• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

23.02.2022

23:00

JOŠ JEDNA POTVRDA DA GRAĐANI SRBIJE NE TREBA DA BRINU! Imamo hrane i za izvoz!

Tanjug

Politika

JOŠ JEDNA POTVRDA DA GRAĐANI SRBIJE NE TREBA DA BRINU! Imamo hrane i za izvoz!

Podeli vest

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže za Informer da građani Srbije ne treba da brinu i da naša zemlja neće imati problema sa hranom zbog krize u Ukrajini, a da će država sigurno reagovati ako cene budu drastično skočile

- Imamo hrane čak i za izvoz. Građani ne treba da brinu jer imamo pšenice dva puta više nego što je potrebno za srpske potrebe. Takođe, imamo i zalihe kukuruza, ali i svih ostalih poljoprivrednih proizvoda. Ova činjenica odlična je i za građane, ali i proizvođače, jer će sigurno imati dobru zaradu - kaže Nedimović.

Ruske investicije nisu ugrožene

Tatjana Matić, ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija, kaže za Informer da su ekonomski odnosi sa Rusijom, jednim od najvećih investitora u našoj zemlji, u najboljem redu, bez obzira na dešavanja u Ukrajini.

- Kada je u pitanju realizacija investicija, za sada nam nijedan investitor koji dolazi sa tog podneblja nije najavio eventualne probleme u poslovanju, niti ih očekujemo - rekla je ona.

Republička direkcija za robne rezerve će u narednom periodu zbog krize u Ukrajini povećati nivo zaliha za tri meseca, i to za sve proizvode koji se skladište, najavili su u Ministarstvu trgovine.
Tu se pre svega misli na zalihe energenata, zatim pšenice, kukuruza, šećera i ulja, dok će za pojedine proizvode koje uvozimo, poput pirinča, pasulja i soli, količine biti uvećane za više od tri meseca.

Foto: Tanjug

- U slučaju poremećaja na globalnom nivou Srbija kao proizvođač hrane može svojom carinskom politikom da zaštiti domaće tržište, odnosno, spreči izvoz strateških proizvoda i tako obezbedi punu snabdevenost osnovnim životnim namirnicama. Odluka o povećanju robnih rezervi doneta je zbog dešavanja na globalnom nivou - kažu u ovom ministarstvu.

Foto: Tanjug

Oni dodaju da su zbog izbijanja konflikta između Rusije i Ukrajine, odnosno zemalja koje su ozbiljni proizvođači hrane i energenata, mnoge države već povećale količine svojih rezervi i da je u Srbiji povećanje robnih rezervi izuzetno važna mera zbog svih uslova aktuelnih kretanja u svetu.

Zamrznute cene osnovnih namirnica do 8. maja

Vlada Srbije donela je odluku da cene namirnica ostaju zamrznute do 8. maja, pa tako cene šećera, brašna tip 400 i tip 500, dugotrajnog mleka od 2,8 odsto masnoće, svinjskog buta i jestivog ulja u naredna tri meseca neće smeti da pređu nivo koji su imale 15. novembra 2021. godine, kada je prvi put doneta Uredba.

Zavisno od proizvođača i trgovine, kako je pokazao naš uvid u cenovnike trgovina i raspoložive podatke Republičkog zavoda za statistiku, cena kristal šećera na taj dan bila je do 88,90 dinara po kilogramu. Brašno tip 400 se, zavisno od proizvođača i trgovine, prodavalo za najviše 79,90 dinara za kilogram. Jestivo suncokretovo ulje ne sme biti skuplje od 204,90 dinara za litar, dok je maksimalna cena kilograma svinjskog buta 640 dinara. Dugotrajno mleko sa 2,8 procenata mlečne masti ne sme da pređe cenu od 169,90 dinara za litar.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija