• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

25.09.2019

22:51

LJUDI, PA OVO NIGDE NEMA! SADA TRAŽE ODLAGANJE IZBORA! Ovo je najluđi zahtev đilasovaca do sada!

Politika

LJUDI, PA OVO NIGDE NEMA! SADA TRAŽE ODLAGANJE IZBORA! Ovo je najluđi zahtev đilasovaca do sada!

Podeli vest

SZS zahteva da se posebnim zakonom redovni izbori u Srbiji odlože za šest meseci, za septembar 2020. godine. Stručnjaci: To je nemoguće, izbori mogu da se odlože samo u slučaju rata i vanrednog stanja

Tajkun Dragan Đilas i ostali lideri Saveza za Srbiju smislili su novi "genijalni plan"! Oni sada, verovali ili ne, traže da se redovni parlamentarni izbori u Srbiji odlože za šest meseci i da se umesto u martu održe u septembru 2020. godine!?

Šef Dveri Boško Obradović, aktuelni predsedavajući SZS, kaže da je neophodno odložiti izbore za jesen naredne godine kako bi bilo vremena da se sprovedu promene u izbornim uslovima i kako bi se dobilo dovoljno vremena za kampanju!? Stručnjaci, na drugoj strani, kažu da je ovaj zahtev potpuno nerealan, jer redovni parlamentarni izbori, po zakonu, mogu da se odlože samo u slučaju rata i vanrednog stanja!

Besmislen predlog

Obradović, inače, predlaže da se odlaganje redovnih izbora sprovede usvajanjem posebnog zakona.

- To može da se uradi leks specijalisom kao ranije u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori. Ako ovaj zakon bude deo sveobuhvatnog sporazuma o slobodnim i poštenim izborima, sa prelaznom tehničkom vladom kao garancijom i izborima posle devet meseci, opozicija može da se vrati u Skupštinu - rekao je Obradović za "Danas".

 

 

Stručnjaci, međutim, naglašavaju da odlaganje redovnih parlamentarnih izbora apsolutno nije moguće, odnosno da je moguće samo ako bi se prekršili i Ustav i svi izborni zakoni.

- To, dakle, nije realan scenario jer je vrlo teško naći pravni osnov za takvu vrstu leks specijalisa. Ustav Srbije prepoznaje mogućnost da parlament nastavi da funkcioniše i posle isteka punog mandata, ali samo u slučaju vanrednog stanja, dakle ili u slučaju rata ili neke druge katastrofe. Jedino bi možda bilo moguće da se SNS javno obaveže da će posle izbora 2020. godine u kratkom roku raspisati vanredne parlamentarne izbore. Ali zašto bi to SNS radio?! - pita se Bojan Klačar, programski direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID).

Vladimir Pejić, direktor agencije za istraživanje javnog mnenja "Faktor plus", takođe kaže da je odlaganje redovnih izbora nemoguće u uslovima van vanrednog stanja.

(VIDEO) TA BITANGA OD ĐILASA OVO RADI VEĆ KO ZNA KOJI PUT! Željko Mitrović odgovorio na laži lidera Saveza za Srbiju: Politički život Srbije se mora očistiti OD LAŽOVA I BITANGI!

- Meni je to besmislen predlog, jer ne znam kako neke stvari mogu da budu gore ili bolje za samo šest meseci. Mislim da bi se na taj način država uvela u bespotrebnu krizu, a nikada stabilnija vlast u poluvanredno stanje, što je apsurdno i bizarno. Ne vidim kako bi to koristilo opoziciji, a vlast zaista nema potrebe ni razloga da prihvati tako nešto - kategoričan je Pejić.

Uplašili se poraza

Politikolog Jelena Vukoičić ocenjuje da je ovo još jedan u nizu iracionalnih, apsurdnih i apsolutno nelogičnih zahteva SZS.

- Članovi ovog saveza, svesni slabog rejtinga i nikakvih šansi u regularnoj političkoj utakmici, ovakvim stavovima samo žele da izazovu nove konflikte i radikalizaciju političke situacije u zemlji. Sada je već u potpunosti jasno da ovaj deo opozicije nema nikakve planove i ideje koji bi za cilj imali napredak Srbije, već, sasvim suprotno, žele da stvore veštačku polarizaciju u društvu i da nanesu štetu građanima zarad ličnih političkih ciljeva - zaključuje Vukoičićeva.

ĐILAS NAPAO OLJU! Dao sam ti silne pare, a tvoj 'Utisak' nije ni u 100 emisija! TAJKUN JE MNOGO NERVOZAN ZBOG PROPASTI SVOJE MEDIJSKE OFANZIVE!

Vučić: Nema odlaganja, država nije igračka

Foto: Predsedništvo Srbije

Nema odlaganja izbora, država nije igračka, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom predloga SZS da se redovni izbori pomere za jesen. Prema njegovim rečima, parlamentarni izbori biće održani na vreme, u skladu sa Ustavom Srbije.
- Palo na pamet Đilasu, Obradoviću i Jeremiću da odlažu izbore, pa mi sad treba da ukidamo demokratiju u Srbiji zato što oni ne mogu da pobede na izborima, a računaju valjda da će za šest meseci moći... Pustite te priče. Tako nešto ne dolazi u obzir - rekao je Vučić.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17