedinstva i stabilnosti Srbije, po čemu se, ističe, i meri jačina neke zemlje.
- Zato što je poslednjih nekoliko meseci slata pogrešna slika o Srbiji, u smislu nasilja, pokušaja izazivanja političke nestabilnosti, najava velikih demonstracija, prihvatanje tih dezinformacija od strane zapadnih medija i država, ispada kao da postoji politička nestabilnost i da je Srbija slaba, pa zato treba udariti da Srbija prihvati rešenja koja nisu u našem interesu - rekao je Dačić.
Ističe da treba misliti o budućnosti i staviti tačku na probleme koji postoje.
- Ali da to ne budu tri tačke i da rešenje ne bude novi izvor nestabilnost. Mi smo spremni za to - rekao je Dačić i dodao da očekuje mnogo veći broj ljudi nego na prošlonedeljnom skupu "Jedan od pet miliona".

- Sastanak je sazvan na veliko iznenađenje Brisela, nije deo briselskih aktivnosti i mnoge zemlje nezadovoljne su zašto se održava, npr. Austrija i Italija koje su deo Berlinskog procesa, a nisu pozvane na sastanak - rekao je Dačić i dodao da na sastanku ne učestvuju ni SAD.

To, ističe, govori da se igraju geopolitičke igre.

- Ne više sa Rusijom i Kinom, već untar samog Zapada - kaže Dačić.

Ne očekuje da će se na ovom sastanku naći predlog rešenja, ali očekuje dodatni pritisak i na Beograd i na Prištinu da se dijalog nastavi.

- A za nastavak tog dijaloga potrebno je da se ukinu takse. To je uslov sa naše strane. Verovatno će biti pritisaka da se nastavi i bez toga, odnosno da se traže dodatni uslovi od Beograda da se Priština odobrovolji da ukine takse - rekao je Dačić.

Ocenio je da je to nemoguće, kao i zahtevi da Srbija prestane sa lobiranjem kod zemalja da povuku priznanje Kosova.

- Očekuje nas teška borba jer, znate šta, da je Srbija uvela protivmere, onda bi se razgovaralo - ukinite vi takse i mi ćemo da ukinemo. Mi smo bili korektni, nismo uvodili protivmere, a oni će da kažu prestanite da lobirate, a oni će da lobiraju i dalje - rekao je Dačić.

Podsetio je da nije ispunjena jedna od glavnih obaveza iz Briselskog dijaloga, a to je da se formira Zajednica srpskih opština, i upitao kada će to doći na red.

Komentarisao je i navode da bi možda moglo doći do promene formata, koji bi za cilj imao da se prizna nezavisnost Kosova na punoj teritoriji KiM.

- Berlin neće moći da označi kraj briselskog formata, jer je njega regulisala Generalna skupština UN. Oni ne žele da smetaju nego da pomognu - dodao je šef diplomatije.

Lider SPS o Mijani Marković

Foto: ilustracija/Saša Đorđević

Ivica Dačić je rekao i da je kao predsednik SPS-a izjavio saučešće i ponudio pomoć u organizovanju sahrane Mirjane Marković, iako oni poslednjih godina nisu bili u dobrim odnosima.
- Sve drugo je deo istorijke ocene. Mislim da smo mnogo blizu da bismo davali dubinske analize u vezi sa pojedinim ličnostima u našoj istoriji. Istorija će o svemu tome reći svoje - rekao je Dačić.

Kako kaže, predlažu se još neka rešenja koja idu u smeru priznanja Kosova, kao što je - dvostruki suverenitet.

- Tu postoji mogućnost da se posle desetak godina obavi referendum, ali to još niko nikada nije zvanično izneo. Međutim, to je rešenje koje ne postoji nigde na svetu i ne vidim zašto bi Srbija pristala na takvo rešenje... To je po mišljenju Srbije neprihvatljiva ideja - rekao je Dačić.

Podsetio je i da je, kako kaže, Nemačka devedesetih godina ubedila sve druge članice EU da priznaju jednostrano proglašenje nezavisnosti Slovenije i Hrvatske, iako su sve druge zemlje bile za jedinstvenu Jugoslaviju. Ističe da je još tada otvorena Pandorina kutija.

Poručuje da se rešenje kosovskog problema ne može postići bez Srbije. Ističe da treba ostaviti prošlost i gledati u budućnost.

- To što zovu Srbiju da razgovaraju o tome to je dokaz da ne mogu bez nas da zatvore to pitanje. Da mogu bez nas, ne bi nas nikad zvali...Ko želi da stavi tačku, da l' to bio Makron, Merkel, Mogerini, Tramp, Putin - mi ništa nećemo uraditi što nije u interesu Srbije - istakao je Dačić.

Napomenuo je da je ovaj sastanak jedan od pokušaja da se nešto uradi, ali da su i u Berlinu i u Briselu odlazeće administracije, te da se ne zna kako će se to odraziti na onog ko preuzme vođenje dijaloga.

ODREKNITE SE RUSIJE, DAĆEMO VAM DEO KOSOVA! Nova ucena Sjedinjenih američkih država

- Za sada nema naznaka da će Priština prihvatiti bilo kakvo ukidanje taksi dok ne priznamo Kosovo. To Srbija neće uraditi. A, mi nismo deca da verujemo u bajke da Haradinaj ovo sve radi sam. Ovi što pozivaju na sastanak, možda bi bilo bolje da su pozvali samo Haradinaja. Sve bi bilo u redu... Neka uradi ono što se očekuje, a ne da mi trpimo posledice njihovih frustracija vezano za to da kažu da nema izmene granice Kosova, to je cinično i ne nailazi ni na kakvo razumevanje sa naše strane - poručio je Dačić.

 


 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mićko

pre 5 godina

Jedino moguće rješenje, u skladu sa međunarodnim pravom i Rezolucijom UN 1244 je da KiM dobije isti ili sličan status kao što ga je dobila Republika Srpska Dejtonskim mirovnim sporazumom u sklopu Bosne i Hercegovine. Zapadne sile i ostale zemlje koje su priznale nezavisno Kosovo, ukoliko zaista žele mirno rješenje ovog pitanja, trebale bi privremeno suspendovati svoja priznanja, sa svim konsekvencama koje proizilaze iz takve odluke, dok se pitanje KIM ne riješi isključivo na miran način . Po meni, samo na ovaj način bi se mogao riješiti teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije, ali i ostalih zemalja u regionu, naročito Bosne i Hercegovine, te sačuvati nacionalne interese svih naroda koji žive na prostorima Balkana.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17