• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. DOBROMIROVIĆ

12.06.2023

07:30

LAŽNI PREMIJER NE ODUSTAJE OD IZAZIVANJA SUKOBA! Kurti hoće "veliku Albaniju", Zapad ćutanjem odobrava!?

Reuters/printscreen

Politika

LAŽNI PREMIJER NE ODUSTAJE OD IZAZIVANJA SUKOBA! Kurti hoće "veliku Albaniju", Zapad ćutanjem odobrava!?

Podeli vest

Takozvani 'kosovski premijer' Aljbin Kurti još jednom je otvoreno rekao da mu je glavni politički cilj stvaranje 'velike Albanije' i otimanje teritorije Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije i Grčke!

Kurti je ovo izjavio povodom 145. godišnjice osnivanja Prizrenske lige, ističući da sadašnji lideri Albanaca treba da prate tu 'filozofiju'!?!

- Sa okolnim susedima i Otomanskim carstvom na čelu, politički lideri su tada štitili teritorije, kao što moramo da radimo danas. Lojalni Prizrenskoj ligi, možemo napredovati na našem putu ka političkom jačanju naših država, zajedno sa našim američkim i evropskim saveznicima. Treba da očuvamo institucionalnu povezanost, ja sam ovde da očuvam filozofiju Prizrenske lige - kazao je Kurti.

Opasni snovi

Prizrenska liga, inače, skraćeni je naziv vojno-političkog udruženja pod nazivom Liga za odbranu prava Albanskog naroda, koje je u Prizrenu formirala grupa Albanaca 10. juna 1878. godine, nakon završetka rata između Rusije, Srbije i Crne Gore protiv Osmanskog carstva. Albanska istoriografija smatra Prizrensku ligu izrazom opštealbanskog nacionalnog pokreta. Prizrenska liga je u suštini bila zasnovana na ideji 'velike Albanije', potpuno zanemarujući prava Srba, Slovena i Grka!

Komentarišući ove navode, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković kaže da Kurti mašta o 'velikoalbanskim snovima', uprkos tome što je doneta Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN.

ZORAN MILIVOJEVIĆ
DIPLOMATA

Zapad je od prvog dana ignorisao Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, a pokušaj nametanja Srbiji Ohridskog sporazuma kao obavezujućeg način je da se ona obesmisli. Ipak, taj dokument je i dalje na snazi.

- Ta rezolucija jeste obavezujući međunarodnopravni dokument koji se tiče Kosova i Metohije i, ako je već ljubitelj istorije, Kurti ne treba da se vraća u davnu prošlost, već inspiraciju i osnov za političko delovanje treba da traži upravo u tom dokumentu Saveta bezbednosti UN. Nema Srbina koji Kurtija neće podsetiti da je Prizren, davno pre nego što se u njemu pre 145 godina okupila grupa otomanskih lojalista kako bi osnovala Prizrensku ligu, bio prestonica srpskih careva. Kada Kurti najavljuje da će slediti 'filozofiju Prizrenske lige', to znači da će slediti ideologiju koja je na koncu dovela i do toga da se u srpskom carskom gradu danas gotovo više i ne govori srpski. Iako su mu usta puna demokratije i građanskog društva, njemu je nemoguće da prizna bilo kakav nealbanski karakter Kosova i Metohije, jer njemu demokratija odgovora dok god je rezervisana samo za Albance, a građansko društvo samo onda kada u tom društvu žive isključivo Albanci - upozorava Petković.

Politička igra

Diplomata Branka Latinović ocenjuje da Kurti i dalje nastavlja svoju igru 'nemirnog političara'.

- Lajčak i Eskobar nezadovoljni su razgovorima koje su imali u Prištini, pre svega Kurtijem, što je predočeno i u njihovim izveštajima koji su već bili na stolu kako u odgovarajućim telima EU, tako i u Vašingtonu. Kurti nastavlja igru koju je započeo slanjem 'gradonačelnika' u zgrade opština na severu KiM i takozvane 'specijalne kosovske policije'. Međunarodna zajednica, a pre svega SAD i EU, na svoj način doprinele su svemu ovome budući da su ohrabrile Kurtija i njegovu 'vladu', podržale održavanje 'izbora' na severu KiM i njihove rezultate. Kada su videli da se Kurti zaigrao, sada je to dobilo druge dimenzije i dovelo do zaoštravanja bezbednosne situacije - naglašava Latinovićeva.

ALBERT PRENKAJ
BIVŠI 'AMBASADOR KOSOVA'

Politika Aljbina Kurtija je nepromišljena, s obzirom na to da je izazivajući eskalaciju na severu doveo u pitanje interese i saradnju Kosova i SAD. Eskalacija na severu može da ugrozi bezbednost EU, SAD i NATO.

I diplomata Milovan Božinović saglasan je da je međunarodna zajednica nezadovoljna Kurtijem i njegovim ponašanjem, ali da i dalje toleriše njegove poteze.

- Među onima koji imaju značajne uloge kada je reč o Kosovu i Metohiji stvara se određeno političko mišljenje o tome da je Kurti političar bez budućnosti. SAD su pokazale da neće dopustiti promociju nacionalizma kakvoj je sklon Kurti, postavivši granice kako se mora postupati sa Srbijom, koja je Americi potrebna kao partner. Srbija dobija šansu da ozbiljnim diplomatskim pristupom ispregovara za sebe poziciju koja bi dugoročno bila pozitivna - zaključuje Božinović.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

(VIDEO) Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača
Planeta

Huti tvrde da su izveli napad na dva američka razarača

Portparol vojske Huta Jahja Sari Kasim rekao je sinoć u televizijskom obraćanju da su „u znak podrške palestinskom narodu i kao odgovor na američko-britansku agresiju, izveli vojne operacije protiv protivničkih ratnih brodova u Crvenom moru“.

01.05.2024

00:15

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15