• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.12.2020

10:34

VUČIĆU VERUJE VIŠE OD 2 MILIONA GRAĐANA, ĐILASU SAMO 30.000! Pogledajte najnovije istraživanje agencije IPSOS!

Politika

VUČIĆU VERUJE VIŠE OD 2 MILIONA GRAĐANA, ĐILASU SAMO 30.000! Pogledajte najnovije istraživanje agencije IPSOS!

Podeli vest

Više od polovine građana smatra da Srbija ide pravim putem, većina pozitivno ocenjuje dosadašnje napore države u borbi protiv epidemije korona virusa, a kada je reč o političarima ubedljivo najviše poverenja građani imaju u predsednika Aleksandra Vučića, pokazalo je najnovije istraživanje IPSOS-a


Komentarišuci rezultate tog istraživanja, sprovedenog pred kraj ove godine, direktor IPSOS-a Marko Uljarević kaže da je SNS najjača partija sa više od 60 odsto podrške.


Kada je reč o rejtingu stranaka, od 3,5 milona građana 60,5 odsto bi poverenje dalo SNS-u, SPS 8,7 odsto, zatim Dosta je bilo 3,7 odsto, Spas Aleksandra Šapića sa 3,6 odsto, a pored njih, u zoni prelaska cenzusa su i SRS, DS S i POKS.

Da Srbija ide pravim putem veruje čak 56 odsto građana Srbije, 30 odsto anketiranih veruje da Srbija ide pogrešnim putem, dok je 14 odsto onih koji ne mogu da se odluče da li je Srbija na pravom ili pogrešnom putu.

Korona najviše muči građane

Uljarević kaže da je korona promenila sve, pa tako i probleme koji muče građane.

Kao primer je naveo da je u februaru 2008. kada je Kosovo samoproglasilo nezavisnost, to bio najveći problem za najveći broj građana.

Od kraja 2016. do februara 2020. registrovan je, kaže, pad percepcije nezaposlenosti, usled velikog broja direktnih stranih investicija i otvaranja novih radnih mesta, i jednim delom promene prioriteta - jer je u tom periodu Kosovo postajalo sve važniji problem.

- Međutim, od marta ove godine virus korona je ubedljivo na prvom mestu -, kaže Uljarević i napominje da anketiranima nisu predloženi problemi, već su ih sami navodili spontano.

- Sada, na kraju 2020, svaki četvrti građanin Srbije (26 odsto) spontano navodi virus korona kao problem koji ga najviše muči. Tek svaki deseti (devet odsto) navodi nezaposlenost, šest odsto navodi Kosovo, isto toliko nizak standard (male plate), kao i ekonomiju, dok pet odsto navodi zdravstvo, koliko navodi i korupciju - naveo je Uljarević za Kurir.

Anketa je pokazala, kaže Uljarević, da građani Srbije, uprkos svim kampanjama usmerenim protiv kriznog štaba, vlade i predsednika Vučića, izrazito pozitivno ocenjuju dosadašnje napore u borbi protiv ove epidemije.

- Najveći deo građana učinak države u borbi protiv korone ocenjuje ocenom 5 - njih 31 odsto, ocenom 4 - 22 odsto.

Čak 2,1 miliona građana veruje Vučiću, Đilasu 30.000

A kada je reč o političarima, kaže Uljarević, anketirani građani su prema indikatoru poverenja sa 40,2 odsto spontano naveli Vučića.

Prvi sledeći, daleko ispod, je Ivica Dačić sa 3,6 odsto, a zatim sledi Ana Brnabić sa 1,7 odsto, dok svi ostali u zbiru imaju 8,7 odsto.

Svaki treći građanin Srbije ili 29,7 odsto ne veruje nikome, dok 11,2 odsto ne zna ili odbija da navede ličnost kojoj najviše veruje.

U apsolutnim brojevima to znači, precizirao je da nešto malo manje od 2,1 milion građana Srbije navodi Aleksandra Vučića kao političara kojem najviše veruje.

U Dačiću najviše poverenja ima 190.000, građana, a u Dragana Dilasa, na primer, nešto malo preko 30.000.



Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dule

pre 3 godine

VUČIĆU VERUJE VIŠE OD 2 MILIONA GRAĐANA, ĐILASU SAMO 30.000!

Tanja

pre 3 godine

Đilas je ružna prošlost ove zemlje, kakve 30000 nema on ni toliko verujem da je i ta šačica oko njega plaćena ili iz neke koristi a ne zato što stvarno veruju u njega i njegove planove

miki

pre 3 godine

djilas je zavriso svoju politicku karijeru jer je narod video kakav je politicar

Tomic Bane

pre 3 godine

Aman bre ljudi iz Informera, zašto Djilasa uopšte stavljate na poziciju antipoda Vučiću. On je toliko minoran da je to neverovatno. Ja sam spreman da se složim da u kapitalizmu vlast ima onaj ko ima pare, ali, da bi bio jak na političkoj sceni, moraš imati jaku državu iza sebe. U onoj meri u kojoj je jaka država, tvoj rejting je jak direktno proporcionalno... U odnosu na Djilasa, piljari na Kalenića pijaci su ekonomski pismeniji pa ako hoćete i pametniji, pa makar se radilo i o nakupcima, koji spadaju u njegov rang.

pera rogonja

pre 3 godine

Pa matematika je jasna.Dva milopna i trideset hiljada je isti(nereseno).Doci ce zuti na vlas na godinu svetinikad.Mnogi su se presvukli i uclanili u SNS.Otkrijte lopuze koji i dalje kradu.Mnogo ih ima u tuzilastvu,sudstvu i policiji.Kada to resite tek tada moze da pocne borba protiv kriminala.

superdevojce

pre 3 godine

Naravno da narod veruje coveku koji je uradio sve sto je i rekao.

Prvoborac

pre 3 godine

To ko kome daje poverenje je odraz onoga što se zove angažovanost.Ma svakom po zasluzi.

Ivana

pre 3 godine

Građani imaju predsednika Vučića koji zaista radi savršenoza interes naroda i države, koji zaista vodi računa o svakom građaninu u Srbiji, o svim društvenim strukturama. Srbija danas ima predsednika kojem je jako važno da građani žive bolje. Penzionerima su potrebne veće penzije.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija