• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti, Informer.rs

19.01.2024

10:51

Hrvati sele specijalce na granicu sa Srbijom! Premeštaju elitni bataljon "Sokolove" u Beli manastir

Shutterstock

Politika

Hrvati sele specijalce na granicu sa Srbijom! Premeštaju elitni bataljon "Sokolove" u Beli manastir

Podeli vest

Ubrzo pošto je Srbija objavila da razmatra ideju vraćanja vojnog roka, iz Hrvatske je stigla vest da je počela obnova kasarne u Belom Manastiru u Baranji, blizu granice sa našom zemljom. Iako se na Beograd od komšija, ali i mnogih iz regiona i Evrope, sjurila salva kritika zbog namere da se ponovo služi vojska, što je nazvano i "zveckanjem oružjem", ispostavilo se da Hrvati žele da presele mehanizovani bataljon "Sokolovi" sa američkim vozilima M2A1 ODS "bredli", tik uz među sa našom zemljom.

Potpredsednik hrvatske vlade i ministar odbrane Ivan Anušić istakao je da je projekat vraćanja vojske u Baranju već pokrenut, da je plan da se do kraja 2026. godine završi obnova kasarne u Belom Manastiru, gde će biti smešteno između 650 i 850 pripadnika elitnog bataljona "Sokolovi". Predsednik vlade Andrej Plenković pominjao je uvođenje vojnog kursa, kako bi se mladi obučili, a njegova najava je u okviru inicijativa u Hrvatskoj da ponovo zaživi vojni rok.

Istovremeno, bez bilo kakvog pravnog uporišta, i premijer privremenih institucija na Kosovu i Metohiji Aljbin Kurti stvara vojsku mimo Rezolucije SB UN 1244 i vlada lažne države svake godine podiže budžet za bezbednost. Uz to ne kriju želje da se priključe NATO, a vodeće zemlje Zapada im uveliko pomažu u naoružavanju.

Predsednik Skupštine Kluba generala Milomir Miladinović istakao je za "Novosti" da je teško da ćemo mi sa Hrvatima ikada imati dobre odnose.

- Stvar je indoktrinacije, tu mislim na nas Srbe. Oprostili smo im i Prvi i Drugi svetski rat. Verujem da je ovo njihovo raspoređivanje vojske povezano sa našom namerom da vratimo vojni rok. Oni su u NATO i ta priča da ti ne treba vojska kada uđeš u NATO nije tačna. Baš tad ti treba, jer je NATO pre svega vojna organizacija. U takvom smo okruženju, gde ne može da se brani samo politikom i dobrom voljom. I Kurti najavljuje vojni rok iako na to nema pravo po Rezoluciji 1244. To je potencijalna opasnost za srpski narod na KiM.

Miladinović objašnjava da je Srbiji, kao neutralnoj zemlji, potrebno obavezno služenje vojnog roka.

- On nije ukinut, već je samo zamrznut 13 godina. Za to vreme smo izgubili oko pola miliona obučenih i osposobljenih vojnika u vremenima bezbednosnih rizika i pretnji. Služenje vojnog roka nije sindrom rata, nego očuvanja mira i u funkciji je odvraćanja. Sada imamo tehniku i nju mora neko da opslužuje.

Inače, odluka da se vojska "doseli" u Baranju zvanično je doneta iz "bezbednosnih razloga i zaštite granice koja je ugrožena navalom migranata". Međutim, Baranja za Srbe ima simboličan značaj, jer je u vreme rata bila u sastavu Republike Srpske Krajine. Na poslednjem predratnom popisu stanovništva 1991. godine grad Beli Manastir imao je 10.146 stanovnika, od kojih su 37,15 odsto bili Srbi, a 32,15 odsto Hrvati. Prema podacima iz 2011. 57,11 odsto čine Hrvati, a Srbi tek 25,55 procenata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija