• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

28.04.2022

09:10

(VIDEO/FOTO) OD DANAS POČINJE NOVA ERA ZA SRBIJU! Vučić: U Kragujevcu će startovati proizvodnja električnog automobila!

Tanjug

Politika

(VIDEO/FOTO) OD DANAS POČINJE NOVA ERA ZA SRBIJU! Vučić: U Kragujevcu će startovati proizvodnja električnog automobila!

Podeli vest

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se jutros sastao sa rukovodstvom kompanije Stelantis

Nakon sastanka predsednik Srbije se obrati medijima.

Foto: Printscreen TV Pink

Aleksandar Vučić

- Poštovana predsednice Vlade, gospodine Tavareš, svi predstavnici iz kompanije Stelantis.Pokušaću da vam objasnim koliko je ovaj dan važan za Srbiju. Mi danas počinjemo potpuno novu eru za investicije u našoj zemlji. Želm samo da vam kažem da, i ono što je rekao Tavareš, da ta nova era počinje od danas za nas. Mi smo dana potpisali dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se provoditi u Kragujevcu. Već od početka 2024. idemo sa proizodnjom jednog modela koji će biti prozivođen u više fabrika. Moramo da krenemo u velike, velike promene na teritoriji naše zemlje. Električni automobili su u istoj klasi uvek skuplji od ovih sa klasičnim motorom. Moramo da obezbedimo da imamo jeftiniju struju nego u drugim delovima Evrope. 2035. godine neće postojati nikakva druga vozila, samo električna. Posle 2030. godine postojačće samo električni motori i postojaće samo te specijalne baterije. To su stvari koje za nas donose ogromne promene u ekonomiji, ali i ekologiji - rekao je predsednik Vučić

On je dodao da je ovo veoma bitna stvar i z razvoj Kragujevca, ali i čitave Srbije. 

Foto: Printscreen TV Pink

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić

- Važna je informacija da Stelantis će imati nešto manje od 80 do 100 novih modela do 2030. godine. Jasno vam je kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu. Ta revolucija značajna je za Srbiju, kada imate finalni proizvod električni automobil, to je od velikog, ma od ogromnog značaja. Srećan sam što smo u ovim nemirni, ne lakim vremenima za čitav svet, mi smo mogli da imamo ovako miran sastanak. Još jedanput čestitam ljudima koji će da rad u Stelantisovoj fabrici, hvala Tavarešu, hvala Ana, hvala svima. Upseli smo da se izborimo za Srbiju, za Kragujevac. Automobil koji ćemo praviti u Kragujevcu je lep automboil i naravno električni i ništa više nećemo da kažemo - zaključio je predsednik Vučić. 

Nakon obraćanja, predsednik Srbije odgovarao je na pitanja novinara.

- Očekujte sutra ili u 18 časova ili u 20 da se obratim, pošto u subotu imamo obaveza u Batajnici. Što se tiče formiranja Vlade - tek 31. maja meni počinje da teče novi mandat. Ako je moguće da to radim u okviru provg mandata, onda sredinom maja, ako nije moguće onda bi konsultacije bile početkom juna. Za nas je vaćžno da što pre rauzgovaram, da postignemo dogovr o formiranju najbolje moguće vlade.

Nakon što je ministarka privrede Anđelka Atanasković potpisala ugovor sa izvršnim direktorom Stelantesa Karlosom Tavarešom, obratio se predstavnik Stelantisa.

Foto: Printscreen TV Pink

Karlos Tavareš

- Poštovani predsedniče, poštovani prijatelj počastvovan sam što sam danas ovde. Usuđujemo se da idemo napred u saradnji. Imali smo izazovnu 2021. godinu sa izuzetnim rezultatima. Prilično je jasno da se naša industrija suočava sa dubokom i veoma brzom vremensko transformacijom. Ne samo da treba da pređemo na elektirčna vozila, nego apsolutnos ve se menja u automoilskoj industriji. Uveren sam i znam da su naši ljudi upotpunosti obezbeđenji i spremni. Svaka godina koja pokazuje rezultate koje smo mi ostvarili jeste prikaz stručnosti naših ljudi. Srećan sam što sam danas sa vama ovde, to znači da je između nas veliko poverenje i dobra saradnja. Ovaj uzgovor je siguran znak da ovu transformaciju učinimo uspešnom u srpskoj fabrici - rekao je Tavareš.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Snežana

pre 2 godine

Potpisivanje ugovora sa Stelantisom je značajno za razvoj automobilskje industrije i Srbiju i njene građane koji će dobiti mogućnost zapošljavanja i boljeg standarda života. Dolaskom novih investitora u Srbiju jačamo ekonomski razvoj i prosperitet zemlje.

Dario

pre 2 godine

Mi nemamo dovoljno struje za punjenje automobila... Da bi se masovno uveli elektricni automobili i postali prakticni za upotrebu, svet mora utrostruciti proizvodnju elektricne energije a za to je potrebno minimum dvadesetak godina.. Za to se mora izgraditi nekoliko atomskih centrala u Srbiji...

Čiča Avalski

pre 2 godine

Daj odmah leteće automobile, propadoše nam silne pileće nogice ...

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija