• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.03.2020

10:43

"NEĆEMO PRESTATI DA PAMTIMO" Aleksandar Vulin podsetio da je agresija NATO poslednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. veku! (FOTO/VIDEO)

Politika

"NEĆEMO PRESTATI DA PAMTIMO" Aleksandar Vulin podsetio da je agresija NATO poslednji veliki, nekažnjeni zločin u 20. veku! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Ministar odbrane i izaslanik predsednika, Aleksandar Vulin je položio danas venac na spomen-obeležje ispred KBC "Dragiša Mišović", u znak sećanja na pogibiju gardista i pacijenata u toj bolnici tokom NATO agresije 1999. godine.

Venac je, u ime pripadnika Vojske Srbije položio je načelnik Generalštaba VS general Milan Mojsilović.

(VIDEO) DA SE NE ZABORAVI! DANAS SE NAVRŠAVA 21 GODINA OD POČETKA NATO BOMBARDOVANJA SRBIJE! "Milosrdni anđeo" trajao paklenih 78 dana

Na današnji dan, pre 21 godinu, započela je NATO agresija na SR Jugoslaviju.

Vulin je istakao da NATO agresija bila poslednji veliki i, nažalost, nekažnjeni zločin u 20. veku, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

- Ubijeno je 2.500 vojnika, policajaca, civila i dece. Za njih, niko nikada nije odgovarao, nije rekao izvini, niko nikada nije žalio naše ubijene vojnike, policajce. Ponekad su rekli da im je žao civila, ali za ubijene vojnike i policajce niko još nikada nije rekao da im je teško i da je to veliki zločin - rekao je Vulin.

Foto: Anel Grbović

(FOTO) ČIME JE MILO ZAVREDEO TOLIKU PODRŠKU VAŠINGTONA? PA, POMAGAO IM JE TOKOM BOMBARDOVANJA SRBIJE! Ameri to pamte i sada ih baš briga za srpske svetinje!

Ministar je rekao i da niko nema pravo da ubije dete, baš kao što niko nema pravo da ubije ni vojnika, ni policajca u slobodnoj suverenoj zemlji.

- Nećemo prestati da pamtimo, da podsećamo, nećemo prestati da pitamo zašto je napadnuta SR Jugoslavija, zašto bez odluke SB UN, zašto bez bilo kakvog uporišta u međunarodnom pravu - rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, pre 21 jednu godinu, pokušali su da ubiju Srbiju, a uspeli su da ubiju međunarodno pravo.

- Naša zemlja se i dalje bori da povrati svoje pravo na prostoru Kosova i Metohije, bori se za svoje pravo da zna ko je naredio ovo strašno bombardovanje i zašto još niko nije odgovoran ni kriv za sve zločine, sva razaranja, smrt i uništenje - rekao je Vulin.

Dodao je da smo i danas, kao i pre 21 godinu, suočeni sa pretnjom fizičkog nestanka i da i danas, kao i tada, moramo da budemo složni, jedinstveni, da se uzdamo samo u sebe i da, kako kaže, znamo da smo mi jedni drugima najbolji prijatelj, najveća brana pred nesrećom i jedina garancija opstanka.

Foto: Informer

SEJAO SAM LAŽNE PRIČE O SRBIJI I SRBIMA DA BI NATO MOGAO DA VAS ZASIPA BOMBAMA! Američki istoričar priznao da je 1999. radio PRLJAV POSAO ZA PENTAGON!

- Pre 21 godinu, narod, vojska i država bili su jedno i zato smo preživeli. I danas, 21 godinu kasnije, suočeni sa virusom korona, moramo da budemo jedno, jer ćemo samo tako preživeti, da bi imao ko da se seća, da bi imao ko da traži pravdu, da bi imao ko da se bori, moramo preživeti. Srbi, kao i pre 21 godinu, budite uz svoju zemlju, uz svoju državu, samo tako ćemo preteći i samo tako ćemo ostaviti ovu zemlju i onima koji dolaze posle nas - rekao je Vulin.

Odluka o bombardovanju, koje je trajalo 78 dana, doneta je bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

U saopštenju Ministarstva odbrane se podseća da je u raketnom napadu pogođen i KBC "Dragiša Mišović", a poginulo je sedam pripadnika Garde i tri pacijenta.

NATO agresija 19 zemalja članica zapadne vojne alijanse, počela je uveče, 24. marta 1999. godine. U njoj je stradalo 3.500, a ranjeno i povređeno više od 12.500 ljudi.

Za 78 dana ubijeno je 2.500 civila, među njima 89 mališana i 1.031 pripadnik Vojske i policije. Teže i lakše je ranjeno oko 6.000 civila, od toga 2.700 dece, kao i 5.173 vojnika i policajaca, a 25 osoba se i danas vode kao nestali, dodaje se u saopštenju.

 

 

U bombardovanju su teško oštećeni privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, infrastruktura, medijske kuće i spomenici kulture.

KOLIKO JE BOMBARDOVANJE UTICALO NA ZDRAVLJE STANOVNIKA: Srbija pre i posle NATO agresije

Procenjuje se da je za 78 dana bombardovanja izručeno 10-15 tona osiromašenog uranijuma, koji nastavlja da ugrožava zdravlje građana.

Agresija je okončana Vojnotehničkim sporazumom iz Kumanova i potpisivanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Foto: tvin.rs/Čedomir Milojević

Tekst potpisa

Dan sećanja na stradale u NATO agresiji obeležava se danas u komandama, jedinicama i ustanovama Vojske Srbije, a pripadnici Ministarstva odbrane i VS polaganjem venaca uključiće se u obeležavanje Dana sećanja i na lokalnom nivou, dodaje se u saopštenju.

Ianče, KBC "Dragiša Mišović" pogođen je u napadu 20. maja 1999. godine, u 00.50 sati, a uništena je zgrada neurologije i oštećene zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike i prostorije pravne službe bolnice i računovodstvo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
MilosObilic1389

pre 4 godine

Одговорни су сви... - који су учествовали...Авиони-бомбардери полетали су из Авијана ( Италија) а шеф НАТО Шпанац Солана се смејао жртвама називајући их "колетералном штетом"... Данас Италију и Шпанију највише "тресе" Корона-вирус...? У Загребу - земљотрес за земљотресом...?! ( а ликовали су здушно када је Београд злочиначки бомбардован од стране НАТО...!)...Био је то тада УДРУЖЕНИ ЗЛОЧИНАЧКИ ПОДУХВАТ за који ће се одговарати пред БОГОМ, свако за свој "учинак"...Тако је записано...Ко у Бога не верује, не мора ни мени...!

grof01

pre 4 godine

Zaboravio si ko će odgovarati i već odgovora pred Bogom,za genocid u Bosni i strahovite ratne zločine počinjene od pravoslavnih terorista iz Bosne i srbije?

grof01

pre 4 godine

Ma nemoj klempo!!!To nije bio #zločin# nego spašavanje albanskog civilnog stanovništva od sudbine koja je zadesila Srebrenicu u Bosni-Genocid. Jedini nekažnjeni zločin jeste genocid u Srebrenici počinjen od strane pravoslavnih terorista koji je organizovan i osmišljen u srbiji a proveden od strane domaćih bosanskih pravoslavnih terorista! Pravda se sporo vuče(Božja je puno brža što srbija osjeti već odavno)ali uvijek dodje.....polako i posmatraj!

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija