• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ekipa Informera

17.10.2023

06:30

"Dosije Miki"! Kako su Aleksić i njegov tast ojadili budžet i sami sebi isplatili stotine hiljada evra!

Ata

Politika

"Dosije Miki"! Kako su Aleksić i njegov tast ojadili budžet i sami sebi isplatili stotine hiljada evra!

Podeli vest

Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije, dok je bio na čelu Trstenika i vedrio i oblačio u tom gradu, namestio je čak 54.726.976 dinara nevladinoj organizaciji koju je osnovao sa tastom i suprugom!

Dokumentacija do koje smo došli dokazuje da je Aleksić sa svojom suprugom Marijom Knežević Aleksić i tastom Ljubišom Kneževićem osnovao udruženje građana pod nazivom 'Fond za unapređenje resursa građana', kojoj su potom silni milioni dinara isplaćivani preko Nacionalne agencije za zapošljavanje i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Ove dve državne institucije predvodili su predstavnici Ujedinjenih regiona Srbije (URS), odnosno bivšeg G17 plus čiji je lider bio Mlađan Dinkić, a funkcioner te stranke bio je upravo i Miroslav Aleksić.

Crno na belo

Dokumentacija koju posedujemo ukazuje na to da je Miroslav Aleksić bio član Upravnog odbora nevladine organizacije, dok su njegova žena Marija i tast Ljubiša bili u odboru udruženja. Aleksić je potom svoja ovlašćenja preneo na Draganu Puzović, dok su ostali članovi porodice ostali u organizaciji. Za samo četiri godine, od 2009. do 2012., udruženju Aleksića i njegove familije isplaćeno je 54.726.976 dinara, ili skoro 470.000 evra!

O ovom slučaju, inače, prvi je progovorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

- Sve pljačkaš do pljačkaša, od Aleksića do Lutovca, od G17 do DS. Ovaj iz Trstenika (Aleksić, prim. aut.) sa tastom nema šta nije opljačkao. To je bila koalicija Aleksić i tast -  rekao je predsednik države.

Kada je i koliko novca isplaćivano
Aleksićevoj nevladinoj organizaciji

* 17. april 2012. 4.277.716
* 12. april 2012. 11.876.825
* 28. februar 2012. 4.537.899
* 15. jun 2011. 9.407.176
* 4. maj 2011. 2.060.204
* 29. april 2011. 3.954.141
* 29. jun 2009. 9.284.060
* 29. jun 2009. 9.328.955

UKUPNO 54.726.976
napomena: iznosi su u dinarima

Miroslav Aleksić, ranije, nije odgovorio na naše pitanje za komentar, ali se zato tada oglasio na Instagramu tvrdnjom da ga predsednik Vučić 'lažno optužuje'.

- Po starom dobrom običaju govorio je laži o meni, kako sam ja ukrao 800.000 evra, ranije je to bilo 300.000. Tu temu najavljuju i njegovi tabloidi, da će tom temom da se bave narednih dana i da rade reciklažu neke izmišljene afere o kojoj je pisao 'Srpski telegraf' još 2017. godine. Ja sam njih tada tužio i pravosnažno osudio zbog laži koje su iznosili u ovom listu, ali njima očigledno ne smeta da nastave da se bave time, sa jednim jedinim ciljem da mi nanesu političku štetu i da pokušaju da me diskredituju - rekao je Aleksić.

Povećao sebi platu za 30 odsto

Miroslav Aleksić, takođe, odmah nakon što je zaseo u fotelju gradonačelnika Trstenika nezakonito je sam sebi povećao platu za čak 30 odsto!

Ovo je utvrdio državni revizor kontrolom poslovanja opštine Trstenik, zbog čega je Aleksić i kažnjen. Državni revizor je u svom izveštaju ustanovio da je Aleksić mimo svih zakona sebi odredio najveće povećanje koeficijenta za obračun plate, pa je prvobitnu platu od 107.216 dinara 'stimulisao' na 139.380 dinara! Da skandal bude veći, Aleksić je Agenciji za borbu protiv korupcije prijavio prvu platu kao gradonačelnik, ali potom nije podneo izveštaj o 'povišici'!

Državnom revizijom je, inače, utvrđeno da je Aleksić zarade uvećao i svojim saradncima u opštinskoj upravi, ali za svega 20 i 10 odsto. Uprkos tome tome što je kažnjen, Aleksić novčanu kaznu nije platio iz sopstvenog džepa, već je sve isplaćeno iz opštinskog budžeta, a on je svoju 'povišicu' zadržao!?!

Najgori gradonačelnik

U izveštaju Državne revizorske institucije doslovce piše da je Aleksić odlukom o povećanju plate prekršio najmanje dva zakona.

'Prilikom obračuna i ipslata plata predsednika opštine, zamenika predsednika opštine, predsednika Skupštine opštine, zamenika predsednika Skupštine opštine i članova Opštinskog veća koji su na stalnom radu, osnovni koeficijenti uvećani su za 30, 20, odnosno 10 odsto. Izabranim licima je po osnovu stimulacije isplaćena plata u uvećanom iznosu od 1.734.000 dinara, što je suprotno članu 9. Zakona o platama u državnim organima i javnim službama i članu 56. Zakona o budžetskom sistemu', piše u izveštaju.

O ovom slučaju, inače, govorila je ranije i premijerka Srbije Ana Brnabić u Skupštini, odgovorivši upravo Miroslavu Aleksiću na njegovu izjavu da vlast 'ne žali o 18 ugašenih dečijih života', aludirajući na tragediju u OŠ 'Vladislav Ribnikar' i Mladevcu.

- Ja o vama imam najgore moguće mišljenje. Mislim da ste bili najgori predsednik opštine u Srbiji! Postoje i izveštaji za to. Vi ste čovek koji je sebi dao najveću platu, a ništa nije uradio za građane Trstenika. Međutim, nikada, ali nikada vam ne bih rekla da vam nije žao ubijene dece. Zato što to nije ljudski. Ali vama na čast... I svima koji glasaju za vas koji kažete da nekome nije žao mrtve dece - rekla je Brnabićeva.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?
Live TV

Kurti ima ogromnu podršku Albanaca zbog ugnjetavanja Srba! Da li treba da napustimo Savet Evrope ako tamo budu primili lažnu državu?

Šiptarski ekstremisti predvođeni Kurtijem i Vjosom Osmani hoće da naprave novu Srebrenicu na Kosovu i Metohiji. Samo čekaju da se prizna sramna rezolucija i prihvatanje Kosova i Metohije u Savet Evrope da bi mogli da tuže Srbiju. Na ovu, ali i na druge važne teme u "Info večeri" govorili su Gavrilo Kovačević, predsednik opštine Zemun i Vladimir Kljajić, politikolog. Uživo u program putem vajber uključenja javio se pukovnik Milan Jolović koji je komentarisao moguće donošenje sramne rezolucije o Srebrenici.

30.04.2024

21:41

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)
Live TV

Žestok sukob u studiju Informera! Da li je Ukrajina propala kao država, ili Rusija potencijalno gubi rat? (VIDEO)

Velika partija šaha se i dalje igra. Postavlja se pitanje čije figurice su u boljoj pozicji. O ratu u Ukrajini govorili su Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su prof. dr Stevica Deđanski iz Centra za razvoj međunarodne saradnje i Darko Obradović, Forum za strateške analize. U program se, putem vajber uključenja, uživo uključio i analitičar prof. dr Sergej Boljevič.

30.04.2024

19:25

JOŠ TV VESTI

Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina
Hronika

Davio partnerku do smrti! Jazivo nasilje u Alibunaru: Muškarcu (39) preti zatvor do 15 godina

Više javno tužilaštvo u Pančevu je danas donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenog D. B. (39) iz Alibunara zbog sumnje da je neutvrđenog dana u periodu od 27. aprila do 29. aprila ove godine primenom nasilja ugrozio telesni integritet svoje vanbračne partnerke D. S. (42) iz Jabuke tako što ju je u kući u kojoj su živeli u Alibunaru, u Ulici Save Munćana, šakama stegao za vrat usled čega je nastupila smrt oštećene, saopštio je MUP.

30.04.2024

19:02

Sport

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu
Fudbal

Vinisijus posle preokreta Bajerna izvukao bod Realu

Drama na "Alijanc areni", Bajern umalo do preokreta, ali je Vinisijus Žunior doneo izjednačenje Realu! Fudbaleri Bajerna odigrali su nerešeno sa Real Madridom 2:2 (0:1) u prvom meču polufinala Lige šampiona.

30.04.2024

22:52

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija