• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Marija Stanković

02.08.2023

09:32

Srbima zabranio hranu i lekove, a sad bi da zatvara srpske firme! Kurti više ne bira sredstva da bi ostvario pakleni plan: "Neće mu proći"

printscreen

Politika

Srbima zabranio hranu i lekove, a sad bi da zatvara srpske firme! Kurti više ne bira sredstva da bi ostvario pakleni plan: "Neće mu proći"

Podeli vest

Brutalni teror i ogoljeno nasilje režima Aljbina Kurtija, koji hoće da uništi sve srpsko, ulaze u najgoru fazu. Tako posle zabrane uvoza srpske robe na KiM, koja traje već mesec i po dana, privremene prištinske institucije nameravaju da zabrane i rad srpskih preduzeća koja u svojim nazivima sadrže reč Srbija, odnosno Kosovo i Metohija.

Upravo ovo je najavila takozvana ministarka preduzetništva, trgovine i industrije lažne države Kosovo Rozeta Hajdari, koja je u izjavi za medije na albanskom jeziku poručila da je tokom "inspekcije" utvrđeno da u 48 dosijea preduzeća registrovanih u Agenciji za registracije ima "spornih odrednica" i dodala da će njihove dozvole za rad biti suspendovane.

Hajdarijeva je na svom Fejsbuk profilu navela i neke primere u kojima su sedišta firmi: "Peć - Republika Srbija", "Priština - Kosovo i Metohija", "Gnjilane - Srbija", "Đakovica - Srbija", čime je samo dala još jedan dokaz da prištinski režim u južnoj pokrajini traži novi način da spreči ekonomsko osnaživanje Srba i stvaranje profita u korist srpskog budžeta.

Srbima preti humanitarna katastrofa

Doktor Zlatan Elek, direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica, ukazao je da režim lažnog premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija još uvek ne dozvoljava da se lekovi dopremaju u KBC, otkad su polovinom juna zabranili ulazak na KiM kamionima sa robom iz centralne Srbije, tako da na sever pokrajine ne mogu da se dopremaju ni lekovi, ni osnovne životne namirnice.

- Zalihe lekova u centralnoj apoteci su pri kraju i tamo preti humanitarna katastrofa - izjavio je juče dr Zlatan Elek.

Neće im proći

General-pukovnik u penziji Vladimir Lazarević, povodom ovih navoda, ističe da se ovakvim postupcima teži oslabljivanju Srbije.

- Svakodnevni politički i fizički teror prištinskih vlasti nad preostalim Srbima je, po svoj prilici, deo geopolitike bivših i sadašnjih mentora tzv. OVK. Po svaku cenu se nastoji da se oslabi Srbija i jedinstvo naroda na KiM sa svojom državom - rekao je Lazarević.

Foto: Reuters

 

 

Kako navodi general Lazarević, to je dodatna stavka u pritiscima Zapada na našu zemlju zbog našeg odnosa sa Ruskom Federacijom.

- Neće im proći - poručio je on.

Poslanica SNS sa KiM i koordinator Upravljačkog tima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) Danijela Vujičić kaže da se psihološki, bezbednosni i ekonomski teror Aljbina Kurtija nastavlja.

- U pitanju je kontinuitet terora Kurtija i njegove vlade, koja želi čisto i monoetničko Kosovo, očišćeno od Srba i svega što je srpsko. Oni praktično uništavaju privrednike u srpskim sredinama. To je nastavak onoga da sve što je srpsko ne treba i ne može da postoji na Kosovu i Metohiji - objasnila je Vujičićeva i dodala da je terorista Kurti, dok Zapad ćuti, zakatančio još jedno pravo Srba - pravo na rad.

Foto: Privatna arhiva

 

- Mesec i po dana je na snazi zabrana uvoza srpskih proizvoda, očigledno kao preteča (još uvek nezvanično) zabrani rada srpskih privrednika. Ovim se zabranjuje ekonomsko osnaživanje Srba na KiM, delovanje i rad u ionako teškim okolnostima, politički nebezbednim, i time se stvara pokušaj katančenja srpskog postojanja rada i delovanja na KiM. Dok Evropa ćuti, nama je Aljbin zakatančio još jedno u nizu pravo, a to je pravo na rad. O drugim evropskim pravima da ne govorim - zaključila je Danijela Vujičić.

Godinama trpe

Osim toga što, recimo, veće trgovinske kuće ne žele da otkupljuju robu iz srpskih sredina na Kosmetu, kao jedan vid ograničavanja ulaska robe iz centralne Srbije bilo je i uvođenje taksa, a sada je i dodatno zabranjen uvoz, što je apsurdno i predstavlja ne samo kršenje ljudskih prava već i njihovog ustava i zakona, ali i svih međunarodnih normi, kao i CEFTA sporazuma, smatra Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslovnih žena "Avenija" u Lapljem Selu kod Gračanice, i dodaje:

- Prema mojim saznanjima, odluka o zabrani uvoza srpske robe na KiM je samo usmena, jer ne postoji nijedna uredba na koju tzv. vlada "Kosova" može da se pozove - rekla je Đorićeva i poručila da je najnovija najava o zabrani rada preduzeća najverovatnije na istom nivou, ali da će svakako uticati na rad srpskih firmi, pogotovu južno od Ibra, gde srpski privrednici godinama trpe blokadu od strane kupaca Albanaca.
 

Zastrašivanju nema kraja

Službenici u civilu u pratnji džipova specijalne jedinice tzv. kosovske policije primećeni su pre dva dana u Severnoj Mitrovici, u blizini Sportske hale, u kojoj su se u tim trenucima nalazila deca koja su imala trening.

Građane je dodatno uznemirilo to što su službenici u civilu u Severnu Mitrovicu došli u popodnevnim časovima i pretraživali teren dok su deca bila u sali.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija