• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Srpski portal

13.08.2023

22:34

Novi rat u opoziciji! Tadić i Pajtić u klinču: "Nisi dostojan ozbiljne komunikacije"

Informer

Politika

Novi rat u opoziciji! Tadić i Pajtić u klinču: "Nisi dostojan ozbiljne komunikacije"

Podeli vest

Novi rat u opoziciji! Lider SDS i bivši predsednik Srbije Boris Tadić, ušao je u žestok sukob sa bivšim premijerom Vojvodine i profesorom Pravnog fakulteta u Novom Sad Bojanom Pajtićem.

Bojan Pajtić odgovorio je na tvit u kome se navodi da je Boris Tadić prvi i jedini demokratski predsednik Srbije, rekavši da je pet poslanika koji su 2012 izabrani na listi “Izbor za bolju Vojvodinu – Bojan Pajtić” prešlo u NDS nakon osnivanja te stranke, nakon čega su Pajtić i Tadić ušli u žustru raspravu na Tviteru.

– Odluka NDS je bila da „ne budu ni u vlasti ni u opoziciji“, što je praktično značilo da sruše pokrajinsku Vladu u kojoj je DS imao većinu. Nakon toga su Gagić i Makarić iz NDS zamolili da dođu kod mene i rekli, parafraziram – Boris traži da ne podržimo Vladu čiji si ti predsednik, mi smo izabrani na listi čiji si ti nosilac i smatramo da to nije korektno. DS smo napustili zbog Đilasa, ne zbog tebe. Vratili su se u DS i nastavili da podržavaju Vladu DS-a koja bez njih ne bi imala većinu. Eto, živi i Gagić i Makarić, a postoje i internet i pres klipinzi, za dve sekunde je proverljivo. Izneh faktografske podatke, bez vrednosnih sudova. Konačno, danas mi je sve to nevažno – napisao je Pajtić.

 

 

Tadić mu je odgovorio da su postojali ogromni razlozi za takve odluke.

– Nisam hteo da podržavam ono što je zarad lične koristi pojedinaca uništilo DS i što bi samo još više ojačavalo vlast SNS-a i zbog čega sam i morao da napustim DS. Ali ne bih dalje o tome, jer ispred nas je sada mnogo veće zlo – odgovorio je bivši predsednik Srbije Pajtiću.

Pajtić je istakao da je „sreća da tadašnji poslanici NDS nisu videli ništa dobro u obaranju Vlade u kojoj je većinu imala DS i prepuštanju pokrajine SNS-u“, dok Tadić tvrdi da je nakon toga SNS još više ojačao u ovoj pokrajini.

 

 

– Po toj logici je SNS u ostalim delovima Srbije trebao odavno pasti, jer je DS od 2012 bila u opoziciji. Po toj logici samo pobeda nad SNS na nacionalnom nivou ima smisla, na nižim se ne treba ni boriti. Vreme je samo pokazalo da poslanici NDS (ex DS) nisu želeli da sa SNS ruše DS – naveo je Pajtić, na šta je Tadić odgovorio:

– Ne. Za razliku od vas koji ste bili za bojkot i na lokalu, prvi sam uvek bio zagovornik sistema malih pobeda i zaštite opozicione vlasti i infrastrukture na lokalu. Ovde ne govorim, dakle, o principu, već o vrlo konkretnom slučaju, motivima i pozadini. SNS je samo ojačala tada.

Pajtić je Tadića podsetio da je napisao kako Vlada DS u APV nije bila poštena, što je demantovano mnoštvom sudskih odluka.

– Dok se ne izviniš, nisi dostojan ozbiljne komunikacije. Ne zanima me šta ćete činiti vi političari, ali ti kao prvi čovek dotadašnje pokrajinske administracije, ne dozvoljavam da me vređaš – odgovorio je Pajtić.

 

 

– Ovo je smešno. Otvoriš temu, napadneš i onda tražiš izvinjenje, jer ti se odgovor ne sviđa. Da ne pominjem da nastupaš u toj komunikaciji kao predsednik te vlade, a onda insistiraš da nisi političar u tom istom razgovoru. A kao pravnik trebalo bi da razlikuješ nepošteno i protivzakonito. Kakve veze ima sa sudskim odlukama moj stav o toj vladi? I odakle ti ideja da je tvoj stav o odluci NDS-a legitiman komentar, a moj o toj vladi uvreda za izvinjenje? Pa to je klasičan SNS manir komunikacije – napisao je Tadić.

Podsetimo, Boris Tadić izabran za predsednika DS 2004. godine, a stranku je napustio pred izbore 2014. zbog “neslaganja sa politikom aktuelnog rukovodstva”, kada je lider DS-a bio Dragan Đilas. Na tim izborima 2014. Tadić je bio nosilac liste Nova demokratska stranka – Zelena (NDS), a NDS je kasnije promenila ime u Socijaldemokratska stranka. Pajtić je vođstvo u DS preuzeo u proleće 2014 i ostao na funkciji lidera do 2016, dok DS na izborima nije izgubila većinu u Vojvodini.

Sukob Tadića i Pajtića samo je još jedan u nizu kada je u pitanju opozicija u Srbiji. Teške reči, otvorene uvrede, pa i cepanje stranaka nisu strani opozicionarima, što još jednom potvrđuje da se ne vode nikakvom ideologijom, niti im je stalo do dobrobiti građana, već samo gledaju kako da se domognu fotelja kako bi mogli da otimaju od naroda kao što su to činili od 2000. do 2012. godine.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija