• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.08.2023

15:31

Mali odgovorio Ćulibrku - Gađanje indeksima u pogrešnu metu

Ata images

Politika

Mali odgovorio Ćulibrku - Gađanje indeksima u pogrešnu metu

Podeli vest

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali odgovorio je na Milanu Ćulibrku, glavnom i odgovornom uredniku nedeljnika NIN, nakon njegovog sramnog teksta koji je objavljen u tom listu.

Ministar je na svom Fejsbuku napisao da je očekivao inteligentniji ekonomski indeks kod Ćulibrka. 

- Očekivao sam neki inteligentniji ekonomski indeks od Milana Ćulibrka, a u brzom i burnom odgovoru na moju reakciju, dobio sam ipak samo neki u afektu izmišljeni Indeks malicioznosti i neznanja. Tu ste prvi, čestitam. Nisam gledao taj Indeks bede, jer mi je dovoljno bedno bilo da neko ko se toliko godina bavi ekonomskim temama misli da je fijasko to što je u Srbiji, u poslednjih deset godina, otvoreno više od pola miliona novih radnih mesta. To vam je kao da smo ceo jedan Novi Sad i Niš, doslovce svakog građanina, zaposlili - napisao je Mali, pa dodao:

- Od ekonomskog podizanja zemlje iz blata, pobeđivanja nezaposlenosti i dovođenja svih velikih investitora u našu zemlju, od priznanja našeg uspeha od strane uglednih međunarodnih institucija, ipak je izgleda važniji Nin-ov indeks, i ostali maliciozni indeksi nastali neveštim mešanjem stopa i nivoa ekonomskih veličina. Jel to prikazuje ekonomsko stanje u zemlji? Da li je onda ispravna konstatacija da su Albanija ili Crna Gora bile bogatije od Nemačke i Španije u, na primer, 2021. godini? Evrostatovi podaci kažu da je realna ekonomska aktivnost u Nemačkoj i Španiji tokom 2021. godine zabeležila rast od samo 3,2 odsto, a u Španiji od 5,5. Dok je rast u Crnoj Gori bio 13 odsto, a u Albaniji 8,9 odsto. Istovremeno, te 2021. godine, rast potrošačkih cena u Crnoj Gori i Albaniji je bio niži nego u Nemačkoj (prosečan rast potrošačkih cena u CG je bio 2,5 odsto, a u Nemačkoj 3,2 odsto, Španiji 3 odsto). Da li je Albanija bogatija od Španije, ako joj je te 2021. godine i stopa nezaposlenosti bila 11,9 odsto, niža za 2,9 p.p nego u Španiji (14,8 odsto)? A ako u ovakav Nin-ov indeks uključimo i poređenje fiskalnih pozicija ovih zemalja, Albanija je sa deficitom u 2021. godini od 4,6 odsto BDP i učešćem javnog duga u BDP 74,5 odsto, svakako „bolja“ od Španije koja te godine beleži deficit od 6,9 odsto BDP i javni dug od 118,3 odsto BDP. Zamislite, Crna Gora je imala deficit od 1,9 odsto BDP, BiH 0,3 odsto, a Nemačka 3,7 odsto BDP, a učešće javnog duga u BDP u BiH je 34,4 odsto, a u Nemačkoj 69,3 odsto BDP. Kada bi sabrali i ponederisali ove indikatore, za tu 2021. godinu, koju ste vešto izbegli da grafički prikažete u prošlom NIN-ovom izdanju, Albanija bi bila „ekonomski snažnija“ od Nemačke ili Španije? - napisao je Mali.

Ministar je na kraju zaključio da se gađa u pogrešnu metu.

- Gađate indeksima u pogrešnu metu, i to znate, ali Vam ne odgovara istina, ne uklapa se u već pripremljenu tabelu i naslovnicu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija