• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

23.02.2024

08:47

Situacija na KiM veoma komplikovana, zahteva hitnu reakciju međuarodne zajednice! Starović: Njihova retorika mora da bude propraćena kaznenim merama!

Tanja Andric

Politika

Situacija na KiM veoma komplikovana, zahteva hitnu reakciju međuarodne zajednice! Starović: Njihova retorika mora da bude propraćena kaznenim merama!

Podeli vest

Situacija sa dinarom na KiM je veoma komplikovana i ozbiljna i zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice, kaže za RTS državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ističući da je neophodno da to bude u danima pred nama. Vidimo oštru retoriku iz EU, a pogotovo iz SAD, ali je krajnje vreme da ta retorika bude propraćena konkretnim kaznenim merama i pronalaženjem ad hok mehanizama da se spreči humanitarna katastrofa i omogući distribucija zarada, poručuje Starović.

Pošta i Poštanska štedionica građanima na severu Kosova i Metohije isplaćuju novac iz zaliha, ali do 10.000 dinara. Mnogima od njih su to jedina primanja. Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović rekao je za RTS da je situacija na severu Kosova i Metohija veoma komplikovana, složena i ozbiljna i da zahteva veoma hitnu reakciju međunarodne zajednice.

- Mislim tu, pre svega, naravno i na Evropsku uniju, ali i na SAD. Potpuno je jasno danas svima da se radi o još jednoj u nizu jednostranih mera. U ovom konkretnom slučaju, čini mi se najozbiljnijoj u smislu posledica koje izazivaju još od 1999. i 2004. godine - rekao je Starović.

Ocenio je da mere imaju dvostruki cilj – da onemoguće normalan život celokupnoj srpskoj zajednici i da se ugase sve ustanove i institucije koje su važne za normalan svakodnevni život i koje treba da predstavljaju osnovu Zajednice srpskih opština koja bi trebalo da bude formirana.

- Krajnje je vreme da dođe do reakcije, jer više ne govorimo sada ni o mesecima, ni o nedeljama, već bukvalno o danima koji su pred nama, kako bi ovo bilo zaustavljeno i kako bi se omogućila isplata onih neophodnih prinadležnosti, neophodnih za puki, ako hoćete, biološki opstanak naših sunarodnika - naveo je Starović.

Dodao je da se više ne računa ni na kakvu političku volju Prištine i da su oni pristupili obrascu sprovođenja jednostranih mera, ali da Beograd očekuje mere međunarodne zajednice.

Starović je naveo i da ne veruje da će rešenje ovog problema biti pronađeno u procesu dijaloga Beograda i Prištine.

- Zaista verujem da se na jednostrane mere mora odgovoriti jednostranim merama. Ne govorim o jednostranim merama Srbije, jer mi, Republika Srbija, te mehanizma uticaja na samom terenu nemamo, ali EU i SAD svakako imaju. Moramo na pravi način razumeti šta se zapravo dešava. Ove mere, pokušaj zabrane, cirkulacije, upotrebe srpske valute na prostoru Kosova i Metohije se donose mimo bilo kakvog postojećeg pravnog okvira - istakao je Starović.

Foto: Tanja Andric

Nemanja Starović

Naveo je da su u direktnoj suprotnosti sa principima Ahtisarijevog plana koje Priština jednostrano primenjuje, ali i Briselskim i Ohridskim sporazumu.

- Vidimo barem na nivou jedne veoma oštre retorike iz pravca EU, pogotovo iz pravca SAD, da imamo ozbiljne osude ovih mera. Ali, ponavljam, krajnje je vreme da ta oštra retorike bude propraćena konkretnim kaznenim merama, s jedne strane, a potom i pronalaženjem nekakvih realističnih ad hok mehanizama kojima bi se sprečila humanitarna katastrofa i omogućila distribucija zarada, socijalne pomoći i svega - naglasio je Nemanja Starović.

Osvrnuo se i na ulogu KFOR-a.

- Lično smatram da uvek u krajnjoj instanci na terenu KiM postoji misija KFOR-a, da su njihove nadležnosti jasne, da oni ne mogu stajati po strani i pasivno posmatrati humanitarnu katastrofu koja se odvija pred njihovim očima i u krajnjoj liniji oni mogu biti ti koji će obezbediti distribuciju dinarske valute i rad Pošte i Poštanske štedionice - rekao je Starović.

Govoreći o pozivu Lajčaka u Brisel 27. februara, Starović je rekao da je održavanje tog sastanka pod velikim znakom pitanja i da Besnik Bisljimi uopšte ne želi da razgovara o temi dinara.

- Naravno da ćemo pokušati da iskoristimo i tu priliku da apelujemo na evropske medijatore, na međunarodnu zajednicu u celini da se pod hitno, ponavljam, govorimo o danima, a ne o sedmicama i mesecima, nađu određena praktična rešenja, ali kao što sam im rekao pre nekoliko minuta, lično sam veoma skeptičan da se u tom formatu briselskog dijaloga može naći rešenje za ovaj veoma ozbiljan problem, jer on nije ni proistekao iz procesa dijaloga - rekao je Starović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija