• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

27.12.2023

14:01

Petković pisao Kvinti: Očekujem da Kvinta odbaci i osudi Svečljine klevete o Civilnoj zaštiti

Tanjug

Politika

Petković pisao Kvinti: Očekujem da Kvinta odbaci i osudi Svečljine klevete o Civilnoj zaštiti

Podeli vest

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Petar Petković poslao je pismo zemljama Kvinte i Evropske unije u kojem je demantovao tvrdnje kosovskog ministra Dželjalja Svečlje da se nalazi na vrhu strukture “Civilne zaštite", koju je, inače, Priština u junu ove godine proglasila terorističkom organizacijom, saznaje Kosovo onlajn iz diplomatskih izvora.

 Petković je u pismu naveo da je Civilna zaštita raspuštena, na osnovu sporazuma postignutog u dijalogu u Briselu 2015. godine.
On je istakao da od Kvinte očekuje da nedosmisleno odbaci i osudi Svečljine klevete, jer to, kako se navodi u pismu, zahteva težina javno iznetih neistina.

“Ovim putem izražavam oštru reakciju zbog činjenice da me je prištinski ministar Dželjalj Svečlja, bez ikakvih dokaza ili utemeljenja, na konferenciji za medije održanoj u Prištini 23. decembra 2023, označio kao vrh strukture organizacije koju je on nazvao ‘Civilna zaštita’ – a koja je od strane prištinskog režima proglašena za nekakvu ‘terorističku organizaciju’. Verujem da vam je dobro poznato da je Civilna zaštita, na osnovu sporazuma postignutog u Dijalogu u Briselu 2015. godine, tada raspuštena i da su njeni pripadnici potom legalno i uz nadzor EU integrisani u prištinske institucije”, navodi se u ovom pismu.

Petković je dodao da nikada nije predvodio ili bio na vrhu strukture pomenute organizacije, ističući da je to “čista laž” i ukazao da se ovakve proizvoljne ocene plasiraju s ciljem pokušaja njegove diskreditacije kao direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i glavnog pregovarača u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe je naveo i da je uveren da je ovde reč o nameri kriminalizacije kako srpskog naroda u celini, tako i države Srbije.

“Krajnji cilj ovakvih napada je opstrukcija i posledično zaustavljanje dijaloga, ali i dodatna blokada i zabrana da posećujem prostor Kosova i Metohije i obavljam posao koji mi je legitimno poveren”, navodi se u pismu Petkovića. 

On je ukazao da je Beograd strana koja je pokazala punu posvećenost u procesu normalizacije odnosa sa Prištinom i da tom procesu ne doprinose ovakve neistine prema legitimno izabranim predstavnicima države Srbije. 

Svečlja je, podsetimo, na konferenciji za medije 23. decembra saopštio kako izgleda navodna oganizaciona struktura Civilne zaštite, na čijem se vrhu, kako je tada pokazano na fotografijama, nalazi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!
Fudbal

Kakva uvertira za PSŽ: Lajpcig demolirao Borusiju, Bajern preživeo!

Ekipa Borusije iz Dortmunda ubedljivo je savladana na gostovanju Lajpcigu sa 4:1 u 31. kolu Bundeslige, pa je pitanje kako će ovaj poraz uticati na "milionere" pred njihov okršaj sa Pariz Sen Žermenom u polufinalu Lige šampiona 01. maja. Bajern je ostvario tešku pobedu nad Ajntrahtom od 2:1, a sa tri boda izvukli su se Volfsburg i Verder Bremen.

27.04.2024

18:55

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija