• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.02.2023

09:01

Faktor plus - Srbi hoće sporazum o KiM, ali ne i priznanje i stolicu u UN za takozvano Kosovo

Reuters

Politika

Faktor plus - Srbi hoće sporazum o KiM, ali ne i priznanje i stolicu u UN za takozvano Kosovo

Podeli vest

Francusko-nemački plan prihvatljiv je za 57 odsto građana Srbije, ukoliko bi se iz njega isključilo formalno priznanje tzv. Kosova i članstvo Prištine u Ujedinjenim nacijama, pokazalo je najnovije istraživanje agencije "Faktor plus"

S druge strane, čak 80 odsto građana je protiv tog plana ako bi to podrazumevalo priznanje i ulazak tzv. Kosova u UN. 

"Blic" prenosi da je studija urađena na reprezentativnom uzorku od 1.100 ispitanika, a da se margina greške kreće u rasponu minus ili plus tri odsto.

Istraživanje pokazuje da je tek svaki peti građanin - 21 odsto njih, upoznat sa osnovama plana iza kojeg stoji cela Evropska unija, dok 61 odsto ispitanika sa njim nije upoznat, a 11 odsto nema stav. 

Trećina građana smatra da, čak i pod uslovom da francusko-nemački plan ne podrazumeva formalno priznanje i ulazak tzv. Kosova u UN, ne bi ga trebalo prihvatiti. 

Svaki deseti anketirani građanin odgovorio je sa "možda", dok bi 57 odsto građana bi takav plan podržalo. 

Samo devet odsto građana smatra da bi Srbija trebalo da prihvati francusko-nemački predlog i ako podrazumeva priznanje tzv. Kosova i njegov ulazak u UN, dok se 11 odsto ispitanika izjasnilo sa "možda".

Istraživanje je pokazalo i da svaki drugi građanin smatra da će sledeći plan za rešenje kosovskog pitanja biti još gori, 36 posto kaže da da sledećeg plana neće biti. 

Svaki drugi građanin navodi da je ispratio potpuno ili delimično nedavnu sednicu Narodne skupštine koja je bila posvećena pitanju Kosova i Metohije, a 11 posto tvrdi da nisu pratili sednicu, dok svaki četvrti kaže da "ne prati politiku".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsednika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija