• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs / RT Balkan

23.08.2023

12:30

Zagreb ima opasan plan! Grajf: Postoji zavera Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu

Printskrin Youtube

Politika

Zagreb ima opasan plan! Grajf: Postoji zavera Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu

Podeli vest

Istina o tačnom broju ubijenih u Jasenovcu verovatno nikada neće biti poznata, ali bih voleo da srpski istoričari postignu konsenzus o ovom pitanju, kaže za RT Balkan Gideon Grafj, poznati izraelski stručnjak za Holokaust

- Čini mi se da postoji nacionalna zavera države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu - kaže Grajf, vodeći izraelski istoričar, stručnjak za Holokaust i autor velikog broja naučih radova na tu temu, među kojima se nalazi i kapitalno delo "Jasenovac, Aušvic Balkana".

Samostalni poslanik Dejan Bulatović: Sraman čin rušenja ploče žrtvama jasenovačkog logora

Profesor Grajf otkriva izvore koje koristi kako bi potkrepio brojku od oko 700.000 stradalih u tom ustaškom logoru.

Foto: Informer DN

 

- Da bih utvrdio broj ubijenih u logoru Jasenovac, prvom logoru za uništenje u Evropi tokom Drugog svetskog rata, koristio sam mnoge arhivske i istorijske izvore, ali za mene su najpouzdaniji i najautentičniji izvori koji je objavila najpouzdanija, najpoznatija i najuglednija naučna institucija u celom svetu: Jad Vašem u Jerusalimu. Oslanjao sam se uglavnom na tri publikacije Jad Vašema: Prva je 'Istorija Holokausta – Jugoslavija', koju je uredio prof. Menahem Šelah, a izdao Jad Vašem 1990. godine. U njoj na 189. strani piše da se '700 hiljada ubijenih može se smatrati realnim brojem', slična brojka objavljena je i u istoj knjizi i na stranicama 173, 188, 189. i 199 - ističe izraelski istoričar, i dodaje:

- Drugi izvor je 'Registar zajednice - Jugoslavija', koji je uredio Cvi Loker, a izdao Jad Vašem 1988. godine. U toj knjizi na  strani 316, pod terminom 'Jasenovac' piše: 'Prema zvaničnim procenama, u mreži jasenovačkih logora stradalo je 700.000 ljudi. Ogromna većina bili su Srbi, ali među njima je bilo i 20 do 25 hiljada Jevreja iz Hrvatske i Bosne, kao i mnogi Romi'. Treći izvor je 'Enciklopedija Holokausta', glavni i odgovorni urednik: prof. Izrael Gutman, izdao je Jad Vašem i biblioteka Hapoalim 1990. godine. U trećem tomu, o 'Jasenovcu', na strani 575, piše: 'U logoru Jasenovac ubijeno je 600.000 ljudi, većinom Srba, Jevreja, Roma i protivnika ustaškog režima - objašnjava Grajf.

Foto: instagram/buducnostsrbijeav

 

Žrtve zaslužuju da se ispišu njihova imena - Štrbac: Memorijalni centar da bude i do nebesa, bilo bi malo

Govoreći i napadima da promoviše "naduvane brojke" i tako daje vetar u leđa "srpskim nacionalistima", Grajf kaže da nema nikakve porodične veze sa Balkanom, već da mu je jedini cilj traženje istorijske istine.

- Tvrdnja da 'naduvavam' cifre ubijenih je smešna i nema osnova. Nisam u srodstvu sa porodicama sa Balkana, nemam ni srpske ni hrvatske ni bosanske rođake, nemam nikakve interese u regionu Balkana i iznad svega nikada nisam imao, i još uvek nemam interesa da narušavam istoriju. Ja sam nezavisni jevrejsko-izraelski istoričar i nemam nikakav interes da iskrivljujem istinu o Jasenovcu - naglašava istoričar.

"Jasenovac je mit!" Hrvati finansiraju skandalozne teze: Zatočenike nisu mučili, puštali su im opere

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija