• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DAKIĆ

12.02.2020

13:59

TRAGIKOMIČAN RASPAD SISTEMA U SAVEZU ZA SRBIJU! PROPAO ĐILASOV BOJKOT! Bastać, Paunović i Zelenović idu na izbore?!

Politika

TRAGIKOMIČAN RASPAD SISTEMA U SAVEZU ZA SRBIJU! PROPAO ĐILASOV BOJKOT! Bastać, Paunović i Zelenović idu na izbore?!

Podeli vest

Đilasov prvi saradnik, predsednik SO Stari grad Marko Bastać, objavio da za njega bojkot ne važi jer nije potpisao 'ugovor sa narodom', a stranka gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića istupila iz SZS jer se sprema za izbore

Bojkot izbora Saveza za Srbiju propao je i pre nego što je i počeo! Na izbore koji će se održati 26. aprila, po svemu sudeći, izlaze visoki funkcioneri ovog pokreta i bliski saradnici Dragana Đilasa - Marko Bastać, Nebojša Zelenović i Saša Paunović.

Reč je o liderima tri opozicione opštine u Srbiji, Starom gradu u Beogradu, Šapcu i Paraćinu, koji su sada i zvanično otkazali poslušnost Đilasu, uz koga su ostali još jedino lider Dveri Boško Obradović i lider Narodne stranke Vuk Jeremić.

Bastać 'pobeđuje'

Prvo je gradonačelnik Šapca i lider Zajedno za Srbiju Nebojša Zelenović nagovestio izlazak na izbore, da bi u ponedeljak doneo odluku da u naredne dve nedelje suspenduje sve svoje aktivnosti u Đilasovom savezu. Za njim je usledila poruka Marka Bastaća, koji ima funkciju potpredsednika u Đilasovoj Stranci slobode i pravde, koji je poručio da on nikada nije potpisao 'Sporazum sa narodom', te da ga ništa ne obavezuje na bojkot izbora.

- Jedino na Starom gradu sigurno možemo da pobedimo SNS. Nisam glasao za deklaraciju o bojkotu. Nikada nisam potpisao Sporazum sa narodom - naveo je on na Tviteru, što je protumačeno kao njegova odluka da na predstojećim izborima ide na izbore.

I gradonačelnik Paraćina i zamenik predsednika DS Saša Paunović, po svemu sudeći, neće bojkotovati lokalne izbore. On je na društvenim mrežama između redova optužio Đilasa da ga je prevario. Napisao je kako je još u avgustu prošle godine na najvišem nivou u savezu dogovoren izlazak na lokalne izbore, ali da su se izgleda okolnosti promenile preko noći.

Radulović: Sad je jasno, đilasovci rade za Vučića

Lider Pokreta 'Dosta je bilo' Saša Radulović između redova je optužio deo Saveza za Srbiju koji planira izlazak na izbore da rade za Vučića.

- Svaki izlazak na lokalne izbore samo zbunjuje birače i šalje poruke licemerja, da izlaziš na izbore tamo gde znaš da ćeš osvojiti nešto. Izborni uslovi nisu fer, ali jesu u Šapcu, Paraćinu, Čačku, na Starom gradu - napisao je on na Tviteru.

- Razgovarao sam sa donosiocima odluka i, kako sam ja razumeo, postigao dogovor. Sad vidimo da nisam. Nesporazum, promena okolnosti. Niko mi ništa nije obećao nego sam se dogovorio pre proglašenja bojkota da će se ukoliko pregovori ne uspeju i ostane odluka o bojkotu, primeniti isti presedan kao kod bojkota lokalnih skupština, i to zbog argumenata koji postoje u slučaju ovih lokalnih samouprava - napisao je Paunović.

Da bojkot nije dobar izbor, upozorava i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.

- Evropska unija ne zatvara oči pred situacijom na političkoj sceni u Srbiji. Deo opozicije i dalje veruje da je bojkot najbolji način da se bori za demokratiju, na šta EU jasno kaže da to nije naš predlog. Ohrabrujemo vladu da uradi sve što je moguće da se obezbedi da izbori budu slobodni i fer, posebno kada je u pitanju sloboda medija - naveo je Fabrici.

Stefanović: Prevara!

Ministar unutrašnjih poslova i šef Radne grupe za unapređenje izbornih uslova Nebojša Stefanović kazao je da je besmisleno da negde ima uslova za izlazak na izbore, a negde ne.

- Od prvog momenta nisam verovao da je deo opozicije koji je najavio bojkot ozbiljan u tom nastupu, zato što su sve vreme koketirali sa nekim grupama građana da umesto njih izađu na izbore. Ima, dakle, uslova za izbore, ali samo tamo gde očekuju dobre rezultate?! Besmisleno je da negde ima dobrih uslova za izbore, a negde ne. Izmenili smo zakone, dobijaju pozive da gostuju na svim televizijama sa nacionalnom frekvencijom. Godine 2012. niko iz tadašnje opozicije nije mogao ni na minut da dođe na televizije sa nacionalnom frekvencijom... - istakao je Stefanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 4 godine

Naravno da idu na izbore. Na obukama RIK-a, koje se sprovode već desetak dana, su se sve partije prijavile, pa i one Dveri, da ne pominje DS.

ia ia ia

pre 4 godine

Zar si i na trenutak pomislio da će biti drugačije? A ove budale koje "spontano" godinu dana šetaju transparente i potpisuju nekakve "ugovore sa narodom" po Beogradu i ostalim gradovima sad verovatno neće smeti da pogledaju u ogledalo jer će u njemu svi videti jednog velikog MAGARCA kojim se smeje u lice

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija