• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

19.02.2024

10:49

Palma doveo na Svetu Goru najbrojniju delegaciju: Narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha

Informer

Politika

Palma doveo na Svetu Goru najbrojniju delegaciju: Narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha

Podeli vest

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma nalazi se na čelu delegacije u poseti Svetoj Gori, a lider Jedinstvene Srbije obišao je srpski manastir Hilandar, ruski manastir Sveti Pantelejmon i grčki manastir Dohijar.

 Markoviću je u njegovu čast zvonilo 13 tona teško zvono u ruskom manastiru, a starešina ruskog manastira predao je lideru Jedinstvene Srbije poklone za predsednika Vučića i Patrijarha Porfirija.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma nalazi se čelu delegacije u poseti Svetoj Gori. Marković obišao srpski manastir Hilandar, ruski manastir Sveti Pantelejmon i grčki manastir Dohijar.

 Dragan Marković Palma doveo je na Svetu Goru jednu od najbrojnijih delegacija u istoriji Atosa. 70 građana Jagodine bilo je odjednom u ovoj poseti. Markovića je u grčkom manastiru Dohijar primio iguman Amfilohije.

Predsednik Jedinstvene Srbije je celivao jednu od najčudotvornijih ikona na Svetoj Gori, ikonu Brzopomoćnice, a kako je rekao arhimandrit Amfilohije, bilo je slučajeva da upravo na tom mestu nepokretni prohodaju, slepi progledaju, a gluvi počnu da čuju.

- Srbi i Grci su bratski pravoslavni narodi i Srbija i Grčka su bratske i prijateljske države. Mnogo toga nas vezuje, a posebno Sveta Gora i manastir Hilandar. Sveta Gora ima duhovnu moć i svako od muškaraca treba bar jednom u životu da dođe na Svetu Goru - rekao je Marković.

Iguman Amfilohije je pitao Markovića šta misli da li je teže biti poslanik ili monah.

- Svaki posao i svaki poziv je na svoj način težak, ali jedno je sigurno, narod može bez poslanika, ali ne može bez crkve, patrijarha, sveštenika i monaha. Političari su prolazni, a crkve su večne - odgovorio je Palma.

Prilikom posete ruskom manastiru Sveti Pantelejmon na Svetoj Gori, gde je Markovića dočekao starešina ruskog manastira arhimandrit Evlogis, Markoviću u čast zvonilo je jedno od najtežih zvona u pravoslavnoj crkvi uopšte teško 13 tona. Ovaj manastir posetio je ruski predsednik Vladimir Putin 2016. godine prilikom obeležavanja 1000 godina prisustva ruskih monaha na Atosu, a danas se na istom mestu gde i Putin, slikao i predsednik Jedinstvene Srbije, koji je celivao glavu Svetog Pantelejmona, dok se deo moštiju nalazi u srpskom manastiru Hilandaru.

- Srbi i Rusi su braća i mi se molimo Bogu da se rat u Ukrajini što pre završi, Srbija voli Putina, a Rusija je naš veliki prijatelj - rekao je Marković.

Iguman Evlogis uručio je Draganu Markoviću Palmi prigodne poklone za predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Porfirija, od kojih je zanimiljiv poklon za Vučića, hleb ispečen u ruskom manastiru na Svetoj Gori. U poseti grčkom i ruskom manastiru bio je deo naše delegacije, a svih 70 članova bilo je u sprskom manastiru Hilandaru.

- Mi smo danas doveli delegaciju od 70 članova i to je, kako smo čuli, jedna od najbrojnijih delegacija odjednom u istoriji Svete Gore. Kada čovek dođe u srpski manastir Hilandar on se duhovno obogati. Ko ovde provede dva dana dobije duhovnu terapiju. O važnosti srpskog manastira Hilandar na Svetoj Gori, na kojoj ukupno ima 20 manastira, govori i podatak da trećina od 30 000 hektara zemlje, dakle 10 000 hektara pripada našem manastiru. Za nas Srbe, manastir Hilandar je naše rođeno - poručio je Dragan Marković Palma.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Palma poručio: U Jagodini nema fantomskih birača, ali ima fantomskih stranaka!
Politika

Palma poručio: U Jagodini nema fantomskih birača, ali ima fantomskih stranaka!

Juče smo mogli čuti od jedne opozicione stranke u Jagodini, kako izmišljaju neke fantomske birače u Jagodini, pokušavajući da imitiraju svoje političke čelnike iz Beograda, iste one koji su prekjuče u Evropskom parlamentu žestoko radili na štetu Srbije i njenih građana, otvoreno tražeći da se Srbiji ukine pristup evropskim fondovima, poručio je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma.

11.02.2024

10:29

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost
Ljubimci

4 najdugovečnije rase pasa! Oni mogu da dočekaju duboku starost

Biranje kućnog ljubimca uvek je velik izazov jer u obzir treba uzeti mnogo faktora hoće li pas živeti u kući ili stanu, s decom ili mirnijim penzionerima, treba li mnogo vremena i strpljenja da ga dresirate, koliko će dlake gubiti i na kraju koliko će uopšte dugo živeti?

27.04.2024

06:21

Džet set

Srbija