• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.09.2023

15:28

Linta: Uputiti protest Hrvatskoj zbog hapšenja i zatvaranja krajiške Srpkinje

Miloš Rafailović, Pexels

Politika

Linta: Uputiti protest Hrvatskoj zbog hapšenja i zatvaranja krajiške Srpkinje

Podeli vest

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta zatražio je od premijerke Ane Brnabić da uputi najoštriji protest hrvatskom kolegi Andreju Plenkoviću zbog hapšenja i izrečene kazne zatvora krajiškoj Srpkinji Mileni Borjan u Hrvatskoj.

"Potpuno je jasno i očigledno da kazne zatvora na koje su osuđeni Milena Borjan, i nešto ranije poznati krajiški pevač Rajko Lalić, imaju za cilј da se krajiški Srbi zastraše i odreknu svog krajiškog identiteta", poručio je Linta, navodi se u saopštenju Saveza Srba iz regiona.

On je naveo da hapšenje krajiških Srba znači da oni ne smeju da javno pevaju krajiške i patriotske pesme, da objavlјuju fotografije sa krajiškim i patriotskim sadržajem i da ne smeju da odlaze u svoj zavičaj. 

"Pored toga, cilј je da se spreči svečano obeležavanje seoskih slava na krajiškom prostoru i masovno učešće srpskog naroda u tim proslavama", dodao je Linta.

Zatražio je da Srbija pošalјe jasnu poruku Hrvatskoj da je apsolutno neprihvatlјivo da se progone i zatvaraju krajiški Srbi samo zato što su ponosni na svoje krajiško poreklo.

"U pitanju je najgrublјe kršenje lјudskih prava krajiških Srba, odnosno prava na slobodno izražavanje svog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta", naveo je Linta.

Hrvatska policija je uhapsila Milenu Borjan jer je na društvenim mrežama objavlјivala zavičajne i patriotske pesme i izražavala lјubav prema Krajini.

Ona je uhapšena u svojoj kući u selu Plavno kod Knina gde je došla iz Srbije, a Opštinski sud u Šibeniku ju je osudio na 15 dana zatvora. 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija