• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

10.10.2022

17:56

DOBRODOŠAO DRAGI PRIJATELJU! Predsednik Vučić dočekao šeika Mohameda bin Zajeda!

printscreen

Politika

DOBRODOŠAO DRAGI PRIJATELJU! Predsednik Vučić dočekao šeika Mohameda bin Zajeda!

Podeli vest

Predsednik UAE Mohamed bin Zajed stigao je u Beograd, a na aerodromu ga je dočekao srpski predsednik Aleksandar Vučić

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostiće predsednika Ujedinjenih Arapskih Emirata Njegovo visočanstvo šeika Muhameda bin Zajeda al Nahjana, koji će boraviti u jednodnevnoj poseti Republici Srbiji u ponedeljak, 10. oktobra 2022. godine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Ujedinjenih Arapskih Emirata Mohamedom bin Zajed Al Nahjanom, za koga je ispred Palate Srbija priređen svečani doček.

Predsednika UAE docekao je predsednik Aleksandar Vučić, a nakon toga usledili su plenarni sastanak dveju delegacija i razgovor u četiri oka Vučiha i bin Zajeda.


Ova poseta šeika bin Zajeda Srbiji je prva radna poseta, nakon što je u maju, posle smrti svog brata Kalife, postao predsednik Emirata.

Od 2012.godine do danas, predsednik Vučić i šeik Bin Zajed imali su više od 20 susreta, a poslednji put sastali su se u septembru, u Abu Dabiju.

Ta poseta Ujedinjenim Arapskim Emiratima bila je prva zvanična poseta predsednika Vučiha u drugom predsedničkom mandatu i tada je potpisano deset sporazuma između dve zemlje.

Najvažniji sporazum koji je tom prilikom potpisan je sporazum kojim Srbija dobija od UAE finansijsku podršku, tačnije sporazum o kreditu od milijardu dolara po povoljnoj kamatnoj stopi od tri odsto.

Potpisani su i sporazumi o strateškom partnerstvu dve zemlje, ali i dokumenti o saradnji u oblasti pravosuđa, kulture, sajber bezbednosti, borbe protiv trgovine ljudima, saradnja diplomatskih akademija.

U teškoj globalnoj krizi ova poseta za Srbiju je bila veoma značajna, jer su UAE sedmi na svetu po naftnim rezervama, odnosno poseduju skoro šest posto svetskih rezervi nafte.

- Naše prijateljstvo je izuzetno čvrsto i kad god je teško, mi možemo da se oslonimo na Emirate, što se i do sada nebrojano puta pokazalo, kada su nam naši prijatelji pomagali i u najtežim trenucima - rekao je tada predsednik Vučić.

Emirati su do sada Srbiji više puta pomogli, tako su 2014. godine uputili pomoć za saniranje štete izazvane katastrofalnim poplavama, a i više navrata uputili su i značajnu medicinsku pomoć u cilju efikasnijeg suočavanja sa pandemijom korona virusa.

Inače, Srbija i UAE imaju važne zajedničke projekte, a najviše se izdvaja "Beograd na vodi", najvažniji graditeljski poduhvat od Beča do Istanbula. Zatim, tu su ulaganja u nacionalnu avio- kompaniju Er Srbija, investicija kompanije Al Dahra, međunarodne korporacije specijalizovane za agrobiznis, izgradnja najvećeg vetroparka u Srbiji, koji radi kompanija Mubadala, izgradnja hotela na Kopaoniku, zajednička izgradnja fabrike vakcina protiv korona virusa, otvorena je Mirabank. Nisu zanemarljivi i mnogobrojni drugi projekti koji su u fazi realizacije.

Svetski mediji bin Zajeda svrstavaju u najmoćnijeg čoveka na svetu, zahvaljujuci mudroj politici koju je vodio, kao i energetskim potencijalima kojima raspolaže.

Iz Beograda, kako prenose ruski mediji, šeik Bin Zajed otputovaće u posetu Moskvi, gde će se sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Maja

pre 1 godinu

Jos jedan znacajan susret. Vucic je svojom mudrom politikom u Srbiju doveo veliki broj prijatelja, investitora. On je postovan i cenjen u svetu i svi se rado odazivaju i rado zele saradnju sa Srbijom.

sasa

pre 1 godinu

Bin Zajed je dobrodosao u Srbiju i nadamo se da ce poseta biti uspesna

stevo

pre 1 godinu

Srbija i UAE neguju prijateljske odnosei saradnja sa tom zemljom je na visokom nivou

stefan

pre 1 godinu

Otvoreni smo za jos bolju saradnju i unapredjenje odnosa sa UAE

Patak

pre 1 godinu

Bin Zajed je prijatelj nase zemlje i zelimo mu srdacnu dobrodoslicu

mila

pre 1 godinu

Dobrodošlica dragom prijatelju Srbije predsedniku UAE

sanja

pre 1 godinu

Srbija i UAE imaju veoma sobre poslovne i prikateljske odnose, želimo iskrenu dobrodošlicu šeiku Zajedu

Pavlovic

pre 1 godinu

Fokusirati se na jacanje ekonomskih veza i saradnje sa UAE u buducnosti

sava

pre 1 godinu

Predsednik UAE Mohamed bin Zajed je naš veliki prijatelj,i čast nam je da možemo da ugostimo veoma važnog i cenjenog gosta

sava

pre 1 godinu

Naša država ima prijatelje širom sveta, u ovim teškim vremenima to je od veoma velikog značaja

Ana

pre 1 godinu

Šeik Bin Zajed prvi put u Srbiji od kad je postao predsednik UAE. Veliki prijatelj predsednika će imati niz sastanaka u Srbiji, a onda će otići u Moskvu.

mila

pre 1 godinu

Čast nam je da ugostima predsednika UAE šeika Mohameda bin Zajeda, verujemo da će njegova poseta Beogradu biti od velikog značaja za obe države

Fića

pre 1 godinu

Veliki prijatelj Srbije šeik Bin Zajed je stigao u Srbiju na razgovore sa predsednikom.

deda

pre 1 godinu

Danas kada je teško zbog krize u ukrajni ali i pre par godina kad aje kovid bio u pitanju Emirati su nas snažno podržali

Dejana

pre 1 godinu

Vucic je veoma cenjen u svetu zbog odgovornosti i ozbiljnosti

Marija

pre 1 godinu

Srbija sa Ujedinjenim Emiratima ima snaznu bilateralnu saradnju ostvarenu na brojnim poljima

Dejan

pre 1 godinu

Vucic se dalje bori za Srbiju, za eventualne nove projekte sa Emiratima

Filip

pre 1 godinu

Svakako da ce biti znacajnih sastanaka, i ovom posetom ce UAE i Srbija dodatno prosiriti saradnju

Dejana

pre 1 godinu

Pravo iskreno prijateljstvo negujemo sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima

Dejan

pre 1 godinu

Svakako da ce biti znacajnih razgovora, kao i dogovora oko zajednickih projekata

Mila

pre 1 godinu

Svaka poseta donela je niz benefita za našu zemlju. Verujem da će tako biti i sad.

mirko

pre 1 godinu

Veliko prijateljstvo sa šeikom Bin Zajedom je važno za Srbiju, posebno u ovako teškim vremenima.Veliko prijateljstvo sa šeikom Bin Zajedom je važno za Srbiju, posebno u ovako teškim vremenima.

lana

pre 1 godinu

Prijateljstvo izmedju Srbije i UAE nikada nije bilo jace.Postovani i cenjeni u svetu i svi se rado odazivaju i rado zele saradnju sa Srbijom.

lana

pre 1 godinu

Prijateljstvo izmedju Srbije i UAE nikada nije bilo jace.Postovani i cenjeni u svetu i svi se rado odazivaju i rado zele saradnju sa Srbijom.Veliki prijatelj Srbije šeik Bin Zajed je stigao na razgovore sa predsednikom.

lana

pre 1 godinu

Predsednik UAE je uvek dobrodošao kao veliki prijatelj Srbije.Razvijanje saradnje sa UAE je od velikog značaja za Srbiju.

lana

pre 1 godinu

Predsednik UAE je uvek dobrodošao kao veliki prijatelj Srbije.Bin Zajed je dobrodosao u Srbiju.

Vesna

pre 1 godinu

Strateško partnerstvo Srbije i UAE je od velikog značaja za obe države. Srbiji su ovakvi prijatelji uvek dobrodošli i ovakva prijateljstva treba negovati.

Nenad

pre 1 godinu

Stratesko partnerstvo izmedju dve zemlje je jako bitno u buducnosti za obe strane

Maja

pre 1 godinu

Bin Zajed je dobrodosao u Srbiju i nadamo se da ce poseta proći uspešno.

Maja

pre 1 godinu

Vucic je svojom mudrom politikom u Srbiju doveo veliki broj prijatelja, investitora. Bravo!

Panca

pre 1 godinu

Beograd pa Moskva,poseta Srbiji i Rusiji najiskrenijim prijateljima u svetu.UAE je prepoznala ko su joj prijatelji koji ne ucenjuju.

Saša

pre 1 godinu

Održavanje prijateljskih odnosa sa UAE je od velikog značaja za Srbiju.

Maja

pre 1 godinu

Važna i značajna poseta za Srbiju, koja je kao i uvek odličan domaćin.

Saša

pre 1 godinu

Veliki prijatelj Srbije šeik Bin Zajed je stigao u Srbiju na razgovore sa predsednikom Vučićem. Nadamo se uspešnoj saradnji ove dve države.

Vojka

pre 1 godinu

Vucic postuje i neguje prijatelje Srbije i u tome je ispred svih nasih politicara

Nina

pre 1 godinu

Nesebičan rad za državu Srbiju od strane predsednika Vučića, daje odlične rezultate. Srbija je zemlja poštovana u svetu i mnogi žele da investiraju i sarađuju sa nama u svim segmentima i sferama poslovanja.

Dejana

pre 1 godinu

Vucica cene i postuju zbog njegove odgovorne politike

Marija

pre 1 godinu

Vucic i Muhamed su ostvarili znacajan vid prijateljskih odnosa

Tara

pre 1 godinu

Šeik Muhamed uvek dobrdošao u Srbiju uvek. Posebno su njegova ulaganja ovde velika.

Sonja

pre 1 godinu

Zahvaljujući mudroj i odgovornoj politici predsednika Vučića izgradili smo dobre i prijateljske odnose sa UAE , koji su urodili saradnjom i medjusobnom podrskom.

Nina

pre 1 godinu

Saradnja Srbije i UAE je na najvišem nivou od kada nase dve zemlje sarađuju, uz to ta saradnja se još može širiti zahvaljujući Vučiću i šeiku Muhamedu bin Zajedu.

Nina

pre 1 godinu

Sastanak u četri oka je najava za neku novu veliku investiciju u Srbiju.

Zaga

pre 1 godinu

Dobrodošao. Vučić je propoznao Emirate kao dobre partnere, a šeika bin Zajeda ceni kao prijatelja jer to i jeste Srbiji.

Bataveljic

pre 1 godinu

Saradnja Srbije i UAE je na istorijskom maksimumu, sve zahvaljujući radu Vučića.

Una

pre 1 godinu

Odnosi Uea i Srbije su izuzetno dobri i najbolji u istoriji do sada! Velika je čast imati šeika Mohameda bin Zajeda za prijatelja

Tara

pre 1 godinu

Srbija se uvek bori za saradnju sa svim državama. Ujedinjeni arapski Emirati su uvek bili velika podrška za Srbiju

Tara

pre 1 godinu

Nadamo se još boljoj saradnji sa UAE u budućnosti kako ekonomskoj tako i državnoj!

Pavle

pre 1 godinu

Prijateljima nase zemlje vrata su uvek sirom otvorena.

Una

pre 1 godinu

Naša privreda i ekonomija su napravile značajan rast u velikoj meri zahvaljujući i investicijama iz UAE.

Gaga

pre 1 godinu

Prijateljstvo izmedju Srbije i UAE je na zavidnom nivou i nastavicemo da ga jacamo !

Gaga

pre 1 godinu

Predsednik nastavlja sa vaznim susretima ! Bin Zajed je dobro dosao kod nas !

Gaga

pre 1 godinu

Poseta predsednika UAE je od velikog znacaja za nas !

Gaga

pre 1 godinu

Imamo tu cast da ugostimo Bin Zajeda ! Dobro dosao u Srbiju !

Darko

pre 1 godinu

Imamo snazne prijatelje na koje mozemo da se oslonimo.

veljko

pre 1 godinu

prelep docek, jos jednoj je Vucic pokazao da je pravi domacin i da mu je prijateljstvo i dobra saradnja na prvom mestu....

katarina

pre 1 godinu

Vucic je uvek bio gospodin, pa i sad...bravo

veljko

pre 1 godinu

prijateljstvo, saradnja i korektni odnosi su nam uvek sa svima dobrodosli....

katarina

pre 1 godinu

uspesnu saradnju i jos uspesnije prijateljske odnose od srca VAm zelim...

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija