• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/RTS

22.06.2023

07:54

LIDERI EU ĆE U BRISELU OSUDITI NASILJE NAD SRBIMA NA KIM! Hitan poziv na deeskalaciju situacije!

Reuters

Politika

LIDERI EU ĆE U BRISELU OSUDITI NASILJE NAD SRBIMA NA KIM! Hitan poziv na deeskalaciju situacije!

Podeli vest

Lideri EU će na dvodnevnom samitu sledeće nedelje u Briselu osuditi nasilje na severu Kosova i pozvati Beograd i Prištinu na hitnu deeskalaciju situacije, stoji u nacrtu zaključaka samita.

Prema najavama, evropski lideri će tokom samita, između ostalog, raspravljati o najnovijim tenzijama između Beograda i Prištine i upozoriti da će "izostanak deeskalacije imati negativne posledice".

- Šefovi država i vlada osuđuju nedavno nasilje na severu Kosova i pozivaju na hitnu deeskalaciju situacije, na osnovu elemenata izloženih u planu Evropske unije - navodi se u nacrtu zaključaka sastanka koji će biti održan 29. i 30. juna.

Lideri EU u zaključcima navode da neophodni naredni korak treba da bude "nastavak dijaloga pod okriljem EU i brza implementacija Dogovora o putu kao normalizaciji i aneksa o implementaciji", na osnovu dogovora postignutih u Briselu i Ohridu.

Diplomatski izvori navode da bi zaključci mogli da budu dopunjeni u odnosu na razvoj situacije i očekivani sastanak predsednika Srbije Vučića i predsednika vlade u Prištini Kurtija u Briselu.

Pre samita lidera o situaciji na Kosovu raspravljaće i ministri spoljnih poslova EU na sastanku u ponedeljak 26. juna u Luksemburgu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija