• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

31.01.2023

07:00

NOVI 'NON-PEJPER'?! PROCURILI DETALJI PLANA MAKRON-ŠOLC! Pregovori s Prištinom potrajaće bar do 2030!

Reuters

Politika

NOVI 'NON-PEJPER'?! PROCURILI DETALJI PLANA MAKRON-ŠOLC! Pregovori s Prištinom potrajaće bar do 2030!

Podeli vest

Pre 2030. godine nema govora o sporazumu koji ima 'priznanje u osnovi', piše u dokumentu koji je objavio 'Albanijan post'. Priština mora da osnuje ZSO inače neće dobiti viznu liberalizaciju, izgubiće pozivni broj +383 i kontrolu nad Jarinjem i Brnjakon. Srbija ostaje bez ekonomskih i političkih prednosti postojećih sporazuma ako odbije francusko-nemački predlog

Pregovori Beograda i Prištine na osnovu francusko-nemačkog predloga za rešenje kosovskog problema trajaće bar do 2030. godine i do tada niko neće pominjati 'međusobno priznanje'!

Ovo piše u novom nezvaničnom dokumentu, takozvanom 'non-pejperu', zapadnih diplomata koji je objavio albanski portal 'Albanijan post'. Prema ovim navodima, pre 2030. godine nema govora o sporazumu koji ima 'priznanje u svojoj osnovi', uprkos želji takozvanog 'premijera' lažne države 'Kosovo' Aljbina Kurtija.

Sa druge strane, u dokumentu se navodi da Kurti mora da osnuje Zajednicu srpskih opština (ZSO), nezavisno od francusko-nemačkog predloga, inače će lažna država izgubiti svaku šansu za viznu liberalizaciju, pozivni broj +383 i kontrolu nad administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Ne postoji garancija da će pet država EU priznati 'Kosovo'!

Povodom zahteva Prištine za garanciju priznanja od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju samoproglašeno 'Kosovo' - Španija, Grčka, Kipar, Slovačka i Rumunija - u dokumentu je utvrđeno da je nemoguće dati takvu pismenu garanciju jer je svaka od država suverena u svojim odlukama.

'Ipak, za neke od ovih država saglasnost Srbije sa evropskim predlogom mogao bi biti dovoljan osnov da se odnosi sa Kosovom odmah podignu na pune diplomatske sporazume', navodi se u 'non-pejperu'.

Srbija sa svoje strane mora da prihvati početak pregovora na osnovu francusko-nemačkog predloga, jer će u protivnom ostati bez 'finansijskih, ekonomskih i političkih prednosti postojećih sporazuma'. Drugim rečima, Evropska unija će blokirati pregovore o članstvu sa Srbijom i povući svoje investicije.

Nije konačno rešenje

Kako navodi portal 'Albanijan post', u 'non-pejperu' piše da pre 2030. godine nema govora o sporazumu o 'priznanju' i da nemačko-francuski predlog nije nikakvo konačno rešenje. Veći deo dokumenta posvećen je mogućim posledicama za Prištinu i Beograd ukoliko odbiju francusko-nemački predlog.

'Zajednica opština sa srpskom većinom predstavlja neotuđivu obavezu. Priština može da izabere da je ne formira, ali mora da snosi posledice poništavanja slobodnog kretanja, pozivnog broja +383, kontrole dva administrativna prelaza sa Srbijom. Kosovo u tom slučaju ne može da uživa zaštitu

Zapada, koja je od vitalnog značaja za njegovo postojanje. Na drugoj strani, Srbija ne može da uživa u finansijskim, ekonomskim i političkim prednostima sporazuma, a da podriva napore Zapada za trajni mir. Recept za katastrofu je kockanje lažnim nadama da će se jednog dana NATO i EU urušiti, čime bi se omogućila ponovna okupacija Kosova', piše u dokumentu na šest stranica.

Šole i Eskobar: Vremem je da se napravi ZSO!

Savetnik u američkom Stejt departmentu Derek Šole i specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar istakli su da je vreme za osnivanje Zajednice srpskih opština i da je to pravno obavezujuća obaveza. Šole i Eskobar u autorskom tekstu za prištinsku 'Kohu' navode da je među najvažnijim ciljevima SAD da pomognu u stvaranju uslova za zdrave, mirne i stabilne odnose Srbije i Kosova.

'Zajednica bi bila struktura za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom koja bi koordinisala pitanja i usluge kao što su obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj, drugim rečima, funkcije koje su odgovornost svih opština na Kosovu. Implementacija Sporazuma o ZSO pravno je obavezujuća međunarodna obaveza koja zahteva akciju Prištine', poručili su Šole i Eskobar.

Prema ovim navodima, na sledećem sastanku strane će biti obaveštene o 'ozbiljnim posledicama ako odbace predlog'.

'Sprovođenje svih prethodno postignutih sporazuma, uključujući i ZSO, i aktuelni evropski predlog treba da se tretiraju kao dva odvojena procesa. Ako šatl diplomatija ne bude imala željeni efekat, ako strane budu oklevale, organizovaće se evropska konferencija kao poslednji pokušaj da se strane ubede. Zapad se neće libiti korišćenja štapova', piše u 'non-pejperu'.

Komentarišući sve ove navode, Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije kaže da francusko-nemački predlog ima dobrih strana.

- Do sada su svi govorili da Srbija mora eksplicitno da prizna 'Kosovo', a u ovom predlogu se o tome ne govori, mada duh sporazuma ide u pravcu toga da je 'Kosovo' država jer su ga Francuska i Nemačka priznale. Važno je ipak što Srbija želi da razgovara jer bi, da je prekinula pregovore, to bilo loše zbog spoljnopolitičke i geostrateške situacije. Na putu smo ka EU i imamo ogroman deo privredne saradnje sa članicama EU. Šta će biti za nekoliko godina, za 20 ili 30 godina, niko ne može da proceni. U interesu Srbije jeste da razgovara i da se bori za svoje stavove - naglašava Zečević.

Kurti nije potreban

Artan Abraši, poslanik 'Samoopredeljenja' Aljbija Kurtija, na drugoj strani tvrdi da ZSO 'neće proći'.

- Ne znam šta su Vučić i Brnabićeva obećali Amerikancima, ali ZSO neće proći - kaže Abraši, dok prištinski analitičar Arbnor Sadiku kaže da su Amerikanci rešeni da nateraju Prištinu da ispuni ono što je potpisano u Briselu.

- To što Ambasada SAD u Prištini ignoriše Kurtija u razgovorima o ZSO, dokazuje da kosovska strana ne sarađuje, ali je i upozorenje Vašingtona da zaista može da napravi ZSO i bez 'Samoopredeljenja' i bez Aljbina Kurtija - zaključuje Abraši.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!
Live TV

Ako Zelenski izgubi vlast, može da izgubi i glavu? Putin se zakleo da ga niko neće ubiti sve dok bude bio predsednik!

Poginuo je predsednik Irana. Proglašena petodnevna žalost u zemlji. Šta čeka Iran nakon pogibije Raisija? Zelenskom danas istekao mandat. Da li će i dalje biti predsednik Ukrajine. Međunarodni krivični sud zatražio hapšenje Netanjahua zbog navodnih ratnih zločina u Gazi. Na ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su novinar Dragan Vujičić i general Vinko Pandurević.

20.05.2024

19:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi
Hronika

Kecmanovići danas dva puta u sudu! Roditelji dečaka ubice prvo na suđenju po krivici, a onda i po parničnoj tužbi

Danas se u Višem sudu u Beogradu nastavlja suđenje u krivičnom postupku protiv bračnog para Kecmanović, Vladimira i Miljane, čiji je sin Kosta 3. maja prošle godine ubio devet učenka i radnika obezbeđenja OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru, a odmah potom biće održano i pripremno ročište u parničnom postupku koji je pokrenuo dečak koji je ranjen u masakru.

21.05.2024

08:25

Sport

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija
Fudbal

Kup: Zvezda pečatira sopstvenu moć, Voša ima priliku da zasija

Crvenoj zvezdi da može da se hvali da je neprikosnovena u domaćim okvirima, a Vojvodini za popravljenje celokupnog utiska o tekućoj sezoni i sigurnu Evropu, otprilike tako bi se u jednoj rečenici moglo odgovoriti na pitanje šta kojoj ekipi znači osvajanje današnjeg Kupa Srbije u fudbalu.

21.05.2024

08:26

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija